Novosti: Putin donosi 20 strateških sporazuma

Ključne tačke sporazuma biće isporuka tenkova i PVO sistema, priključenje na “Turski tok”, izgradnja pruge i izvoz hrane

Predsednik Rusije Vladimir Putin priprema specijalni paket za Srbiju sa najmanje 20 strateških sporazuma, koji će biti predstavljen sredinom januara u Beogradu, prilikom njegovog susreta sa šefom naše države Aleksandrom Vučićem – saznaju nezvanično “Novosti“.

Prema našim informacijama, ovaj aranžman vredan nekoliko stotina miliona evra obuhvata ozbiljne investicije sa istoka u našu infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem, obrazovanje i turizam. Njegovi najvažniji delovi trebalo bi da budu ugovori o izgradnji železničkih koridora, priključenju naše zemlje na gasovod “Turski tok”, isporuci tenkova T-72 i protivvazdušnih raketa, izvozu domaćih prehrambenih proizvoda u najveću zemlju sveta.

Osim toga, Putinov dolazak u srpsku prestonicu ima ogroman značaj za nas u jeku diplomatske borbe za Kosovo i Metohiju u kojoj nam je podrška Kremlja dragocena. Dvojica državnika su na istoj stajnoj tački – bez učešća Moskve nemoguće je doći do održivog i kompromisnog rešenja, pa je poseta velikog lidera ohrabrenje pred možda odlučujuću rundu za sudbinu južne srpske pokrajine. U tom smislu je veoma bitan stav Rusije da će ona podržati svaki dogovor oko kojeg se saglase Srbi i Albanci.

Srpski državni vrh od posete prvog čoveka Kremlja očekuje mnogo, što je u sredu, posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom na Andrićevom vencu, potvrdio i predsednik Aleksandar Vučić:

— Verujem da će predstojeća poseta Putina biti do sada najplodotvornija po broju i sadržini sporazuma, iz različitih sfera, koje ćemo zajednički potpisati. S velikom pažnjom i nestrpljenjem očekujemo razgovore i uveren sam da će to biti još jedan “beočug u lancu” naših veoma dobrih odnosa, bliskih, iskrenih, prijateljskih i da ćemo imati priliku da nivo odnosa Srbije i Rusije podignemo za još jednu stepenicu i na još jedan viši nivo.

Vučić je zahvalio Rusiji i njenom predsedniku na podršci koju daju teritorijalnom integritetu Srbije i naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM, a ne onog koje bi bilo rezultat pritisaka, ucena i jednostranih odluka.

Inače, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u sredu da su Putin i Tači kratko razgovarali u Parizu na marginama ceremonije povodom obeležavanja stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata, i da je ruski predsednik tom prilikom potvrdio spremnost Moskve da podrži dogovor Beograda i Prištine, u slučaju da do njega dođe:

— Putin je istakao potrebu da Kosovo postigne konsenzus sa Srbijom. Rekao je da smo spremni da podržimo sporazum, koji bi obe strane garantovale.

Pozicije Moskve još jednom je pojasnio i ambasador Čepurin, koji je posle sastanka sa Vučićem poručio da sa njihove strane postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju kosovskog pitanja i da je Rezolucija 1244 SB UN pravni okvir koji treba da se poštuje prilikom traženja kompromisa.

— Glavni problem je u tome što se briselski razgovori vode već šest godina, te da se, dok je Srbija ispunila sve postignute dogovore, to ne može reći za drugu stranu, pogotovo kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je kratki susret Putina i Tačija u Parizu zapravo još jedna potvrda zainteresovanosti Rusije za postizanje kompromisa Beograda i Prištine i pomoć Srbiji u tom procesu:

— Rusija je dosad mnogo puta pokazala da nam je iskreni prijatelj. Dolazak Putina je prvorazredni politički događaj, koji priželjkuju i države mnogo veće od naše.

ZA VEČNO POŠTOVANjE
Predsednik Vučić je na sastanku sa ambasadorom Čepurinom čestitao ruskom narodu i državi pobedu u Velikom ratu, i zahvalio na poštovanju koje je Rusija ukazala prema srpskim žrtvama, naglasivši da srpski narod i građani Srbije to umeju da cene. Ruski ambasador uzvratio je da “niko i ništa ne može da umanji doprinos Srba i srpskog naroda toj velikoj pobedi”.

STIŽE I ORDEN “NEVSKI”
Prvi čovek Ruske Federacije najverovatnije će tokom posete Srbiji Vučiću uručiti Orden Svetog Aleksandra Nevskog.

Ovo znamenje se posle više od sto godina dodeljuje jednom srpskom državniku, a poslednji laureat bio je Nikola Pašić. Odluka lidera najveće države sveta da ovo priznanje dodeli Vučiću najbolje govori o njegovom odnosu prema šefu naše države.

 

Izvor Večernje novosti, 15. novembar 2018.