Жестоко лобирање за пријем Косова у чланство Интерпола

Испитује се да ли неко са Косова поклонима или новцем можда покушава да купи ове гласове, каже министар Небојша Стефановић

Србија има добре правне и политичке аргументе да се Косово не прими у Интерпол, али то још не значи и да ће одлука коју ће донети Генерална конференција највеће међународне полицијске организације, која сутра почиње заседање у Дубаију, бити у корист Београда. Како је јуче рекао министар полиције Небојша Стефановић, „постоји једна доза неизвесности, јер не можете знати како је ко гласао пошто је гласање тајно”. Објаснио је и да се анализирају све државе које ће доћи на гласање и испитује се да ли неко са Косова поклонима или новцем можда покушава да купи ове гласове. Уколико се прикупе докази за тако нешто, они ће бити предочени Интерполу.

„Указаћемо на то зашто Косово не би требало да буде члан Интерпола, почев од питања ’цурења’ података о терористима, преко организованог криминала, који на Косову цвета. Имамо добре правне и политичке аргументе, с тим што је питање ко је и колико спреман да их прихвати”, рекао је Стефановић после јучерашње седнице Бироа за координацију служби безбедности.

Раније је истакао и да би одлука о евентуалном пријему представљала кршење међународног права, Резолуције 1244 СБ УН и свих других норматива који прописују ко може, а ко не да буде чланица Интерпола. Приштина уочи ове, за њу изузетно важне одлуке , покушава да докаже да је зрела за чланство у Интерполу, а јуче је стигла и вест да је припадницима косовске полиције продужено радно време са досадашњих осам на 12 часова. Портал Коссев је, позивајући се на косовске медије, пренео да постоји и потврда из полиције о промени радног времена као и да је сврха ове одлуке „одржавање јавног реда и мира и спречавања кривичних дела”. Из Канцеларије за информације косовске полиције за медије је пренето да се одлука доноси „у зависности од потреба полиције”.

Некадашњи директор БИА, сада редовни професор на Факултету за дипломатију и безбедност, Андреја Савић за наш лист каже да су све активности које се одвијају у вези са учлањењем Косова у асоцијацију Интерпол „до максимума политизоване јер је Косово амерички и НАТО пројекат”. Ово треба, како каже, посматрати и у контексту учлањења Косова у неке друге асоцијације. „Сигурно да су на делу жестока лобирања спонзора и промотора Косова. Велики светски играчи користе позиције да обезбеде већинску подршку за пријем Приштине. Интерпол је по статуту неполитичка, струковна, професионална асоцијација, где политика никако не би требало да игра улогу”, каже Савић.

Упозорава и на последице евентуалне позитивне одлуке. Косово је, истиче он, црна тачка Балкана где је актуелна политичка елита под сумњом за ратне злочине. „Имате и велику појаву организованог и транснационалног криминала коме је Косово и циљна дестинација, али и транзитно подручје. Такође, значајан број људи са Косова је учествовао на сиријском и другим ратиштима. Много је аргумената који указују да се награђује овај НАТО пројекат при чему се занемарују опште прихваћени, међународни стандарди”, сматра Савић.

Када је реч о шансама да Косово добије већину, процене су различите. Председник Србије Александар Вучић оценио је да Косово има тесну већину и да предстоји велика борба. „Постоје земље које нису признале косовску независност, а које су под огромним притиском да гласају за чланство Косова или да буду уздржане”, казао је Вучић и објаснио да, како сада ствари стоје, Приштина има једну, две или три земље више од потребне већине, али да је питање да ли ће је задржати до гласања.

Шеф дипломатије Ивица Дачић је нешто оптимистичнији. „Ми се боримо и желимо да кажемо свима да је овде у питању статусна ствар”, рекао је Дачић и објаснио да Приштина не жели да уђе у Интерпол да би се борила против криминала, већ како би показала да је Косово независна држава, равноправна са Србијом. Говорећи о изгледима да Приштина оствари своје намере, Стефановић је рекао да је његова оцена негде између изјаве председника Вучића да Косово има тесну већину и оптимистичнијих порука Дачића. Ситуацију донекле компликује што је председавајући сада из Јужне Кореје, која је признала Косово као независно, док је претходна Генерална скупштина одржана у Кини, подсетио је Стефановић. Навео је да су на српској страни сви аргументи и да ће се видети да ли ће их чланице Интерпола уважити или се изјаснити у складу са интересима великих сила које подржавају Косово.

НЕМОГУЋЕ ДА ПУК КОСОВСКЕ ВОЈСКЕ БУДЕ РАСПОРЕЂЕН НА СЕВЕРУ
Министар Небојша Стефановић рекао је јуче после седнице Бироа за координацију служби безбедности да је нарочито сагледавана безбедносна ситуација на Косову и да је задатак спречити да „сценарио” тамошњих дешавања доведе до неког новог егзодуса са тог простора. Стефановић је, преноси Танјуг, посебно указао на опасност због најава формирања косовске војске, али и нагласио да је „апсолутно немогуће” да пук косовске војске буде распоређен на северу Косова, како су помињали из Приштине. „Наш задатак је, пре свега, да спречимо да Срби имају безбедносни проблем, да буду угрожени на било који начин”, рекао је Стефановић наводећи и да је неопходно указати међународним партнерима да и они преузму свој део одговорности.Министар је рекао и да су српске службе безбедности добиле одређене задатке, али није открио какве. На питање да ли ће кроз десетак дана доћи до промоције косовске војске, он је договорио да „засад изгледа да хоће”. „Ту се, пре свега, ради о административном процесу. Формирање таквих снага ће потрајати свакако годинама”, рекао је он и нагласио да је задатак Србије да укаже на сву погубност такве одлуке, која је противна Резолуцији 1244 Савета безбедности као и да подвуче да нема сагласност Срба на Косову.

 

Извор Политика, 17. новембар 2018.