Путин: Не пуцају себи у ноге, већ у нешто мало изнад

“Ми нисмо поставили циљ да се удаљимо од долара, долар се удаљава од нас и они који доносе одговарајуће одлуке, не пуцају себи у ноге, него у нешто више”

Они који износе доларе из Русије, не пуцају себи у ноге, већ у нешто мало изнад, рекао је председник Русије Владимир Путин.

Русија се удаљава од америчког долара, али не на своју штету, реако је Путин на светском инвестиционом форуму који се одржава у Москви.

“Ми нисмо поставили циљ да се удаљимо од долара, долар се удаљава од нас и они који доносе одговарајуће одлуке, не пуцају себи у ноге, него у нешто више”, рекао је.

Руска економија се прилагодила тешкоћама и самоуверена је, а ни инвеститори не сумњају у стабилност руске економије, каже Путин.

“Мислим да постоји разумевање да се упркос кризи руска економија прилагођава овим потешкоћама, и сигурна је стварајући услове за сопствени унутрашњи развој”, рекао је руски председник.

Путин је истакао да Москва зна како да ојача свој финансијски систем.

“Раст нашег БДП-а износи 1,5 одсто, чини се да то није много, али инвестиције у капитал су веће од раста БДП-а од 4,1 одсто. То значи да су инвеститори сигурни у будућност, схватају политику коју спроводи финансијске власти у Русији, да је стабилна, поуздана и предвидива.”

Иначе, руски председник се нада да ће се на предстојећем самиту Г-20 у Аргентини састати са америчким председником Доналдом Трампом.

“Надам се да ћу моћи да разговарам са Трампом у Аргентини. Надам се да ћемо разговарати о трговинским баријерама. Трамп, генерално гледано, има позитиван став”, рекао је он на финансијском форуму.

 

Извор Б92, 28. новембар 2018.