Pompeo: Saudijska Arabija da prekine bombardovanje Jemena

,,Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom treba da prekine vazdušne udare po svim naseljenim regionima Jemena“

SAD pozivaju koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom da prekine sa bombardovanjem teritorije Jemena, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

„Došlo je vreme da se stavi tačka na neprijateljske akcije, uključujući udare raketama i dronovima iz regiona koje kontrolišu Huti u pravcu Kraljevstva Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Naravno, i koalicija treba da prekine vazdušne udare po svim naseljenim regionima Jemena“, navodi se u Pompeovoj izjavi.

Državni sekretar je pozvao da se održe pregovori o Jemenu u „trećoj zemlji“, kako bi se stavila tačka na konflikt i formirala demilitarizovana zona.

„U novembru ove godine u trećoj zemlji treba da počnu prave konsultacije sa specijalnim izaslanikom UN za rešavanje glavnih problema konflikta i demilitarizaciju granice“, naveo je on.

Jemen je poprište duboke političke i bezbednosne krize od kraja 2014. godine, a ta zemlja je suočena s najvećom humanitarnom krizom u poslednjih sto godina, upozorile su ranije UN. U državi s 29 miliona stanovnika, 22,2 miliona ljudi živi od humanitarne pomoći.

 

Izvor Sputnjik, 31. oktobar 2018.