N1: Нови сукоб у СНС, Маја против Зоране

Сукоб са председницом Скупштине само је последњи у низу који је Зорана Михајловић имала са функционерима сопствене партије

Ко је икебана, а ко броји патриотска крвна зрнца… Епитети којима су једна другу последњих дана частиле председница Скупштине Маја Гојковић и министарка саобраћаја Зорана Михајловић, указују на сукоб унутар саме СНС. Зашто је у спорењима унутар владајуће партије на једној страни увек Зорана Михајловић, а на другој – сви остали?

Опраштало се тек колико је прослава у седишту странке и трајала. На црвено слово у календару, лампица исте боје укључила се код чланице Председништва СНС-а Маје Гојковић, па је тог дана, али на телевизији Прва, коментарисала понашање страначке колегинице, министарке Зорана Михајловић.

„Зорана је као потпредседница партије у којој сам и ја, увела један манир да можеш слободно да кажеш шта год желиш без обзира да ли си се консултовао у странци и да ли су то ставови већине или нису. Сматрам да није примерено да не одговори на вређање амбасадора усред Владе, а да ви стојите као икебана поред. И то је мој став и ја ћу то поновити ако жели да чује то“, рекла је Маја Гојковић, чланица Председништва СНС.

И чула је, па прећутала због славе. До данас. Није министарки Михајловић свеједно да јој неко, како каже, пребројава „патриотска зрнца“ у ситуацији када за своју земљу, уверава, чини најбоље што може.

„Е сад… зашто се користе разне ситуације да буде неких напада унутар СНС-а, то ми се не допада и зато ја не желим да учествујем уопште у таквој врсти разговора“, рекла је Михајловић.

Позива на слогу унутар партије, а да критике, како каже, иду ка онима који су 2008. и довели до овакве ситуације на Косову.

„То су богами неке политичке партије и неки појединци, од Јеремића и других, који су били и те како блиски управо с чланицом Председништва СНС“, додаје.

Потпредседница Владе тако је подсетила јавност на политичку прошлост Маје Гојковић која ће, у историји српске политике, остати упамћена као политичарка која је променила највећи број партија, због чега се N1 њеном политичком каријером бавио у документарном филму о политичким прелетачима.

РАДУН: АМБИЦИОЗНА, АЛИ НИКО НИЈЕ НЕЗАМЕЊИВ
Уједињени региони Србије Млађана Динкића у којима је Гојковићева била пре СНС-а, настали су од странке Г17+ у којој је, пак, до 2010. била баш Зорана Михајловић. Аналитичар Бранко Радун каже да су иступи министарке саобраћаја знак амбиције, која се може окренути против ње.

„Вероватно осећа да има неку политичку тежину у влади да она то може себи да дозволи, али нико није незамењив. То је исто једна истина у политици – колико год неко мислио да је битан, увек може бити замењен неким другим“, каже Радун.

Сукоб са председницом Скупштине само је последњи у низу који је Зорана Михајловић имала са функционерима сопствене партије. По правилу, у тим случајевима, остајала је усамљена. Ниједан страначки функционер није стао у њену одбрану, већ су је углас критиковали.

 

Аутор Миодраг Совиљ

 

Извор N1, 30. октобар 2018.