Изетбеговић: БиХ мора да се наоружава

„Срби се уједињују преко Београда и цркве, а Хрвати преко Хрватског народног сабора”

Три дана пре него што ће завршити свој други мандат у Председништву БиХ и напустити зграду у центру Сарајева у којој се, како то тврде они који га боље познају, „скривао и за време рата”, Бакир Изетбеговић је поново упозорио на потребу јачања одбрамбене моћи БиХ и јединства Бошњака, „све више угрожених политикама које се воде на хрватској и српској страни“.

На обележавању 26 година од оснивања Седме муслиманске бригаде Армије РБиХ у Зеници, одлазећи бошњачки члан Председништва БиХ рекао је да се „БиХ мора наоружавати”, како се „више не би поновила 1992. година”, када су је „непријатељи затекли неспремну и ненаоружану”.

„Сиромашни суседи троше новац на скупо оружје. Видите те скупе ракетне системе и авионе по Србији и Хрватској. Ми у свему морамо држати баланс, јер слабост привлачи и бићемо им лаган плен”, рекао је Изетбеговић, наглашавајући како је прави одговор на све то јачање наменске индустрије у БиХ.

Сличне ратнохушкачке поруке Изетбеговић је упутио и у априлу ове године, са обележавања годишњице страдања Бошњака у Ахмићима код Витеза, где је, као и у суботу у Зеници, говорио такође о унапређењу наменске производње, односно производње сваке врсте муниције „за тржиште, али и за не дај Боже”.

На ту његову изјаву удружење „Зелене беретке” одговорило је саопштењем у коме су поручили да „сто хиљада бораца стоји на располагању”.

У обраћању у Зеници, Изетбеговић се похвалио како се у фабрикама наменске производње у БиХ довршавају припреме за „производњу нових пушака”, те како ће се „ускоро кренути и с хаубицама и дроновима”, а већ се „производе вишецевни бацачи и различите врсте муниције”.

Он је, упозоравајући на „опасност” која „прети из суседних земаља”, позвао Бошњаке, патриоте, да „збију своје редове” и „не дозволе унутрашње политичке поделе”.

„Срби се уједињују преко Београда и цркве, а Хрвати преко Хрватског народног сабора, а само Бошњаци причају о додатном разједињењу. Ја их поново позивам да то не раде и да направимо пробосански блок који ће све ове силе држати под контролом. Нека престану с унутарбошњачком препирком и свађом”, казао је Изетбеговић.

Он је додао како му је драго што је последњи говор у улози бошњачког члана Председништва одржао баш на обележавању годишњице оснивања Седме муслиманске бригаде, јер му је „та бригада у срцу”.

Посланици СНСД-а, у сада већ одлазећем сазиву Представничког дома парламента БиХ тражили су још у априлу да се на хитном заседању разговара о Изетбеговићевом звецкању оружјем.

Представници Бошњака су то одбили, уз објашњење да „неће насести на провокације СНСД-а и Милорада Додика”. Захтев СНСД-а тадашњи заменик председавајућег тог дома, а од сутра бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић, назвао је „најприземнијом злоупотребом Представничког дома у политикантске сврхе”,, тврдећи истовремено да Изетбеговић, који је, иначе, његов партијски лидер, „никада није давао ратнохушкачке изјаве”.

 

Аутор Душанка Станишић

 

Извор Политика, 19. новембар 2018.