Зашто гори Калифорнија?

Стиче се утисак да катастрофа са пожарима у Калифорнији, која се понавља из године у годину, неком одговара

Још се није слегла прашина око италијанских ватрогасаца који су изазивали пожаре како не би остали без посла [1], а у богатој Калифорнији рођена је нова индустрија – приватни ватрогасци. Будући да пожарима, признаћете, реклама није потребна, чини се да је нова привредна грана осуђена на успех.

И док се ресурси најбогатије земље света нештедимице троше на православни раскол, рат у Украјини и Сирији, као и на примање једне нарко-државе у Интерпол – за то време код њих у кући гори најбогатији део државе. У Калифорнији не гори само шума, већ виле холивудских звезда и радиоактивни полигони.

Што се Србије тиче, мишљења сам да Американцима, свакако и са највишег места, треба изјавити саучешће и пружити сваку моралну подршку. Предлажем нашем државном врху да америчком народу пошаље исту ону – верујем добронамерну – поруку коју нам је упутио амерички префект у Србији – Практикујте здрав начин живота, јер од уранијума (у таблици Мендељејева не постоји ,,осиромашени”) по тврдњама УН и Светске здравствене организације (СЗО) – нема здравствене опасности. Закључке УН и СЗО треба пренети америчком народу: нема разлога за страх, горепоменути елемент благотворно делује на клиничку слику сваке нације, па и оне изузетне!

ОСВЕТЉЕНА ТЕМА
Отварање очију писцу ових редова десило се 2005. године, када је уживо преко CNN гледао срамну реакцију америчких власти и обичних Aмериканаца за време урагана Катрина. Тада сам схватио да је цар го. Од тог времена тема неспособности и слабости америчких власти се само продужава и развија – пожари су тек површински осветлили тему! Шта би се десило у случају, не дај Боже, ограниченог атомског удара или хаварије на нуклеарној централи – потпуни хаос, безакоње и колапс.

Требало би да поставимо следеће питање: Како је могуће да толико богата и моћна супер-технолошка држава као што је САД, са својим ајфонима, теслама, хипер-луповима и најскупљом војском на свету, не може да угаси пожар у Калифорнији? Стиче се утисак да катастрофа са пожарима, која се понавља из године у годину, неком одговара.

Калифорнија већ предуго гори, и не назире се крај ужасима. Град Перадајс (енг. рај) практично је изгорео до темеља, број погинулих варира од 80 (потврђене смрти) до 1.200 (нестали без трага). Изгорело је на хиљаде домова. Величина пожаром захваћених површина ужасава, густ дим који се надвио над Калифорнијом може се видети и са међународне орбиталне станице.

Сасвим је на месту поставити питање, које развијени Запад воли да поставља нама ,,у развоју” после сваке стихије – а шта раде ваше власти?

НИКАДА У ИСТОРИЈИ – ЕТО ГА ОПЕТ!
Хајде да заједно анализирамо како се боре са стихијом у најразвијенијој демократији и најбогатијој земљи на кугли земаљској! Сагласимо се на почетку тек око тога да постоје само два критеријума за оцену ефикасности власти у екстремним ситуацијама – процена вероватноће да ће се несрећа догодити и начин решавања катастрофалних последица.

И то је то, веома једноставно. Поставља се питање да ли је било могуће предвидети трагедију, као и колика је цена такве погрешне процене? Ако си пушио у кревету и због тога, на пример, изгоре сви станови у твојој вертикали, твојој рехабилитацији неће помоћи то што си се херојски понашао приликом гашења пожара.

Калифорнија гори сваке године. Просто, таква је клима. Са једне стране струјања хладног ваздуха са Пацифика, а са друге пустињска клима која исушује ниско растиње, које може планути и од најмање искре. Додајмо томе да се шуме у окружењу састоје углавном од четинара. Последице није тешко предвидети – уосталом никакве потребе нема да се вангује, довољно је погледати слике пожара из 2008. године који је био разоран попут овогодишњег. Тада је потпуно изгорело 6.500 квадратних километара!

Никада се тако нешто није догодило, кад ето га опет! Тако би се могле правдати калифорнијске власти. Јер, у питању је најбогатија република у оквиру САД (да је посебна држава била би пета екомија света), која се прилично неодговорно носи са пожарима који се појављују, практично, сваке године, и који сваки пут односе превелику цену у људским животима.

ПОСТАВИТИ ПРАВО ПИТАЊЕ
Новца је у Калифорнији невероватно много! Територија коју треба осматрати није мала, али није ни баш толико велика. Требало би да тамо у ризично доба године нон-стоп круже хеликоптери, требало би да буду присутни ватрогасци у огромном броју. Уосталом, сваке године гори ли гори. Полагати своје наде да ће, ето, баш ове године проћи без ватромета, може само неко ко не расуђује баш добро. Питам се да ли могући одговор на лежерно понашање власти лежи у легализацији марихуане?

Гледам подужу репортажу BBC-а у којој се дирљиво, са сузом у оку, описују случајеви хероизма волонтера, храбрих ватрогасаца и много обичних људи. Ипак, британска станица упорно избегава једно основно и сасвим логично новинарско питање: како је, дођавола, све почело? Или у стожеру новинарства Гордог Албиона пожаре на годишњем нивоу у Калифорнији посматрају са исте филозофске равни са које и шеф албанског нарко-картела вест да је пало две тоне хашиша на аустријској граници – Thirrêni policijën! (Дај ми полицију на везу).

Невеселу калифорнијску слику додатно је надувала чињеница да се на путу ватреној стихији нашло прегршт вила светски познатих холивудских звезда – Кање Веста, Вила Смита, Мајли Сајрус и многих, многих других. То је узроковало до сада невиђену медијску експонираност калифорнијског пожара: фејсбук, инстаграм и твитер су се зажарили од протока, лајкова, коментара и виртуелних суза обожавалаца, чиме су посредно омогућили и нама ван Америке да сазнамо да је у циљу заштите свог дома потребно изнајмити приватне ватрогасце, баш као што је то урадио горе-поменути господин Кање. 

Зашто? Очигледно из разлога што су они државни лоши. Једна је ствар хвалити ватрогасце када је пожар у Грчкој, али кад дође на кућни праг, ваља под хитно нешто предузети или – оде кућа! Када видиш да нема вајде од локалних бригада, ваља ти изнајмити приватне ватрогасце, и то наравно ако можеш да их приуштиш. А ако не можеш…

КОЛИКО КОШТА ЛАЖ?
Губитак репутације за Калифорнију и Америку у целини је заиста колосалан. Једна је ствар када у шумском пожару изгори брвнара локалног реднека из Орегона или Ајдаха, то није интересантно медијским кућама, ни конзументима вести широм планете. Али сасвим је друга ствар када изгоре куће туцету холивудских фаца, за које није чуо само лењ – тек тада сви почињу да постављају једно сасвим логично питање: Да ли је могуће да је Америка таква држава, да није способна да се бори са претњом, која је унапред позната и која се понавља из године у годину?

На крају крајева, није ствар тек у спаљеним кућама и зарозаним холивудским звездама, претње по националну безбедност су много озбиљније: овогодишњи пожар прошао је и преко територије познате под називом Полигон за специјалне намене Санта Сузана. На том полигону се 1959. године приликом испитивања експерименталног нуклеарног оружја и ракета ”Rocketdyne and Atomics International”, догодила тешка нуклеарна хаварија. Кажу, најгора у америчкој историји.

Након те несреће 1959. забележено је још најмање четири инцидента, које су за последицу имале неконтролисано испуштање радиоактивних и токсичних материјала. Калифорнијски одсек за надзор токсичних материја (DTSC)  издао је саопштење да услед пожара нема опасности да се опасне материје рашире [2]. Ипак, локални еколошки активисти трвде сасвим супротно: „Ми знамо какви се материјали чувају на том полигону, и знамо колико у опасни. Тамо се налазе невероватно токсични радиоактивни и хемијски материјали, као и тешки метали. Њима је натопљено сво земљиште и растиње у Санта Сузани. Приликом пожара ти материјали се шире заједно са пепелом и димом, и њиховом утицају биће подложан свако ко живи у ширем региону”, изјавио је Роберт Доџа, председник организације ”Доктори Лос Анђелеса за друштвену одговорност” за Лос Анђелес магазин [3].

Баш из истог тог разлога је и Чернобил нанео тако велику, континенталну штету, јер су се услед пожара и високих температура радиоактивне честице подизале високо и на тај начин се рашириле и загадиле огромну територију уз помоћ ваздушних струја. Цена дезинформације у случају полигона Санта Сузана може бити веома висока!

СЛУЧАЈ ППЗ У КАЛИФОРНИЈИ
Тема о узроцима пожара, који се понављају из године у годину, стигла је на послетку и до Вашингтона: „За случајеве масовних и смртоносних шумских пожара у Калифорнији нема других узрока, осим лошег управљања локалних власти шумским газдинством. За противпожарну заштиту у Калифорнији, сваке године се из савезног буџета издају милијарде долара, и поред тога изгубљено је толико живота, а све због грешака у менаџменту. Под хитно елиминишите све грешке, или више нема дотација из федералног буџета”, рекао је Трамп 10. новембра [4].

Посматрач из Србије може да закључи да најбогатија република САД исисава позамашну суму из федералног буџета, коју свакако не троши на противпожарну заштиту.

_____________________________________________________________

УПУТНИЦЕ

[1] https://www.slobodnaevropa.org/a/28663706.html

[2] https://www.dtsc.ca.gov/upload/Community-Update-on-Woolsey-Fire-and-SSFL.pdf

[3] https://www.psr-la.org/woolsey-fire-burns-nuclear-meltdown-site-that-state-toxics-agency-failed-to-clean-up/#lamag

[4] https://www.theguardian.com/us-news/2018/nov/17/donald-trump-visit-california-wildfires

 

Извор Нови Стандард