Haradinaj ambasadorima: Takse ostaju dok Srbija ne otkloni prepreke

Haradinaj se sastao sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i EU

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je na sastanku s ambasadorima petorke i šeficom kancelarije EU na Kosovu rekao da odluka Vlade o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH ostaje na snazi do ostvarivanja ciljeva zbog kojih je doneta.

Vlada Kosova saopštila je da je Haradinaj upoznao ambasadore SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i EU o odluci o taksi od 100 odsto za proizvode iz Srbije i BiH i rekao da je njegova Vlada bila prinuđena da preduzme tu meru zbog neprestanih prepreka koje Srbija postavlja Kosovu.

Haradinaj je dao garancije ambasadorima da je situacija na Kosovu mirna i da je Vlada opredeljena da zaštiti red i mir za sve građane Kosova, negirajući navode o humanitarnoj krizi na severu Kosova.

Kosovski premijer je rekao da građanima Kosova bez obzira gde žive i etničke pripadnosti neće nedostajati nijedan osnovi prehrambeni ili farmaceutski proizvod i ocenio da su “izjave srpskih političara samo neistinito i neprihvatljivo propagandno delovanje o realnosti u zemlji”.

On je rekao da je Vlada opredeljena da obezbedi mir i stabilnost i pozivao sve građane, posebno na severu Kosova, da doprinose očuvanju i unapređenju javnog mira.

Haradinaj je zahvalio ambasadorima petorke na “stalnoj i svestranoj podršci” Kosovu i pozvao ih je da budu objektivni što se tiče procene situacije na Kosovu.

 

Izvor Beta/NSPM, 23. novembar 2018.