Zašto gori Kalifornija?

Stiče se utisak da katastrofa sa požarima u Kaliforniji, koja se ponavlja iz godine u godinu, nekom odgovara

Još se nije slegla prašina oko italijanskih vatrogasaca koji su izazivali požare kako ne bi ostali bez posla [1], a u bogatoj Kaliforniji rođena je nova industrija – privatni vatrogasci. Budući da požarima, priznaćete, reklama nije potrebna, čini se da je nova privredna grana osuđena na uspeh.

I dok se resursi najbogatije zemlje sveta neštedimice troše na pravoslavni raskol, rat u Ukrajini i Siriji, kao i na primanje jedne narko-države u Interpol – za to vreme kod njih u kući gori najbogatiji deo države. U Kaliforniji ne gori samo šuma, već vile holivudskih zvezda i radioaktivni poligoni.

Što se Srbije tiče, mišljenja sam da Amerikancima, svakako i sa najvišeg mesta, treba izjaviti saučešće i pružiti svaku moralnu podršku. Predlažem našem državnom vrhu da američkom narodu pošalje istu onu – verujem dobronamernu – poruku koju nam je uputio američki prefekt u Srbiji – Praktikujte zdrav način života, jer od uranijuma (u tablici Mendeljejeva ne postoji ,,osiromašeni”) po tvrdnjama UN i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) – nema zdravstvene opasnosti. Zaključke UN i SZO treba preneti američkom narodu: nema razloga za strah, gorepomenuti element blagotvorno deluje na kliničku sliku svake nacije, pa i one izuzetne!

OSVETLjENA TEMA
Otvaranje očiju piscu ovih redova desilo se 2005. godine, kada je uživo preko CNN gledao sramnu reakciju američkih vlasti i običnih Amerikanaca za vreme uragana Katrina. Tada sam shvatio da je car go. Od tog vremena tema nesposobnosti i slabosti američkih vlasti se samo produžava i razvija – požari su tek površinski osvetlili temu! Šta bi se desilo u slučaju, ne daj Bože, ograničenog atomskog udara ili havarije na nuklearnoj centrali – potpuni haos, bezakonje i kolaps.

Trebalo bi da postavimo sledeće pitanje: Kako je moguće da toliko bogata i moćna super-tehnološka država kao što je SAD, sa svojim ajfonima, teslama, hiper-lupovima i najskupljom vojskom na svetu, ne može da ugasi požar u Kaliforniji? Stiče se utisak da katastrofa sa požarima, koja se ponavlja iz godine u godinu, nekom odgovara.

Kalifornija već predugo gori, i ne nazire se kraj užasima. Grad Peradajs (eng. raj) praktično je izgoreo do temelja, broj poginulih varira od 80 (potvrđene smrti) do 1.200 (nestali bez traga). Izgorelo je na hiljade domova. Veličina požarom zahvaćenih površina užasava, gust dim koji se nadvio nad Kalifornijom može se videti i sa međunarodne orbitalne stanice.

Sasvim je na mestu postaviti pitanje, koje razvijeni Zapad voli da postavlja nama ,,u razvoju” posle svake stihije – a šta rade vaše vlasti?

NIKADA U ISTORIJI – ETO GA OPET!
Hajde da zajedno analiziramo kako se bore sa stihijom u najrazvijenijoj demokratiji i najbogatijoj zemlji na kugli zemaljskoj! Saglasimo se na početku tek oko toga da postoje samo dva kriterijuma za ocenu efikasnosti vlasti u ekstremnim situacijama – procena verovatnoće da će se nesreća dogoditi i način rešavanja katastrofalnih posledica.

I to je to, veoma jednostavno. Postavlja se pitanje da li je bilo moguće predvideti tragediju, kao i kolika je cena takve pogrešne procene? Ako si pušio u krevetu i zbog toga, na primer, izgore svi stanovi u tvojoj vertikali, tvojoj rehabilitaciji neće pomoći to što si se herojski ponašao prilikom gašenja požara.

Kalifornija gori svake godine. Prosto, takva je klima. Sa jedne strane strujanja hladnog vazduha sa Pacifika, a sa druge pustinjska klima koja isušuje nisko rastinje, koje može planuti i od najmanje iskre. Dodajmo tome da se šume u okruženju sastoje uglavnom od četinara. Posledice nije teško predvideti – uostalom nikakve potrebe nema da se vanguje, dovoljno je pogledati slike požara iz 2008. godine koji je bio razoran poput ovogodišnjeg. Tada je potpuno izgorelo 6.500 kvadratnih kilometara!

Nikada se tako nešto nije dogodilo, kad eto ga opet! Tako bi se mogle pravdati kalifornijske vlasti. Jer, u pitanju je najbogatija republika u okviru SAD (da je posebna država bila bi peta ekomija sveta), koja se prilično neodgovorno nosi sa požarima koji se pojavljuju, praktično, svake godine, i koji svaki put odnose preveliku cenu u ljudskim životima.

POSTAVITI PRAVO PITANjE
Novca je u Kaliforniji neverovatno mnogo! Teritorija koju treba osmatrati nije mala, ali nije ni baš toliko velika. Trebalo bi da tamo u rizično doba godine non-stop kruže helikopteri, trebalo bi da budu prisutni vatrogasci u ogromnom broju. Uostalom, svake godine gori li gori. Polagati svoje nade da će, eto, baš ove godine proći bez vatrometa, može samo neko ko ne rasuđuje baš dobro. Pitam se da li mogući odgovor na ležerno ponašanje vlasti leži u legalizaciji marihuane?

Gledam podužu reportažu BBC-a u kojoj se dirljivo, sa suzom u oku, opisuju slučajevi heroizma volontera, hrabrih vatrogasaca i mnogo običnih ljudi. Ipak, britanska stanica uporno izbegava jedno osnovno i sasvim logično novinarsko pitanje: kako je, dođavola, sve počelo? Ili u stožeru novinarstva Gordog Albiona požare na godišnjem nivou u Kaliforniji posmatraju sa iste filozofske ravni sa koje i šef albanskog narko-kartela vest da je palo dve tone hašiša na austrijskoj granici – Thirrêni policijën! (Daj mi policiju na vezu).

Neveselu kalifornijsku sliku dodatno je naduvala činjenica da se na putu vatrenoj stihiji našlo pregršt vila svetski poznatih holivudskih zvezda – Kanje Vesta, Vila Smita, Majli Sajrus i mnogih, mnogih drugih. To je uzrokovalo do sada neviđenu medijsku eksponiranost kalifornijskog požara: fejsbuk, instagram i tviter su se zažarili od protoka, lajkova, komentara i virtuelnih suza obožavalaca, čime su posredno omogućili i nama van Amerike da saznamo da je u cilju zaštite svog doma potrebno iznajmiti privatne vatrogasce, baš kao što je to uradio gore-pomenuti gospodin Kanje. 

Zašto? Očigledno iz razloga što su oni državni loši. Jedna je stvar hvaliti vatrogasce kada je požar u Grčkoj, ali kad dođe na kućni prag, valja pod hitno nešto preduzeti ili – ode kuća! Kada vidiš da nema vajde od lokalnih brigada, valja ti iznajmiti privatne vatrogasce, i to naravno ako možeš da ih priuštiš. A ako ne možeš…

KOLIKO KOŠTA LAŽ?
Gubitak reputacije za Kaliforniju i Ameriku u celini je zaista kolosalan. Jedna je stvar kada u šumskom požaru izgori brvnara lokalnog redneka iz Oregona ili Ajdaha, to nije interesantno medijskim kućama, ni konzumentima vesti širom planete. Ali sasvim je druga stvar kada izgore kuće tucetu holivudskih faca, za koje nije čuo samo lenj – tek tada svi počinju da postavljaju jedno sasvim logično pitanje: Da li je moguće da je Amerika takva država, da nije sposobna da se bori sa pretnjom, koja je unapred poznata i koja se ponavlja iz godine u godinu?

Na kraju krajeva, nije stvar tek u spaljenim kućama i zarozanim holivudskim zvezdama, pretnje po nacionalnu bezbednost su mnogo ozbiljnije: ovogodišnji požar prošao je i preko teritorije poznate pod nazivom Poligon za specijalne namene Santa Suzana. Na tom poligonu se 1959. godine prilikom ispitivanja eksperimentalnog nuklearnog oružja i raketa ”Rocketdyne and Atomics International”, dogodila teška nuklearna havarija. Kažu, najgora u američkoj istoriji.

Nakon te nesreće 1959. zabeleženo je još najmanje četiri incidenta, koje su za posledicu imale nekontrolisano ispuštanje radioaktivnih i toksičnih materijala. Kalifornijski odsek za nadzor toksičnih materija (DTSC)  izdao je saopštenje da usled požara nema opasnosti da se opasne materije rašire [2]. Ipak, lokalni ekološki aktivisti trvde sasvim suprotno: „Mi znamo kakvi se materijali čuvaju na tom poligonu, i znamo koliko u opasni. Tamo se nalaze neverovatno toksični radioaktivni i hemijski materijali, kao i teški metali. Njima je natopljeno svo zemljište i rastinje u Santa Suzani. Prilikom požara ti materijali se šire zajedno sa pepelom i dimom, i njihovom uticaju biće podložan svako ko živi u širem regionu”, izjavio je Robert Dodža, predsednik organizacije ”Doktori Los Anđelesa za društvenu odgovornost” za Los Anđeles magazin [3].

Baš iz istog tog razloga je i Černobil naneo tako veliku, kontinentalnu štetu, jer su se usled požara i visokih temperatura radioaktivne čestice podizale visoko i na taj način se raširile i zagadile ogromnu teritoriju uz pomoć vazdušnih struja. Cena dezinformacije u slučaju poligona Santa Suzana može biti veoma visoka!

SLUČAJ PPZ U KALIFORNIJI
Tema o uzrocima požara, koji se ponavljaju iz godine u godinu, stigla je na posletku i do Vašingtona: „Za slučajeve masovnih i smrtonosnih šumskih požara u Kaliforniji nema drugih uzroka, osim lošeg upravljanja lokalnih vlasti šumskim gazdinstvom. Za protivpožarnu zaštitu u Kaliforniji, svake godine se iz saveznog budžeta izdaju milijarde dolara, i pored toga izgubljeno je toliko života, a sve zbog grešaka u menadžmentu. Pod hitno eliminišite sve greške, ili više nema dotacija iz federalnog budžeta”, rekao je Tramp 10. novembra [4].

Posmatrač iz Srbije može da zaključi da najbogatija republika SAD isisava pozamašnu sumu iz federalnog budžeta, koju svakako ne troši na protivpožarnu zaštitu.

_____________________________________________________________

UPUTNICE

[1] https://www.slobodnaevropa.org/a/28663706.html

[2] https://www.dtsc.ca.gov/upload/Community-Update-on-Woolsey-Fire-and-SSFL.pdf

[3] https://www.psr-la.org/woolsey-fire-burns-nuclear-meltdown-site-that-state-toxics-agency-failed-to-clean-up/#lamag

[4] https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/17/donald-trump-visit-california-wildfires

 

Izvor Novi Standard

 

Pratite nas na YouTube-u