Pet zemalja stalo uz Srbiju, Interpol ipak odbacio zahtev

U utorak se definitivno raspravlja o zahtevu Prištine za članstvo

Pet zemalja članica Interpola pridružilo se Srbiji i zahtevu da se glasanje o članstvu Kosova skine sa dnevnog reda Generalne skupštine ove institucije.

To su Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam, saznaje Tanjug.

Glasanje o zahtevu Prištine za članstvo u Interpolu, prema programu, trebalo bi da se održi sutra.

Srbija i ovih pet zemalja zatražile su da Kosovo bude skinuto sa dnevnog reda.

Inače, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je ranije danas u Dubaiju, gde se i održava skupština Interpola, da se nastavlja politizacija Generalne skupštine Interpola, kada je reč o prijemu Kosova. On je rekao da postoji namera da se zbune države u načinu kako se glasa, navodeći kako će biti moguće ostvariti uvid u rezultate glasanja, a svesno izostavljajući činjenicu da se to ne odnosi na tajno glasanje.

“Pored nejasnih obaveštenja, koja su ne samo neblagovremena, najavljuje se i procedura da ukoliko dođe do glasanja u kome tzv. ‘Kosovo’ ne dobije potrebnu većinu za ulazak, da će se potom odrediti pauza, a onda nakon pauze ide se na novo glasanje. To je potpuno suprotno pravilima koja jasno govore da će se održati dva glasanja, bez pominjanja ikakve pauze. Očigledno da će svi pokušaji biti uloženi da se u toj pauzi obezbedi potrebna većina ukoliko je ne bude bilo u prvom glasanju”, objasnio je ministar Stefanović koji predvodi srpsku delegaciju u Dubaiju.

 

Izvor Tanjug/B92

SPUTNjIK: INTERPOL ODBACIO ZAHTEV SRBIJE
U utorak se definitivno raspravlja o zahtevu Prištine za članstvo, a nakon toga će uslediti glasanje, i to u dva kruga.

Predsedavajući Interpola odbacio je zahtev Srbije i pet zemalja-članica da Generalna skupština glasa o skidanju sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu takozvanog Kosova u ovoj instituciji, saznaje Sputnjik od diplomatskih izvora u Dubaiju, gde se održava zasedanje.

Tako je predsedavajući na početku sednice odbio da uvrsti u dnevni red zahtev koji su uz Srbiju podržali i Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam.

Zbog takve odluke vrha Generalne skupštine, članice neće imati priliku da se izjasne o stavljanju zahteva takozvanog Kosova na dnevni red, pošto se isključivo glasalo o dnevnom redu u celini, onako kako ga je predložio Izvršni komitet.

O tački koja se odnosi na odlučivanje o kosovskom članstvu prethodno se glasalo samo na sednici Izvršnog komiteta, i tu je bio odnos 7:6 za stavljanje na dnevni red.

U utorak se, dakle, definitivno raspravlja o zahtevu Prištine, a nakon toga će uslediti glasanje, i to u dva kruga. Potrebnaje dvotrećinska većina da Kosovo prođe, a za to će imati dve prilike.

Naime, ako ne uspe iz prve, onda će imati još jedno glasanje, a ako ni tada ne bude imalo potrebnu većinu, onda se predlog odbacuje.

 

Izvor Sputnjik, 19. novembar 2018.