Штрахе објаснио зашто је „изневерио“ Србе

„У влади смо морали да донесемо одлуку на основу мишљења експерата“

Не сме се догодити да буду запостављени српски интереси, али ја не могу да водим српску, већ аустријску политику, каже аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (FPO) Хајнц-Кристијан Штрахе, у покушају да за Танјуг објасни промену свог става и глас Беча за чланство Косова у Интерполу.

Аустрија је, наиме, подржала пријем Приштине у Интерпол и то захваљујући подршци Штрахеове FPO, иако је он само пар недеља уочи одлучивања у Интерполу српском министру спољних послова Ивици Дачићу обећао супротно.

Разговор са вицеканцеларом је вођен дан пре конференције Интерпола у Дубаију, а на понуду да накнадно прокоментарише оштре речи које му је упутио Дачић, после дебакла Приштине, изабрао је – да не одговори. А на питање зашто је променио став, што му замера не само Београд, већ и велики број аустријских Срба, његових гласача, каже:

„Аустрија је признала Косово 2008. године када су владу чиниле Социјалдемократска партија (SPO) и Народна сранка (ОVP). Ми, ‘слободарци’, смо увек имали критички став и према признавању независности и према чланству Косова у Интерполу. Међутим, у влади смо морали да донесемо одлуку на основу мишљења експерата. У томе је одлучујући био став канцелара, а затим и Министарства унутрашњих послова, који сматрају да је чланство Косова у Интерполу важно у борби против прекограничног криминала”, рекао је Штрахе у интервјуу вођеном уочи гласања.

 

Извор Политика, 22. новембар 2018.