У Грчкој запаљене албанске заставе, Тирана протестује

Убиство Константиноса Кацифаса довело односе Грчке и Албаније до тачке усијања

Албанска влада позвала је грчку амбасадорку у тој држави Елени Сурани због серије инцидената који су уследили после убиства Грка Константиноса Кацифаса у Албанији, јављају медији у Тирани. Непосредно после инцидента у селу Бралат, грчки националисти запалили су неколико албанских застава, а Mолотовљеви коктели бачени су на неколико објеката чији су власници Албанци. Тест односа две државе представљаће сахрана Константиноса Кацифаса.

Како наводе албански медији, од грчке амбасадорке затражено је да се Атина дистанцира од тих инцидената, као и да гарантује животе и безбедност Албанаца у Грчкој. Два дана раније, грчке власти позвале су албанског амбасадора у Атини како би уложиле протест због убиства Константиноса Кацифаса.

Атина и Тирана имају различита виђења начина на који је убијен Грк, пошто албанске власти тврде да је Кацифас пуцао на полицију после недовољно расветљеног спора око грчке заставе на војничком гробљу у селу Бралат, при чему је погодио и једно полицијско возило.

Кацифаса су албански специјалци опколили и затим убили у оближњој шуми, али локални Грци тврде да је Грк био спреман да се преда у тренутку када су га убили припадници јединице РЕНЕА.

Албанска полиција је објавила и снимак на којем се види како Кацифас трчи и пуца из “калашњикова”, али је немогуће проценити у којем правцу пуца.

Тужилаштво у Атини је у четвртак покренуло своју истрагу о том случају, јер је Кацифас био грчки држављанин.

Грци су одмах реаговали и Молотовљевим коктелима спалили канцеларију албанске туристичке организације у Атини, док је нападнуто и неколико локала чији су власници Албанци. Групе грчких десничара су на интернет поставиле снимке спаљивања албанских застава.

Грчка полиција је у среду сузавцем и шок-бомбама прекинула протест грчких националиста у Солуну, јавља агенција АП.

Остаје нејасно на који начин ће албанске и грчке власти решити овај проблем. Кацифасово тело је већ два пута прошло кроз форензичку истрагу, прво у Ђирокастри, а затим и у Тирани. Породица убијеног је затражила да јој се преда тело, али власти у Тирани још увек нису одговориле на овај захтев.

Грчки медији пишу да је полиција у замену за тело од породице затражила да потише документ којим се власти у Тирани изузимају из одговорности за овај догађај. Албански медији пак пишу да та тврдња није истинита.

Такође, обе стране се у великој мери плаше да би на сахрани, због које су се већ мобилисали симпатизери неколико десничарских организација у Грчкој, могли избити нови инциденти.

 

Извор Катимерини/Шекули/РТС, 01. новембар 2018.