Izetbegović: BiH mora da se naoružava

„Srbi se ujedinjuju preko Beograda i crkve, a Hrvati preko Hrvatskog narodnog sabora“

Tri dana pre nego što će završiti svoj drugi mandat u Predsedništvu BiH i napustiti zgradu u centru Sarajeva u kojoj se, kako to tvrde oni koji ga bolje poznaju, „skrivao i za vreme rata”, Bakir Izetbegović je ponovo upozorio na potrebu jačanja odbrambene moći BiH i jedinstva Bošnjaka, „sve više ugroženih politikama koje se vode na hrvatskoj i srpskoj strani“.

Na obeležavanju 26 godina od osnivanja Sedme muslimanske brigade Armije RBiH u Zenici, odlazeći bošnjački član Predsedništva BiH rekao je da se „BiH mora naoružavati”, kako se „više ne bi ponovila 1992. godina”, kada su je „neprijatelji zatekli nespremnu i nenaoružanu”.

„Siromašni susedi troše novac na skupo oružje. Vidite te skupe raketne sisteme i avione po Srbiji i Hrvatskoj. Mi u svemu moramo držati balans, jer slabost privlači i bićemo im lagan plen”, rekao je Izetbegović, naglašavajući kako je pravi odgovor na sve to jačanje namenske industrije u BiH.

Slične ratnohuškačke poruke Izetbegović je uputio i u aprilu ove godine, sa obeležavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Ahmićima kod Viteza, gde je, kao i u subotu u Zenici, govorio takođe o unapređenju namenske proizvodnje, odnosno proizvodnje svake vrste municije „za tržište, ali i za ne daj Bože”.

Na tu njegovu izjavu udruženje „Zelene beretke” odgovorilo je saopštenjem u kome su poručili da „sto hiljada boraca stoji na raspolaganju”.

U obraćanju u Zenici, Izetbegović se pohvalio kako se u fabrikama namenske proizvodnje u BiH dovršavaju pripreme za „proizvodnju novih pušaka”, te kako će se „uskoro krenuti i s haubicama i dronovima”, a već se „proizvode višecevni bacači i različite vrste municije”.

On je, upozoravajući na „opasnost” koja „preti iz susednih zemalja”, pozvao Bošnjake, patriote, da „zbiju svoje redove” i „ne dozvole unutrašnje političke podele”.

„Srbi se ujedinjuju preko Beograda i crkve, a Hrvati preko Hrvatskog narodnog sabora, a samo Bošnjaci pričaju o dodatnom razjedinjenju. Ja ih ponovo pozivam da to ne rade i da napravimo probosanski blok koji će sve ove sile držati pod kontrolom. Neka prestanu s unutarbošnjačkom prepirkom i svađom”, kazao je Izetbegović.

On je dodao kako mu je drago što je poslednji govor u ulozi bošnjačkog člana Predsedništva održao baš na obeležavanju godišnjice osnivanja Sedme muslimanske brigade, jer mu je „ta brigada u srcu”.

Poslanici SNSD-a, u sada već odlazećem sazivu Predstavničkog doma parlamenta BiH tražili su još u aprilu da se na hitnom zasedanju razgovara o Izetbegovićevom zveckanju oružjem.

Predstavnici Bošnjaka su to odbili, uz objašnjenje da „neće nasesti na provokacije SNSD-a i Milorada Dodika”. Zahtev SNSD-a tadašnji zamenik predsedavajućeg tog doma, a od sutra bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, nazvao je „najprizemnijom zloupotrebom Predstavničkog doma u politikantske svrhe”,, tvrdeći istovremeno da Izetbegović, koji je, inače, njegov partijski lider, „nikada nije davao ratnohuškačke izjave”.

 

Autor Dušanka Stanišić

 

Izvor Politika, 19. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u