Kukan: Srbija da jača vladavinu prava i slobodu medija

Drago mu je što je Srbija stub stabilnosti u regionum ali neophodno je raditi na poboljšanju vladavine prava i slobode medija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbednosnih tenzija.

„Srbija je spremna za nastavak dijaloga, čak i u situaciji pojačanih političkih i bezbednosnih tenzija nepovoljnih, pre svega, za Srbe na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić na sastanku sa predsedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Eduardom Kukanom.

Vučić je obavestio Kukana o razlozima za prekid dijaloga sa Prištinom, naglasivši da nije ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz Predsedništva.

Kako je navedeno, predsednik Srbije je izrazio zabrinutost zbog namera Prištine da formira tzv. vojsku Kosova i naglasio da će to dovesti do destabilizacije situacije u regionu.

Vučić je sa Kukanom govorio i o EU i istakao da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije i da je celom regionu mesto u Evropskoj uniji, što bi doprinelo bržem ekonomskom razvoju zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je naglasio da je, u skladu sa novim preporukama Venecijanske komisije, u septembru ove godine predstavljen revidirani Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

Predsedavajući Delegaciji Eduard Kukan je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije, istakavši da su strani investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji, što Evropska unija pozdravlja.

On je naglasio da mu je drago što je Srbija stub stabilnosti u regionu i dodao da je neophodno raditi na poboljšanju situacije u oblasti vladavine prava i slobode medija.

REFORME DA DOPRINESU NAPRETKU I BOLjEM ŽIVOTU 
Predsedavajući Odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Evropskom parlamentu Eduard Kukan izjavio je danas da bi Srbija fokus u reformama trebalo da stavi na vladavinu prava, pravosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija.

U razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Kukan je pohvalio dobre ekonomske rezultate i istakao da tako visoke standarde treba održati u daljim reformama, saopšteno je iz Vlade Srbije posle sastanka.

On je ocenio da Srbija dobro napreduje u okviru pristupnih pregovora i pohvalio posvećenost i ozbiljnost države u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

„Srbija je potrebna Evropskoj uniji kao jak i stabilan partner u regionu“, istakao je Kukan.

Ana Brnabić je rekla da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, ali da reformske mere, pre svega, treba da doprinesu napretku države i boljem životu njenih građana.

Premijerka Brnabić rekla je da su najveći napori usmereni na najzahtevnija poglavlja – 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i reformu pravosuđa i navela da je predstavljen Nacrt ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa u septembru ove godine, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

Brnabić je izvestila delegaciju Evropskog parlamenta da Vlada Srbije vodi kontinuirani dijalog sa predstavnicima civilnog društva o najvažnijim nacionalnim pitanjima, i istovremeno izrazila očekivanje da će se otvorenim razgovorima sa medijskim udruženjima urediti oblast medijskih sloboda i delovanja i stvoriti neophodno poverenje sa obe strane.

Ona je istakla da reforme u oblasti ekonomije i poboljšanju investicione klime daju rezultate, navodeći da je u godinama koje dolaze važan zadatak države da održi i zaštiti svoju ekonomsku stabilnost.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, premijerka je izrazila zabrinutost zbog kontinuiranog izazivanja tenzija u Pokrajini, što prema njenim rečima stoji na putu nalaženja zajedničkog kompromisnog rešenja.

Brnabić je istakla da je Beograd spreman za pronalaženje trajnog rešenja i izrazila očekivanje da će i druga strana doprineti da ovaj kompromis učinimo mogućim.

 

Izvor Beta/N1, 29. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u