Одговор Звиздића премијерки Србије: У Сребреници је почињен геноцид

“Надам се да ће у Србију брзо доћи лидер који ће направити прекретницу и који ће признати геноцид”

Председавајући Већа министара БиХ Денис Звиздић, поводом изјаве премијерке Владе Србије Ане Брнабић да се „у Сребреници није десио геноцид“, поручио је да се историјске чињенице неће интерпретирати према жељама Београда.

Он је изјавио да се нада да ће у Србију брзо доћи лидер који ће направити прекретницу и због заједничке будућности признати геноцид.

„Једна стара мудрост каже да ‘истину увек треба тражити у стварним чињеницама’. Због тога осећам потребу да, пре свега као човјек, а онда и председавајући Већа министара БиХ, подсетим председницу Владе Србије на неколико стварних и комплетној домаћој и међународној јавности познатих и доступних чињеница које су утврђене у пресудама међународних судова и Суда БиХ, а које непобитно доказују да је у Сребреници почињен злочин геноцида“, навео је Звиздић, преноси klix.ba.

Он је подсетио да је Међународни кривични суд за бившу Југославију у више судских предмета који су правоснажно окончани, утврдио да је у јулу 1995. године почињен геноцид над бошњачким становништвом у Сребреници.

„Све релевантне информације о судским предметима су доступне јавности, па председници Владе Брнабић препоручујем нека, пре него што наредни пут да себи за право да погрешно тумачи и неаргументовано коментарише пресуде, прочита“, истакао је Звиздић.

Према његовим речима, „биће довољно и мањи део документације на основу којих су међународне судије пресудиле да је над бошњачким становницима у Сребреници почињен геноцид и најгори злочин у Европи након завршетка Другог светског рата“.

„Запрепашћује чињеница да нецивилизованим негирањем злочина геноцида покушавате релативизирати плански спроведено убијање више од осам хиљада недужних цивила, негирати међународно право и оспорити пресуде међународних судова и постати промотор негирања геноцида као задње фазе његовог потпуног извршења“, поручио је Звиздић.

Навео је да грађани Босне и Херцеговине, а посебно Бошњаци, знају да већ дуго, скоро столеће и по, трају хегемонистички пројекти који покушавају негирати Босну и Херцеговину као историјску, политичку и културну чињеницу.

„Сасвим је јасно, и то траје од Гарашанина па преко договора Цветковић-Мачек, четничке идеологије Мољевића и ђенерала Драже, до Милошевићевих великосрпских циљева и злочиначког и геноцидног деловања Караџића и Младића и извршиоца њихових пројеката, да је постојао пројекат истребљења Бошњака и уништења Босне и Херцеговине као државе“, закључио је Звиздић.

Али, како је додао, „нису сви босански Срби били на страни злочиначке Милошевићеве и Караџићеве политике, а Босна и Херцеговина је увек била пуна Босанаца и Херцеговаца који је воле и због тога пројекат њеног уништења никада и никоме није и неће успети и то је чињеница коју треба да запамтите“, поручио је председавајући Већа министара БиХ премијерки Србије.

Због тога се, како је истакао, историјске чињенице више никада неће интерпретирати према налогу или жељама Београда, нити ће успети пројекат негирања геноцида, ревизије историјских чињеница или изједначавања жртава и злочинаца, јер је Босна и Херцеговина самостална и суверена држава у којој, заједно са својим комшијама босанским Србима и Хрватима, живе државотворно освештени Бошњаци који знају своју историју, који имају пуни и незаобилазни политички суверенитет.

И који су поносни на морални капитал који су понели из периода агресије, каже Звиздић. „Зато, председнице Брнабић, почињени геноцид би требао бити разлог за размишљање о грешкама које су учињене у прошлости, за искрено покајање, и у коначници за признање као предуслов неопходне катарзе без које нису могући процеси помирења. Није могуће градити модерну и просперитетну Србију, без суочавања са прошлошћу“.

„Због тога се надам да ће у Србију брзо доћи лидер који ће направити прекретницу и који ће због заједничке будућности признати геноцид. Ви то очито не можете или не желите. И на крају, историјске чињенице се никада не могу избрисати, а стотину пута поновљена лаж увек остаје само лаж, док је истина само једна. А, она гласи да је у Сребреници почињен геноцид“, поручио је Звиздић.

Брнабић је у среду у интервјју Дојче веле, на инсистирање новинара да „призна да се у Сребреници десио геноцид“, поручила да за Србију оно што се десило у Сребреници није геноцид. Она је рекла да је одговорна особа за „тај ужасан ратни злочин изручена Хагу и да је Србија урадила све што је било до ње“.

На констатацију новинара Тима Себастијана да она никада неће признати „геноцид у Сребреници“ и да је то за њу „црвена линија коју неће прећи“, Брнабић је одговорила да нико неће „прекрајати историју“.

 

Извор Данас, 16. новембар 2018.