Снимак разговора доказује Бин Салманово учешће у убиству Кашогија?

„Реците шефу да је мисија завршена“

Након убиства новинара Џамала Кашогија, члан саудијског одреда убица назвао је надређеног и рекао му „реци свом шефу“ да су оперативци извршили своју мисију.

Иако име принца није поменуто, амерички обавештајци верују да је „шеф“ у ствари саудијски престолонаследник Мохамед бин Салман, пише „Њујорк тајмс„.

Махер Абдулазиз Мутреб, један од 15 Саудијаца послатих у Истанбул да нападне Кашогија у конзулату, обавио је телефонски разговор на арапском језику.

Мутреб је официр за безбедност и често путује с Бин Салманом. Турски обавештајци сматрају да је телефонски позив упућен једном од Бин Салманових блиских помоћника.

„Овакав телефонски позив је нешто најближе непобитном доказу до којег можете да дођете“, рекао је бивши припадник CIA Брус Ридел, који је сада члан Института Брукингс.

Саудијски званичници негирали су да је престолонаследник имао било каква сазнања о убиству Кашогија. Поводом Мутребових речи „кажи свом шефу“, у саудијском саопштењу је наведено да је Турска дозволила њиховим обавештајним службама да преслушају снимак и „у том тренутку није било никаквих референци на поменуту фразу у снимку“, навео је „Њујорк тајмс„.

Кашоги је убијен 2. октобра у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, након што је дошао у њега ради добијања дозволе за брак.

 

Извор Танјуг/Б92, 14. новембар 2018.