Vučić: Cene hleba na KiM skočile 30 odsto; EU: Hitno ukinuti takse

“Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke”, poručila je Mogerinijeva

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da takse od 100 odsto koje je uvela Priština na robu iz Srbije nikome ne idu u prilog.

“Molim vas, povucite mere, otreznite se“, rekao je Vučić obraćajući se javnosti.

Kako je objasnio, više niko neće moći da kupi mleko ili flašicu vode.

“Pa to se više nikome ne isplati, zamislite na cenu pa puta 100… To niko neće moći da plati“, rekao je Vučić.

On je naveo da su viđeni kosovski ministri kako se slikaju u prodavnicama i kako se “hvale” da nema nijednog proizvoda iz Srbije.

“Pa ljudi, oni žive u nekom svetu… to nije bilo ni u četrnaestom veku”, rekao je Vučić i pozvao Albance sa KiM na razgovor i kompromis.

“POSLEDICE NESAGLEDIVE”
Vučić je istakao da su posledice ovog poteza nesagledive i veoma teške, za ceo region, ako se ne ukinu.

“Već se osećaju efekti. Tamo je cena hleba skočila 25-30 odsto, imali su i manji broj pekara koje su se pobunile, ali neće oni zbog toga promeniti njihovu odluku”, kaže on.

Kako je rekao, to sve navodi na dva zaključka:

“Da će ići do kraja, bez obzira što je ceo svet protiv njih. Druga stvar je da više ne možete da govorite o racionalnim potezima, civilizovanim i da možete samo da se plašite sledećih poteza”, kaže.

“I ranije sam govorio, kad su uveli takse od 10 odsto, da normalnom čoveku ovo ne bi palo na pamet”.

 

Izvor B92

EU PRIŠTINI: HITNO UKINITE TAKSE SRBIJI
Visoka predstavnica EU Ferderika Mogerini pozvala je vladu Kosova da hitno ukine odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini zatražila je od Prištine da odmah ukine odluku o povećanju poreza na robu iz Srbije, te ukazala da je ta mera kako povreda CEFTA, tako i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova.

“Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke”, poručila je Mogerinijeva.

U pitanju je “jasna povreda Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova”, poručila je visoka predstavnica EU povodom odluke Vlade Kosova o oporezivanju robe iz Srbije i BiH.

“To dodatno pogoršava situaciju nakon početnog nametanja povećanja poreza od 10 odsto prošle sedmice. Vlada Kosova mora odmah da ukine ove odluke” , zaključila je Mogerinijeva.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 22. novembar 2018.