Порошенко: Руси гомилају војску на граници, прети тотални рат

У десет пограничних области у Украјини јутрос је у 9 сати по локалном времену ступило на снагу ратно стање

Председник Украјине Петро Порошенко изјавио је да је Русија драстично повећала војно присуство на граници с Украјином. АП: Руси шаљу још један систем С-400.

Због тога Порошенко наводи да његовој земљи прети “тотални рат” с Москвом.

“Број тенкова у базама дуж границе је утростручен. Број војних јединица распоређених дуж грнаице је драстично повећан”, рекао је синоћ Порошенко на телевизији, не прецизирајући притом у ком периоду је до тога дошло.

Према најновијим информацијама, Русија ће појачати одбрану на Криму распоређивањем више против-авионских ракетних система. То је потврдио виши званичник руског Министарства одбране пуковник Вадим Астафјев. Он је рекао да ће Русија на Криму, на већ постојећа три, додати још један С-400 систем, пренео је АП.

Такође, Ројтерс јавља да руски војни брод миноловац “Вицеадмирал Захарин” креће од Црног ка Азовском мору.

С друге стране, у 10 пограничних области у Украјини јутрос је у 9 сати по локалном времену ступило на снагу ратно стање које ће трајати 30 дана

Порошенко је такође, позивајући се на обавештајне податке, навео да је повећан број руских ратних бродова у Азовском мору као и да је руска војска појачала присуство на Криму.

Према његовим речима, од 2014. се на Криму “утростручио број војника, упетостручио број оклопних возила и скоро удесетостручила количина артиљерије”.

“Не желим да неко помисли да су ово дечје игре. Украјина се суочава с претњом тоталног рата против Русије”, навео је он.

Порошенко је изјавио и да је у недељу, после заплене три украјинска брода, покушао да позове руског председника Владимира Путина али да није било одговора.

“Исте ноћи сам захтевао разговор с руским председником Путином. Нисам добио одговор. Зато сам морао да од (немачке канцеларке) Ангеле Меркел затражим да разговара с Путином о инциденту”, навео је украјински председник.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да “није било телефонског контакта два председника”.

Због инцидента на мору и заплене три брода с 24 члана посаде Украјина и Русија се налазе у најжешће, сукобу током више година, а Украјина је прогласила једномесечно ратно стање у пограничним областима.

Русија ће појачати одбрану на Криму распоређивањем више против авионских ракетних система, изјавио је виши званичник руског Министарства одбране пуковник Вадим Астафјев.

Он је рекао да ће Русија на Криму, на већ постојећа три, додати још један С-400 систем, преноси АП.

Та његова изјава уследила је три дана након што је дошло до сукоба у Керчком мореузу, када је руска гранична стража одузела три украјинска брода и заробила посаду.

Док Украјина трврди да су се бродови понашали у складу са међународним правилима, Русија наводи да Украјина није тражила дозволу за пролаз.

 

Извор Танјуг/Бета/АФП/Б92, 28. новембар 2018.