Спутњик: Како је пропао сусрет Вучића и Тачија у Паризу

Због става званичног Београда, дипломатски је избегнута ‘представа’ са Вучићем и Тачијем у Паризу

Иако се недељама најављивао из разних „дипломатских извора“, до сусрета председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија није дошло у Паризу током обележавања стогодишњице окончања Првог светског рата.

План појединих западних кругова био је да се баш тог дана, на маргинама великог скупа а у посебној режији, рукују и Вучић и Тачи, што би послало у свет слику — симболичног примирја на јубилеју.

И то баш на манифестацији у Нотр Даму, где је окачена и застава непризнате државе Косово.

Према једном сценарију, организатор тог сусрета требало је да буде француски председник Емануел Макрон. Он би, наиме, бар тог дана, као један од водећих европских лидера, преузео улогу некаквог посредника у преговорима, што је овлашћење Европске уније.

Цео план је, како сазнаје Спутњик, пропао неколико дана пре манифестације у Паризу. И то баш у седишту ЕУ у Бриселу.

Наиме, на последњем сусрету Вучића и Тачија пред Федериком Могерини, у четвртак, српска делегација је одбила сваки наставак преговора док Приштина не повуче све потезе и одлуке који нису договорени током дијалога.

Непосредан повод било је подизање пореза на робу из Србије за десет одсто, али и бројне друге најављене мере, од формирања војске до „пресецања“ енергетске везе између унутрашње Србије и Севера Косова.

Вучић је пренео и европским лидерима и Тачију да више нема разговора ни на једном нивоу док се те одлуке не промене и док се не испоштује договорено.

Тако се, уместо коначне припреме симболичког руковања у Паризу пред очима целог света, бриселски сусрет претворио у нови преговарачки фијаско.

Због става званичног Београда, дипломатски је избегнута „представа“ са Вучићем и Тачијем у Паризу.

 

Извор Спутњик, 13. новембар 2018.