Дојче веле: Заокрет после одласка Ангеле Меркел?

Скоро сваки други присталица CDU и 43 одсто грађана Немачке сматра да би Анегрет Крамп-Каренбауер требало да наследи Меркелову на челу CDU

Ко би требало да наследи Ангелу Меркел на месту шефа CDU? Према најновијем истраживању, грађани би изабрали генералну секретарку странке Анегрет Крамп-Каренбауер. Али, на конгресу у децембру одлучују делегати…

За три недеље у Хамбургу ће се одржати конгрес Хришћанско-демократске уније (CDU) на којем ће Ангела Меркел након 18 година да напусти место председнице странке. За то место кандидује се више кандидата, а најбоље шансе имају генерална секретарка Анегрет Крамп-Каренбауер, министар здравља Јенс Шпан и бивши председник посланичке групе CDU/CSU у Бундестагу Фридрих Мерц. Крамп-Каренбауерова је фаворит Меркелове и важи као кандидаткиња центра. Мерц и Шпан важе као представници конзервативног крила CDU и као политички противници канцеларке. Право гласа на дан конгреса 7. децембра има 1.001 делегат.

Када би о новом председнику CDU одлучивали сви чланови те странке или сви грађани Немачке са правом гласа, трку би добила Анегрет Крамп-Каренбауер.

На питање Института за истраживање јавног мњења „Инфратест димап“, ко би требало да наследи Ангелу Меркел на позицији шефа странке, скоро сваки други присталица CDU и 43 одсто грађана Немачке одлучило би се за ту кадиданткињу. Истовремено, јасно је уочљива разлика између мушкарца и жена. Док се 37 одсто мушкараца одлучује за Анегрет Крамп-Каренбауер, а њих 39 одсто за Фридриха Мерца, женама се више свиђа генерална секретарка (50 одсто), од Мерца (26 одсто).

ПРЕОРИЈЕНТАЦИЈА CDU
Онај ко буде победио на изборима за председника странке у великој мери ће одлучивати и о будућем курсу CDU.

Велика већина грађана Немачке (87 одсто) поздравља чињеницу да ће се на конгресу разговарати о новом смеру странке. Исто то сматра чак 92 одсто чланова CDU.

Половина испитаних сматра да Хришћанско-демократској унији тренутно недостаје јасноћа садржаја. Поред тога, исти тај проценат људи констатује да CDU последњих година у савезној влади Немачке „није постигла ништа“. Такође, у поређењу с пролећем, жеља присталица CDU да се странка врати на конзерватинији смер постала је јача. Ипак, тесна већина ипак верује да је странка усмерена баш како треба.

ШТА ЋЕ БИТИ СА АНГЕЛОМ МЕРКЕЛ?
Шта ће бити с Ангелом Меркел када напусти место председнице странке? Може ли и да ли треба да и даље остане канцеларка? Већина испитаних то одобрава, а само су присталице либерала (FDP) и Алтернативе за Немачку (AfD) већином за то да Ангела Меркел напусти ту позицију пре завршетка мандата.

Неће само Ангела Меркел бити та која ће напустити своју позицију. То ће урадити и Хорст Зехофер који ће се повући с места шефа баварске Хришћанско-социјалне уније (CSU). Он је истовремено најавио да жели да остане савезни министар унутрашњих послова.

За разлику од подршке коју ужива Меркелова, Зехоферов останак на тој позицији грађани Немачке слабо подржавају. Три четвртине њих је мишљења да би он требало да напусти функцију министра унутрашњих послова, а само четвртина сматра да би требало да остане.

Жеља за повлачењем Зехофера из савезне владе проширена је и међу присталицама демохришћана: 74 одсто њих залаже се за његово повлачење с места министара. То се такође односи и на присталице других странака, изузев AfD: већина присталица те странке жели Зехофера као министра унутрашњих послова.

ЗЕЛЕНИ И ДАЉЕ ПРОФИТИРАЈУ
Ротирање званичника у демохришћанским странкама још увек не утиче на њихову популарност међу гласачима. Када би ове недеље били савезни избори у Немачкој, CDU и CSU би имале исти проценат гласова као и до сада (26 одсто). Мале промене уочљиве су и код осталих странака – осим Зелених која бележи огроман скок. За њих би се у овом тренутку одлучило 23 одсто гласача – шест процената више у односу на претходно истраживање спроведено непосредно пре савезних избора.

Разлог за такав пораст популаности Зелених истраживачи јавног мњења проналазе у великом незадовољству гласача владајућом коалицијом (CDU/CSU и SPD).

Као и у претходним истраживањима, три четвртине Немаца су мало (54 одсто) или никако (21 одсто) нису задовољни радом владајуће коалиције. Само четвртина (25 одсто) задовољна је радом кабинета у Берлину.

SPD У ДОЛИНИ СУЗА
Социјалдемократе (SPD) и даље настављају да губе подршку. Само 14 одсто људи гласало би за SPD да су у недељу избори. Две трећине грађана изјављује да не знају за шта се SPD заправо залаже. Сваки други присталица социјалдемократа се жали да у тој политичкој странци „постоји садржајна дезоријентација“.

Поред тога, велика већина (75 одсто) сматра да обнављање странке под вођством актуелне председнице Андрее Налес не функционише. Више од половине свих грађана (56 одсто) не може да се присети било каквог успеха социјалдемократа последњих година. Ипак, већина (75 одсто) ипак сматра да је добро што SPD разматра даље кориговање закона о социјалним давањима.

 

Извор Дојче веле, 16. новембар 2018.