Žestoko lobiranje za prijem Kosova u članstvo Interpola

Ispituje se da li neko sa Kosova poklonima ili novcem možda pokušava da kupi ove glasove, kaže ministar Nebojša Stefanović

Srbija ima dobre pravne i političke argumente da se Kosovo ne primi u Interpol, ali to još ne znači i da će odluka koju će doneti Generalna konferencija najveće međunarodne policijske organizacije, koja sutra počinje zasedanje u Dubaiju, biti u korist Beograda. Kako je juče rekao ministar policije Nebojša Stefanović, „postoji jedna doza neizvesnosti, jer ne možete znati kako je ko glasao pošto je glasanje tajno”. Objasnio je i da se analiziraju sve države koje će doći na glasanje i ispituje se da li neko sa Kosova poklonima ili novcem možda pokušava da kupi ove glasove. Ukoliko se prikupe dokazi za tako nešto, oni će biti predočeni Interpolu.

„Ukazaćemo na to zašto Kosovo ne bi trebalo da bude član Interpola, počev od pitanja ’curenja’ podataka o teroristima, preko organizovanog kriminala, koji na Kosovu cveta. Imamo dobre pravne i političke argumente, s tim što je pitanje ko je i koliko spreman da ih prihvati”, rekao je Stefanović posle jučerašnje sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Ranije je istakao i da bi odluka o eventualnom prijemu predstavljala kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 SB UN i svih drugih normativa koji propisuju ko može, a ko ne da bude članica Interpola. Priština uoči ove, za nju izuzetno važne odluke , pokušava da dokaže da je zrela za članstvo u Interpolu, a juče je stigla i vest da je pripadnicima kosovske policije produženo radno vreme sa dosadašnjih osam na 12 časova. Portal Kossev je, pozivajući se na kosovske medije, preneo da postoji i potvrda iz policije o promeni radnog vremena kao i da je svrha ove odluke „održavanje javnog reda i mira i sprečavanja krivičnih dela”. Iz Kancelarije za informacije kosovske policije za medije je preneto da se odluka donosi „u zavisnosti od potreba policije”.

Nekadašnji direktor BIA, sada redovni profesor na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost, Andreja Savić za naš list kaže da su sve aktivnosti koje se odvijaju u vezi sa učlanjenjem Kosova u asocijaciju Interpol „do maksimuma politizovane jer je Kosovo američki i NATO projekat”. Ovo treba, kako kaže, posmatrati i u kontekstu učlanjenja Kosova u neke druge asocijacije. „Sigurno da su na delu žestoka lobiranja sponzora i promotora Kosova. Veliki svetski igrači koriste pozicije da obezbede većinsku podršku za prijem Prištine. Interpol je po statutu nepolitička, strukovna, profesionalna asocijacija, gde politika nikako ne bi trebalo da igra ulogu”, kaže Savić.

Upozorava i na posledice eventualne pozitivne odluke. Kosovo je, ističe on, crna tačka Balkana gde je aktuelna politička elita pod sumnjom za ratne zločine. „Imate i veliku pojavu organizovanog i transnacionalnog kriminala kome je Kosovo i ciljna destinacija, ali i tranzitno područje. Takođe, značajan broj ljudi sa Kosova je učestvovao na sirijskom i drugim ratištima. Mnogo je argumenata koji ukazuju da se nagrađuje ovaj NATO projekat pri čemu se zanemaruju opšte prihvaćeni, međunarodni standardi”, smatra Savić.

Kada je reč o šansama da Kosovo dobije većinu, procene su različite. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Kosovo ima tesnu većinu i da predstoji velika borba. „Postoje zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, a koje su pod ogromnim pritiskom da glasaju za članstvo Kosova ili da budu uzdržane”, kazao je Vučić i objasnio da, kako sada stvari stoje, Priština ima jednu, dve ili tri zemlje više od potrebne većine, ali da je pitanje da li će je zadržati do glasanja.

Šef diplomatije Ivica Dačić je nešto optimističniji. „Mi se borimo i želimo da kažemo svima da je ovde u pitanju statusna stvar”, rekao je Dačić i objasnio da Priština ne želi da uđe u Interpol da bi se borila protiv kriminala, već kako bi pokazala da je Kosovo nezavisna država, ravnopravna sa Srbijom. Govoreći o izgledima da Priština ostvari svoje namere, Stefanović je rekao da je njegova ocena negde između izjave predsednika Vučića da Kosovo ima tesnu većinu i optimističnijih poruka Dačića. Situaciju donekle komplikuje što je predsedavajući sada iz Južne Koreje, koja je priznala Kosovo kao nezavisno, dok je prethodna Generalna skupština održana u Kini, podsetio je Stefanović. Naveo je da su na srpskoj strani svi argumenti i da će se videti da li će ih članice Interpola uvažiti ili se izjasniti u skladu sa interesima velikih sila koje podržavaju Kosovo.

NEMOGUĆE DA PUK KOSOVSKE VOJSKE BUDE RASPOREĐEN NA SEVERU
Ministar Nebojša Stefanović rekao je juče posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti da je naročito sagledavana bezbednosna situacija na Kosovu i da je zadatak sprečiti da „scenario” tamošnjih dešavanja dovede do nekog novog egzodusa sa tog prostora. Stefanović je, prenosi Tanjug, posebno ukazao na opasnost zbog najava formiranja kosovske vojske, ali i naglasio da je „apsolutno nemoguće” da puk kosovske vojske bude raspoređen na severu Kosova, kako su pominjali iz Prištine. „Naš zadatak je, pre svega, da sprečimo da Srbi imaju bezbednosni problem, da budu ugroženi na bilo koji način”, rekao je Stefanović navodeći i da je neophodno ukazati međunarodnim partnerima da i oni preuzmu svoj deo odgovornosti.Ministar je rekao i da su srpske službe bezbednosti dobile određene zadatke, ali nije otkrio kakve. Na pitanje da li će kroz desetak dana doći do promocije kosovske vojske, on je dogovorio da „zasad izgleda da hoće”. „Tu se, pre svega, radi o administrativnom procesu. Formiranje takvih snaga će potrajati svakako godinama”, rekao je on i naglasio da je zadatak Srbije da ukaže na svu pogubnost takve odluke, koja je protivna Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti kao i da podvuče da nema saglasnost Srba na Kosovu.

 

Izvor Politika, 17. novembar 2018.