Fajnenšel tajms: I Berlin bi mogao da podrži “razgraničenje”

Hašim Tači podelio na Tviteru članak koji kaže da će sever Kosova pripasti Srbiji i da je Berlin sve skloniji da podrži „razgraničenje“

Prištinski dnevnik “Bota sot” objavio je da je kosovski predsednik Hašim Tači podelio na Tviteru članak koji kaže da će sever Kosova pripasti Srbiji.

“Značajna analiza redakcije ‘Fajnenšel tajmsa’ o rizicima i dobrobitima konačnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije – koji mora da vodi učlanjenju Kosova u UN i Balkana u EU”, objavio je Tači juče na Tviteru uz link koji vodi do teksta britanskog lista.

Britanski Fajnenšel tajms je u tekstu objavljenom juče ocenio da su zvaničnici SAD i EU sve više “zagrejani”, a da Berlin “omekšava” stav kada je reč o ideji moguće korekcije granica i zamene teritorija kao rešenju za kosovski problem.

U svojoj najnovijoj analizi “Balkanski plan koji zaslužuje opreznu podršku“, uticajni Fajnenšel tajms bavi se pitanjem rizika i dobrobiti ideje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija, o mogućoj korekciji granica i razmeni teritorije kao rešenju za dugogodišnji kosovski problem.

“Rešenje konfliktnih situacija često od lidera zahteva hrabre korake, čak i one koji su nekada bili tabu. U ovom slučaju ako predsednici mogu da postignu dogovor, potencijalna dobrobit za Srbiju, Kosovo i širi region je dovoljna da se zasluži oprezna međunarodna podrška. SAD i EU zvaničnici su sve više ‘zagrejani’ za plan. Iako je nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala ideju, izgleda da i pozicija Berlina postaje mekša”, navodi se u tekstu.

Fajnenšel tajms piše da je istorija pokazala da je “diranje” granica na Balkanu opasnije nego u bilo kom drugom delu Evrope, ali i da se srpski predsednik Vučić i njegov kosovski kolega Tači kreću ka ključnom sporazumu radi normalizacije odnosa “nekadašnje jugoslovenske republike i njene nekadašnje pokrajine”, što uključuje upravo korekciju granica i razmenu teritorije.

U daljoj analizi navodi se da bi sporazum značio napredak Srbije ka članstvu u EU, a Kosovu izlazak iz “međunarodnog limba” u kome se nalazi od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Istovremeno takav proboj doprineo bi nastavku evrointegracionog procesa celog regiona i ojačao zamah u rešavanju komplikovanih pitanja pokrenutih dogovorom Atine i Skoplja oko imena, navode u Fajnenšel tajmsu.

Takođe se upozorava i na moguće “zamke” koje bi ovakav dogovor mogao da ima, a koje se odnose na dalje etničke podele u regionu. “Najopasnija potencijalna posledica mogla bi da bude ohrabrivanje drugih lidera i naroda sa područja bivše Jugoslavije, na prvom mestu Srba iz Bosne, da prepravljajuju granice koje im se ne sviđaju”, navode u Fajnenšel tajmsu.

U analizi se navodi da još nisu poznati svi detalji plana, a predsednici Vučić i Tači se pozivaju da transparentnije predstave svoje ideje.

“Ključno je da EU i druge zemelje, ukoliko postoji proboj, njega prate odgovarajućim priznanjem i podrškom.

To bi omogućilo da dogovor postakne mir i stabilnost, a ne ponovne podele u problematičnom regionu”, zaljučuje se u tekstu “Fajnenšel tajmsa“.

 

Izvor Tanjug/B92, 31. oktobar 2018.

 

Pratite nas na YouTube-u