Биљана Митриновић: Испод цунамија

Већина у Сенату показује да амерички председник после две године и даље има велику подршку својих гласача

Сви они који су стрепели да ће овонедељни амерички избори за Конгрес означити почетак трећег светског рата – одахнули су. У уторак се на гласању догодила расподела моћи у којој ће републиканци и демократе једни другима загорчавати живот и одузимати еруптивну снагу. За остатак света сасвим довољно.

ПЛАВИ ЦУНАМИ: Изборни плави цунами, који су демократе најављивале и обећавале да ће потопити Трампа, до Представничког дома претворио се у талас невелике снаге, али победничког квалитета.

Трамп јесте био нервозан на конференцији за новинаре и вређао је новинара CNN-а, коме је потом одузета акредитација за извештавање из Беле куће, али се пре може рећи да је амерички председник деловао у свом стилу него што би узрок томе могли да буду резултати избора за Конгрес.

Статистика говори да опозициони ударац Трампу, иако су демократе освојиле прву победу после 2010. године, ни изблиза није онакав какав су његови претходници претрпели током њихових првих избора за Конгрес, који се традиционално одржавају на средини мандата. Странка Била Клинтона је 1994. године изгубила 54 места у Представничком дому и осам сенаторских места. Потом је странка Барака Обаме 2010. године изгубила 63 места у Доњем дому и шест у Сенату.

До сада су републиканци у Сенату имали тесну већину (51 сенатор према 49 демократских), а већу у Представничком дому (236 према 193 демократских, уз шест празних места). Процене са ових избора говоре да ће демократе добити 229 места, а републиканци 206 у Представничком дому.

ВИН-ВИН: Републиканци, који на изборе гледају оптимистички и кажу да је чаша полупуна, подсећају да се ретко дешава да владајућа странка на половини председничког мандата освоји већину у Сенату, што је ипак пошло за руком Трампу. Изузетак су први конгресни избори Џорџа Буша Млађег, који су одржани годину после 11. септембра, када су републиканци освојили још два места више у Сенату.

Из ове ситуације на наредним изборима 2020. године могућ је сваки исход. У налету оптимизма републиканци ће подсетити да су ови избори најсличнији онима из времена Ричарда Никсона, када су републиканци 1970. године изгубили 12 места у Представничком дому и добили два у Сенату. А Никсон је после две године убедљиво освојио реизбор.

Али када демократе кажу да је изборна чаша полупуна, онда се може чути да заправо тек сада наступа право време за омиљену демократску мантру о покретању поступка опозива америчког председника. Томе ће свакако претходити интензивирање медијске експлоатације „руског мешања” и вероватно иницирање нових истрага, појављивање нових сведока и, све у свему, стварање усијаног лима под Трамповим ногама. Очекивано је и да Представнички дом затражи увид у Трампове пореске пријаве или да захтева истрагу о његовој пословној империји.

С друге стране, већина у Сенату показује да амерички председник после две године и даље има велику подршку својих гласача и да ће њихови представници у Горњем дому моћи да усвајају законе и што је Трампу нарочито важно, да потврђују номиноване извршне функционере и судије, јер ће тако моћи одлазеће да замени својим људима.

ЕВРОПСКИ ЦУНАМИ: Уочи комеморације стоте годишњице завршетка Првог светског рата Трампа је на путу у Париз дочекао нови цунами – Емануел Макрон. Не само да највеће европске силе не одговарају на ургентне захтеве за повећање издвајања за буџет НАТО-а него француски домаћин најављује да заједничка европска војска треба да брани Европу. То и није нека новина, али је спектакуларна објава да Европа мора да се брани не само од Руса и Кинеза, него управо од Американаца. Трамп је назвао „веома увредљивом” ову изјаву која у исти ранг претњи већ излизаних медијски експлоатисаних руских склоности ка сајбер нападима, мешањима у изборе и тровањима и шпијунирањима по свету – ставља САД.

Повод је одлука Вашингтона да се повуче из споразума о разоружању, што би европски континент учинило првом жртвом у америчко-руском спору. А разлог је, као и увек, много дубљи и много озбиљнији од тражених два одсто БДП-а за војни буџет НАТО-а. Макрон показује да је спреман да даје велики новац, али не и да га шаље у Пентагон. Интереси САД и ЕУ већ озбиљно се разилазе у низу питањa и за европски континент постаје политички све скупље да следи спољнополитичке циљеве Вашингтона. Иако европска побуна неће бити насилна и брза попут цунамија који су прижељкивале америчке демократе, Трампу ће бити све теже да под контролом држи главне европске престонице.

 

Извор Политика, 12. новембар 2018.