Italija: Nema rešenja za Libiju bez Rusije

“Bez obzira na to što smo mi čvrsto privrženi NATO-u, ako želimo stabilizaciju situacije u Libiji, ne možemo bez dijaloga sa Rusijom”

Stabilizacija situacije u Libiji zahteva ulogu Rusije u međunarodnom dijalogu, inače će stvari postati teže, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Enko Moavero Milanezi.

„Ruski interes za Mediteran je konstantan kroz razne istorijske periode, što ne bi trebalo da iznenađuje. Bez obzira na to što smo mi čvrsto privrženi NATO-u, ako želimo stabilizaciju situacije u Libiji, ne možemo bez dijaloga sa Rusijom“, istakao je on.

Pritom, prema rečima ministra, prijateljstvo i saradnja sa SAD i članstvo Italije u NATO-u predstavljaju tačke oslonca italijanske politike na Mediteranu.

Govoreći o naporima Italije da se reguliše situacija u Libiji i rivalstvu sa Francuskom na tom polju, ministar naglašava da je konkurencija među državama normalna stvar, čak i u takvoj strukturi kao što su Ujedinjene nacije.

„Ne smatram razdorom to što i Francuska i Italija žele da postignu stabilizaciju i demokratiju u Libiji. Prirodno je da obe zemlje žele da imaju veću ulogu u tome“, ocenio je Milanezi.

U četvrtak se u Rimu održava četvrto zasedanje „Mediteranskih dijaloga“, godišnjeg međunarodnog foruma, posvećenog problemima Mediterana i Bliskog istoka. Ključna pitanja diskusije će biti situacija u Iraku i Siriji, migracioni talasi u Evropi, sankcije Iranu i nuklearno pitanje u vezi sa tom zemljom i stabilizacija situacije u Libiji.

 

Izvor Sputnjik, 22. novembar 2018.

Pratite nas na YouTube-u