Париз горео због цена горива, Макрон осуђује насиље (ВИДЕО)

Марин Ле Пен за нереде у Паризу оптужила је Макрона и његову владу и позвала их да „не демонизују легитимни народни покрет“

Француски возачи устали су против поскупљења бензина и дизела. Министар  полиције Кристоф Кастанер саопштио да их је у Паризу и другим градовима било преко 106.000. А пошто све полиције света у сличним ситуацијама – лажу, врло је могуће да је у протестима учествовало бар још 50.000 или 100.000.

Поротести, који су почели минуле суботе када је полиција признала да је у њима учествовало преко 244.000 људи, већ су названи „побуном „жутих прслука“. Најжешће је, по традицији, у Паризу, где где су подигнуте и барикаде и где је полиција и пуцала. Претходно је користила сузавац и похапсила најмање 130 демонстраната. Само у Паризу, данас је повређено 16 „жутих прслука“ и пет полицајаца.

Протесте је изазвала најава француске владе да ће од Нове године бензин бити скупљи 2,9 евроценти, а дизел – за 6,5 евроценти. Током ове године је бензин у Француској већ поскупео 15 одсто, а дизел 23 одсто.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је:

„Нека је срамота све који су напали полицајце и извршили насиље над нашим грађанима и новинарима. Нека се стиде сви који покушавају да застраше државне функционере које је изабрао народ. У Француској нема места насиљу“.

Опозициона лидерка Марин Ле Пен за нереде и сукобе у Паризу оптужила је Макрона и његову владу и позвала их да „не демонизују легитимни народни покрет“.

Кастанер је њу оптужио да „огхрабрује екстремне десничаре“ и да је позивала учеснике протеста да подижу барикаде.

Она је узвратила тврдњом да је „протестни покрет аутономан“ и да је плод „страдања која Французима причињава Макронов режим“.

 

Извор Факти

МАКРОН “ЖУТИМ ПРСЛУЦИМА”: СРАМ ВАС БИЛО, НЕМА МЕСТА НАСИЉУ
Француско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је приведено 69 особа у Паризу после нереда који су настали у авенији Јелисејских поља где су демонстранти покрета “жути прслуци” протестовали због најављеног повећања пореза на гориво, пренео је данас лист Паризијен.

Француски предсједник Емануел Макрон оштро је критиковао демонстранте који су се у Паризу сукобили с полицијом у другом таласу протеста подстакнутих поскупљењем горива.

“Нека се стиде они који су напали снаге безбедности, који су били насилни према другим грађанима и новинарима”, написао је Макрон на Твитеру. “У Републици нема места за насиље”, додао је, похваливши уједно “храброст и професионалност” полицајаца.

Министарство је навело да је 157 особа приведено на целој територији Француске, где су протести били мањег интензитета него претходних дана.

Како је навео лист, министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер обишао је синоћ припаднике снага безбедности у Паризу који су се цео дан суочавали с демонстрантима, који су подизали барикаде, вадили делове плочника, превртали возила и палили гуме.

Кастанер се на Јелисејским пољима захвалио ватрогасцима и надлежним службама који су чистили чувену авенију у отменој четврти Париза која је јуче више изгледала као “бојно поље”.

Припадници покрета “Жути прслуци”, чији назив алудира на флуоресцентно жуте прслуке које морају да имају возачи, већ недељу дана блокирају путеве широм Француске као и главне саобраћајнице у великим градовима протестујући због најављеног повећања пореза на гориво. Касније је протест прерастао у опште незадовољство грађана државном политиком.

 

Извор Бета/Н1, 25. новембар 2018.