Srpska nastavlja svojim korakom

Globalna dešavanja koja idu naruku Srbima i potezi koje je Dodik najavio posle izbora govore da će RS nastaviti da ide svojim korakom

Važni, možda presudni izbori za sudbinu Republike Srpske su održani, a dok čekamo 7. novembar, kada će CIK BiH objaviti konačne rezultate opštih izbora, nakon čega će se pristupiti formiranju vlasti, uviđamo da će u Srpskoj i BiH ipak doći do prekompovanja političkih odnosa, iako se to na prvi pogled ne vidi.

Koalicija predvođena Dodikovim SNSD ponovo će formirati vlast, ovog puta na oba nivoa, ali više ništa neće biti isto. Naime, Dodik je već manifestovao odlučnost u namjeri da realizuje proklamovane političke ciljeve, a prvi postizborni potezi ukazuju da neće dozvoliti nikakve poluucjene i uslovljavanja od koalicionih partnera.

VELIKI TRIJUMF, ALI RAT TRAJE
Jer, on nije pobijedio samo opoziciju, već i strane ambasade i strane obavještajne službe, Soroša i njegove pulene u vidu niza nevladinih organizacija i kupljenih i potkupljenih medija. Dodik je pobijedio i „mangupe“ u svojim i u redovima koalicionih partnera, što je i te kako vrijedna pobjeda. Možda je ova posljednje navedena najvažnija bitka koju treba nastaviti i u njoj istrajati. Rezultat izbora je veliki, veličanstveni trijumf SNSD, ali se „rat“ nastavlja.

Sa svima kojima glavni imperativ nije „Srpska iznad svega“ već lični interes, treba se pozdraviti i „zahvaliti na dosadašnjoj saradnji“. „Mangupi“ nisu bezazleni. Znaju oni kako da objasne svoj nerad, kalkulisanje, dvostruku igru – sve što su činili, i što je trebalo a nisu radili, da opravdaju i prikažu da je bilo „u korist stranke“. A do stranke i bilo kojeg opšteg, višeg interesa, stalo im je koliko i do lanjskog snijega. Slogan „Srpska iznad svega“ do njih ne dopire i ništa im ne znači.

Ako „mangupima“ kameleonska priroda pomogne da se zadrže na pozicijama na kojima su – posljedice njihove dvoličnosti i podrivačke aktivnosti osjetiće se već na lokalnim izborima, a strane sile će sve učiniti da se za dvije godine zajedno sa lokalnim održe i opšti izbori. Naravno, ako im istraživanja javnog mnjenja budu odgovarala, a razlog će naći u nefunkcionisanju vlasti u Federaciji BiH, a nepoznanica je i kada će se sastaviti novi saziv Savjeta ministara BiH.

Što se tiče agenata haosa, mora im se odati priznanje na kreativnosti i istrajnosti. Nakon što su shvatili da su im planovi pali u vodu jer nisu uspjeli sa političke scene da uklone one koji im nisu odgovarali, a nametnu „preparirane“ igrače,  iz „ladice“ je izvučen drugi, alternativni plan skovan ranije, a koji se sada ažurira, odnosno dopunjava shodno nastalim prilikama.

Milorad Dodik lepi prvi plakat u predizbornoj kampanji, Banjaluka, 7. septembar 2018.

Pravi se analiza, izvode zaključci. Sagledava se u čemu se uspjelo, a gdje su napravljeni propusti. I nastavlja dalje, kao da im vrijeme i resursi ne znače ništa. Prave se nove stranke za nove generacije. Pravda za Davida je podnijela zahtjev da se registruje kao udruženje građana s namjerom da se preimenuje u NVO Pokret za Davida. U sljedećoj fazi će vjerovatno postati politička stranka kao što se to dešavalo sa pojedinim NVO u Srbiji i Crnoj Gori. Slična sudbina čeka i udruženje ReStart Srpska.

Da bi pripremile teren za svoju političku promociju navedene NVO će prethodno da se obračunaju sa opozicijom koja „nije opravdala očekivanja“, prvenstveno sa SDS, a kako bi preotele biračko tijelo.

Draško Stanivuković, novoizabrani narodni poslanik sa impozantnim brojem glasova, performanse koje je izvodio na ulici prenijeće u Narodnu skupštinu, tako da će skupštinske sjednice ličiti na pozorišne predstave. Sve će se, naravno, snimati mobilnim telefonom i „kačiti“ na društvene mreže, prvenstveno na Fejsbuk, Tviter, Instagram – komunikacione kanale mladih. Mladi i jesu ciljna grupa, a njihovo animiranje i političko „prevaspitanje“ protiv Srpske osnovni je cilj agenata haosa.

INDIJSKI PRIMER KAO NAUK
Međutim, iako smo navikli da nam okolnosti ne idu naruku i da nam je tvrd „oklop“ glavna uzdanica u nastojanju da se odupremo udarima stranih sila, ovog puta stvari stoje drugačije. Odnosi na geopolitičkom polju se mijenjaju u korist onih koji su se dokazali kao prijatelji Srpske. Kao ilustracija može poslužiti primjer Indije čiji premijer je donio odluku da od Rusije kupi pet protivavionskih sistema S-400.

Indija će tako Rusiji uplatiti 5,43 milijarde dolara, ali ono što dodatno ljuti Vašington je što će oružje biti plaćeno u ruskoj valuti, tj. u rubljama. Tako će operacija detronizovanja dolara kao rezervne svjetske valute koju predvode Rusija i Kina, a namjeravaju je pratiti Iran i zemlje BRIKS-a, dobiti na snazi. Kineske investicije na zapadnom Balkanu postaju sve ozbiljnije, Kinezi kao da žure da se riješe milijardi dolara tako što će ih investirati u infrastrukturne projekte.

Migrantska kriza podsticana Sorošovim novcem s ciljem rastakanja Evropske unije i jačanjem desnice u smislu njene neofašizacije, a kako bi se naboj usmjerio protiv Rusije, mogla bi se kao bumerang vratiti u SAD. Naime, kolone migranata iz Meksika i drugih latinoameričkih država kreću se prema američkim granicama. A „Trampov zid“, koji bi trebalo da se izgradi na američko-meksičkoj granici i zadrži migranske talase, kasni sa izgradnjom zbog otpora američke „duboke države“. Ipak, migranska kriza će biti dugoročan problem za evropske države, a u bezbjednosnom smislu veliki izazov za zemlje Zapadnog Balkana.

Inače, „duboka država“ gubi dah u borbi protiv legitimno izabranog predsjednika. Sve ukazuje da će nakon izbora za Kongres Tramp u ovom važnom političkom tijelu imati čvršći oslonac, a što će mu omogućiti još jedan predsjednički mandat, tako da oni koji su Klintonu podizali spomenik i koji su „klintonistima“ organizovali predizborne skupove, neće imati na koga da se oslone u Vašingtonu.

Natpis “Izgradili smo 9. januar, idemo svojim putem” na asfaltu u blizini autoputa Deveti januar

U kontekstu tih odnosa treba posmatrati i Dodikov mandat u Sarajevu. Potezi koje je najavio: polaganje zakletve pred poslanicima Narodne skupštine u Banjoj Luci, sjedište u Istočnom Sarajevu, najava organizovanja referenduma s ciljem vraćanja starog naziva ovog grada – Srpsko Sarajevo, kabinet u Banjoj Luci (a to sigurno neće biti onaj u kojem je stolovao Mladen Ivanić u zgradi Narodnog pozorišta već će biti u Palati Republike), najava borbe za povratak otetih nadležnosti – svjedoče da će Srpska ići svojim korakom.

 

Sveosrpskoj.com