Tereza Mej: Zapečatićemo dogovor o odnosu sa EU u nedelju

„Dogovor nam je na dohvat ruke i ja sam odlučna da ga ostvarim“

Britanska premijerka Tereza Mej potvrdila je da je sa Evropskom komisijom postignut dogovor o nacrtu deklaracije o odnosima Velike Britanije i EU posle bregzita i poručila da će u nedelju „zapečatiti dogovor“.

„Dogovor koji smo postigli je između Britanije i Evropske komisije. Sada je na 27 lidera ostalih zemalja-članica EU da razmotre taj dogovor u narednim danima do specijalnog sastanka saveta EU u nedelju“, rekla je Mejova novinarima u Dauning stritu.

Britanska premijerka istakla je da britanski narod „želi da ovo bude zapečaćeno, želi dobar dogovor koji nas stavlja na put ka svetlijoj budućnosti“, preneo je Rojters.

„Dogovor nam je na dohvat ruke i ja sam odlučna da ga ostvarim“, rekla je Mejova.

Prethodno je Rojters objavio, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU, da su pregovarači EK i Ujedinjenog Kraljevstva o bregzitu usaglasili deklaraciju o budućim vezama dve strane.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je takođe potvrdio da su pregovarački timovi EU i Velike Britanije postigli dogovor o nacrtu političke deklaracije o budućim odnosima dve strane.

Očekuje se da lideri 27 zemalja- članica EU na vanrednom samitu u nedelju potvrde nacrt sporazuma o povlačenju i odobre političku deklaraciju o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

U sedištu EU u Briselu kažu da uprkos pojedinim primedbama, prvenstveno onim koje je Španija iznela povodom teritorije Gibraltara, očekuju da u nedelju na samitu EU budu odobreni dogovori o uređenom povlačenju i budućim odnosima EU i UK.

 

Izvor Sputnjik, 22. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u