Dodik položio zakletvu u Sarajevu, poljubio zastavu RS

Dodik najavio da će se zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poljubio je danas zastavu Republike Srpske u zgradi Predsedništva BiH i pročitao tekst svečane izjave koju je i potpisao, a povodom stupanja na dužnost.

Dodik je rekao da će sa druga dva člana nastojati da vrati položaj i dimenziju Predsedništvu BiH, koja mu pripada po Ustavu BiH.

On je najavio da će se zalagati za ukidanje institucije visokog predstavnika u BiH i da će cilj BiH biti EU i da neće odustati od saradnje sa Ruskom Federacijom.

Obraćajući se brojnim zvanicama nakon konstitutivne sednice Predsedništva BiH, Dodik je istakao da mu je čast da preuzme dužnost, nakon što je na opštim izborima osvojio 368.210 glasova u Srpskoj, koji govore o tome kako će delovati.

„Moja baza jeste Republika Srpska, dolazim kao predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda“, poručio je Dodik.

On je istakao da nema nameru da spreči bilo koga u razvojnim projektima.

„Želim saradnju koja će biti delotvorna. Moraćemo pokazati sposobnost za nove kompromise“, istakao je Dodik.

Dodik, koji je lider SNSD-a, osvojio je na opštim izborima u BiH 7. oktobra 368.210 glasova ili 53,8 odsto i prvi je iz Republike Srpske koji je osvojio toliko glasova.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović osvojio je 212.581 glas ili 36,6 odsto, dok je hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić dobio 225.500 glasova iz 52,6 odsto.

U Sarajevu sa Dodikom su bili i njegov sin Igor i ćerka Gorica.

 

Izvor Sputnjik, 20. novembar 2018.