Лош резултат ЦДУ у Хесену, немачка влада све слабија

Резултат ће ојачати критичаре Меркелове из ЦДУ и отворити им пут за обрачун са њом на партијском конгресу у децембру

Странке немачке владајуће коалиције на савезном нивоу, упркос томе што су освојиле највише гласова на регионалним изборима у покрајини Хесен, оствариле су свој нагори резултат последњих деценија.

Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел освојила је 28 одсто гласова, што је њен најлошији резултат у више од пет деценија, док су социјалдемократе (СПД) с 20 одсто гласова добиле најнижу подршку од Другог светског рата, показују пројекције телевизије АРД на основу излазних анкета, преноси Блумберг.

Бирачи у Хесену су се окренули Зеленима, који су с 19,5 одсто скоро удвостручили подршку у тој држави од 2013, и ултрадесничарској Алтернативи за Немачку, која с 12 одсто први пут улази у регионални парламент Хесена. Тако ће АфД сада бити заступљен у свим покрајинским парламентима, пренео је вечерас Танјуг. Либерали (слободне демократе – ФДП) освојили су 7,5 процента, а Левица 6,5 одсто гласова бирача.

Регионални избори у Немачкој посматрају се као тест за опстанак владе у Берлину, али и за изборе за Европски парламент у мају идуће године.

Пораз коалиционог партнера Ангеле Меркел пре две недеље у Баварској дао је тон јучерашњем гласању у Хесену, где је овог пута у игри била кожа канцеларкине матичне партије.

И ма колико да је реч о просперитетним и утицајним покрајинама у најјачој земљи ЕУ, не би ова два гласања представљала ништа више од регионалних избора да није реч о специфичном тренутку у историји Уније када улози увелико превазилазе локалне оквире. Наиме, резултати гласања у Баварској и Хесену умногоме ће одредити судбину владе у Берлину и, што је још важније, курс који сада буде заузет и те како ће се одразити на изборе за Европски парламент у мају следеће године, који ће, све су прилике, изнедрити нешто другачију ЕУ од ове коју данас познајемо.

Крах који су пре свега две недеље у Баварској доживели канцеларкини коалициони партнери Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) и Социјалдемократска партија (СПД) и некако је могао да прође, а да не буде укњижен као фијаско Ангеле Меркел. Ситуација у Хесену је другачија јер је на црту, за разлику од баварског сценарија, изашла њена Хришћанско-демократска унија (ЦДУ). Свесна ризика и још свеснија суморних резултата испитивања расположења гласача уочи изласка на биралишта, Меркелова је лично покушала да анимира гласаче.

„Не кажњавајте оно што је добро због оних који не раде довољно добро”, поручила је канцеларка у јасној алузији да бирачи у Хесену не треба да казне ЦДУ, који у покрајини добро ради, због незадовољавајућих резултата које постиже у Берлину.

Нови удар на канцеларкину партију у Хесену само ће додатно ојачати њене све гласније унутарстраначке критичаре и отворити им пут за обрачун са и даље неприкосновеном владарком ЦДУ на партијском конгресу планираном за почетак децембра.

Додатни ризик за Меркелову представља њен коалициони партнер СПД, чији прваци инсистирају на томе да је за странку најгори потез повучен уласком у владу с Меркеловом, јер је канцеларка „исисала идентитет партије”. После избора у Баварској и по свему судећи у Хесену, они ће добити нову муницију.

Ипак, лидерка СПД-а Андреа Налес делује одлучна у идеји да би рушење владе био непожељан сценарио за судбину партије, а сличне сигнале јој је послала и све изгледнија Меркелина наследница на челу ЦДУ-а Анегрет Крамп Каранбауер.

Каранбауерова је, наиме, упозорила Налесову да би повлачење СПД из савезне владе након избора у Хесену вероватно довело до нових федералних избора у којима би, према испитивању расположења грађана, социјалдемократе претрпеле нове губитке.

Оно што показују избори у двема немачким покрајинама, међутим, јесте рефлекс једног глобалног тренда који се нарочито изражајно манифестује у Европи, а по којем се политички спектар све више повлачи ка половима. Несистемске странке и покрети, било леви или десни, задобијају симпатије све већег броја гласача који полако окрећу леђа такозваним етаблираним партијама центра. Овај феномен није промакао ни самој Ангели Меркел, која је уочи избора у Хесену упозорила гласаче да не треба да се упуштају у „левичарски експеримент”, циљајући на све јаче Зелене.

Има, међутим, и оних који тврде да је цела еуфорија око избора у Хесену у ствари – бура у чаши воде. Немачки лист специјализован за финансијске теме „Ханделзблат” пише да у овој богатој покрајини не постоје реални проблеми и да ниво брига становништва не иде преко дилеме да ли ће на неким деоницама ауто-пута бити забрањен саобраћај дизел-возилима. Истовремено, пише лист из Диселдорфа, Европа ће наставити да се рве с истинским проблемима – од кризе еврозоне до миграција.

„Кад-тад прави проблеми ће да ескалирају и онда би континент могао да залута. Тада ће Немци коначно морати да се суоче с правом кризом”, закључује уводничар „Ханделзблата”.

 

Аутор Драган Вукотић

 

Извор Политика, 29. октобар 2018.