Kusturica: Mislim da “razgraničenje” na KiM neće uspeti

Emir Kusturica je, parafrazirajući bivšeg urugvajskog predsednika Pepea Muhiku, rekao da je rešenje za KiM u traženju rešenja

Ideja razgraničenja bi mogla da uspe ali ja mislim da neće uspeti, jer se pred nas uvek najpre kao uslov postavi pitanje priznanja KiM u Ujedinjenim nacijama, rekao je za Radio Beograda reditelj Emir Kusturica.

Emir Kusturica je, parafrazirajući bivšeg urugvajskog predsednika Pepea Muhiku, rekao da je rešenje za KiM u traženju rešenja.

Kusturica je u emisiji “Sedmica, govoreći o postizbornom periodu u BiH, ponovio da je novoizabrani član Predsedništva Milorad Dodik “one man show”, da je sam dobio izbore u Republici Srpskoj i BiH i da je on pravi pobednik.

Veruje da će Dodik voditi politiku stabilizovanja međuetničkih napetosti ali i očuvanja dostojanstva Republike Srpske.

“Sa tom agendom odlazi u Sarajevo”, smatra Kusturica.

Upitan da oceni perspektivu bosanskog “tronošca”, Kusturica je odgovorio da ne veruje da će do raspada doći.

“Do raspada BiH ne mora da dođe i to ne bi odgovaralo ni onome koga najviše optužuju – Banjaluku”, smatra Kusturica.

Komentarišući najave da je postao Dodikov savetnik, rekao je da ne može biti bilo čiji savetnik.

“Ja politikom ne želim da se bavim, niti ću. To je samo ideja. Moje bavljenje politikom se može shvatiti samo kao stvar mog temperamenta”, istakao je Kusturica.

Govoreći o novom sastavu predsedništva BiH, Kusturica je rekao da Komšić nije autentični političar već obaveštajac. Nazvao ga je bivšim udbašem i “plaćenikom”, kakvih “u regionu ima mnogo”.

“Kako drugačije objasniti činjenicu da je prvo što je rekao posle izbora bilo da je KiM samostalna država”, rekao je Kusturica.

Ocenio je da Srbija plaća veliku cenu zbog politike “i istok i zapad”.

“Ja da sam vlast, odmah bih ekonomiju preusmerio ka Evroazijskoj uniji, jer Srbija je već Evropa”, zaključio je Kusturica.

 

Izvor RTS, 28. oktobar 2018.