Вучић: Скопље и Подгорица показали да им је Приштина важнија од Београда

“Ми смо поруку Скопља и Подгорице добро разумели”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Београд спреман да одмах настави дијалог са Приштином чим Косово укине таксе за производе из централне Србије и из БиХ. Додао је да након одбијања скупштине Интерпола да прихвати захтев Косова за чланством труд тек предстоји.

“У сваком дијалогу морају да постоје правила и да се поштује друга страна. Чекамо да Приштина уради свој посао и да се стави на цивилизовану страну и укине таксе. Када то учине, спремни смо да наставимо одмах”, рекао је Вучић након отварања фабрике у Кули.

Он је рекао да не може да прогнозира да ли ће Приштина, након неуспеха да се учлани у Интерпол, прихватити да укине таксе или ће ићи на додатну конфронтацију.

“То је веома тешко питање. Да ми је неко раније рекао да је могуће да неко уводи таксе, ја бих рекао да то припада не 21. него 17. веку. Не знам шта да кажем шта ће урадити. Надам се да неће бити таквих потеза у будућности, али морамо да будемо спремни”, рекао је Вучић.

ПОДГОРИЦА И СКОПЉЕ ПОКАЗАЛИ ДА ИМ ЈЕ ПРИШТИНА ВАЖНИЈА НЕГО БЕОГРАД
Додао је да одбијање скупштине Интерпола да прихвати захтев Косова за чланством представља симболичну и малу победу, која је развеселила људе, али да сви знају да прави труд тек предстоји.

Он је рекао да га не чуди што су поједини представници опозиције критиковали такав исход и рекао да би га нападали шта год да се догодило.

“Коју смо ту ствар урадили а да нисам чуо салве увреда после тога? То је некоме посао очигледно, али то је демократија. И то људи треба да чују и виде”, рекао је он.

Коментаришући захтев министра одбране Александра Вулина да промени свој став према Црној Гори и Македонији због подршке учлањењу Косова у Интерпол, Вучић је рекао да су Подгорица и Скопље показали да им је Приштина много важнија него Београд.

“Ми смо ту поруку добро разумели. Желимо добре односе, али смо схватили њихове приоритете. Ми ћемо се понашати одговорно и озбиљно, поштујући њих али добро разумевајући на којем се месту њима налазимо и у складу са тим ћемо се понашати и у будућности”, рекао је Вучић.

 

Извор Бета/Н1, 21. новембар 2018.