Помпео: Саудијска Арабија да прекине бомбардовање Јемена

,,Коалиција предвођена Саудијском Арабијом треба да прекине ваздушне ударе по свим насељеним регионима Јемена“

САД позивају коалицију на челу са Саудијском Арабијом да прекине са бомбардовањем територије Јемена, изјавио је амерички државни секретар Мајк Помпео.

„Дошло је време да се стави тачка на непријатељске акције, укључујући ударе ракетама и дроновима из региона које контролишу Хути у правцу Краљевства Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата. Наравно, и коалиција треба да прекине ваздушне ударе по свим насељеним регионима Јемена“, наводи се у Помпеовој изјави.

Државни секретар је позвао да се одрже преговори о Јемену у „трећој земљи“, како би се ставила тачка на конфликт и формирала демилитаризована зона.

„У новембру ове године у трећој земљи треба да почну праве консултације са специјалним изаслаником УН за решавање главних проблема конфликта и демилитаризацију границе“, навео је он.

Јемен је поприште дубоке политичке и безбедносне кризе од краја 2014. године, а та земља је суочена с највећом хуманитарном кризом у последњих сто година, упозориле су раније УН. У држави с 29 милиона становника, 22,2 милиона људи живи од хуманитарне помоћи.

 

Извор Спутњик, 31. октобар 2018.