Америчке војне летелице примећене око Крима и Керча

У последње време је порасла активност иностраних извиђачких авиона и дронова у близини руских граница

Противбродски авион Боинг П-8А Посејдон Ратне морнарице САД извео је извиђачки лет у подручју Керчког мореуза и Крима, наводи портал “PlaneRadar”.

Авион са бројем 168848, који се налази у саставу патролне авијације Ратне морнарице САД, приближио се полуострву на 31 километар, а истог дана, према подацима портала “PlaneRadar”, извиђачки лет у овом подручју је извео и стратешки дрон РQ-4А “Global Hawk” који је такође прелетео и линију раздвајања у Донбасу, преноси Спутњик.

У последње време је порасла активност иностраних извиђачких авиона и дронова у близини руских граница.

Између осталог, они су примећени како у подручју Крима и Краснодарске области, тако и дуж западне границе Русије. Министарство одбране Русије је више пута тражило од Вашингтона да прекине извођење оваквих операција, али је Пентагон то одбио.

Руска погранична стража у недељу је запленила три украјинска војна брода и притворила њихову посаду, због чега је Кијев у понедељак увео 30-дневно ратно стање у 10 од 27 украјинских региона које сматра најподложнијим евентуалном руском нападу. Ратно стање ступа на снагу сутра.

Москва је саопштила да је погранична стража запленила украјинске бродове јер су прекршили важеће прописе о кретању са подручја Црног мора ка Азовском мору, кроз Керчки пролаз, те да су илегално преши руску државну границу и извели опасне маневре.

У тгом инциденту заробљено је неколико украјинских морнара, а јуче је саопштено да је међу њима било и контра-обавештајаца.

 

Извор Спутњик/Б92, 28. новембар 2018.