Харадинај: Мењање граница неприхватљиво; Тачи: Без тога нема споразума

“Има неких који би волели да се Косово увуче у такозвано ‘мирно’ етничко чишћење на Балкану”

Косовски премијер Рамуш Харадинај написао је у ауторском тексту за Вашингтон пост да председник Србије Александар Вучић, наводно уз подршку Русије, нуди признавање у замену за део територије Косова.

Србија, како тврди Рамуш Харадинај, “жели да створи етнички ‘чисту’ државу, да одузме људима држављанство и протера их из њихових домова”, што је како каже, “превисока цена”.

Од “његове земље” – Косова се, пише даље Харадинај, тражи “да начини немогућ избор који би умањио жртве америчких војника, угрозио стабилност региона и запретио америчким савезницима”.

“Пред сталним нападима из Србије, чији је циљ угрожавање нашег суверенитета, безбедности и просперитета, има неких који би волели да се Косово увуче у такозвано ‘мирно’ етничко чишћење на Балкану. То је кратковид покушај да се попусти пред насилником у нади да ће насиље престати. Ми то нећемо учинити – уместо тога ћемо се успротивити онима који покушавају да нас искористе, а истовремено ћемо радити у правцу дуготрајног и свеобухватног мира”, тврди Харадинај.

Хардинај је, такође, написао да су Србија и њен савезник Русија одбили да признају суверенитет Косова и да су се борили да блокирају пријем Приштине у УН, као и да је, како наводи, Србија, “кршећи Бриселски споразум” о нормализацији односа, радила ка томе да блокира пут Приштине ка чланству у ЕУ и у многим међународним организацијама.

Харадинај је поновио и да је, осујећењем покушаја Косова да уђе у Интерпол, како он сматра, помогнут организовани криминал и нанета штета унутрашњем спровођењу закона.

 

Извор Танјуг/РТС, 29. новембар 2018.

ТАЧИ: ТРЕБА ЗНАТИ, БЕЗ ДЕФИНИСАЊА ГРАНИЦА НЕМА СПОРАЗУМА
САД и председник Трамп снажно подржавају процес дијалога, преговора и могућност постизања коначног споразума Београда и Приштине, изјавио Тачи.

Он је у интервјуу за албански сервис Гласа Америке рекао да је “тренутак да Србија и Косово постигну коначни споразум” и да је америчка подршка у том смислу конкретнија него раније.

Он није прецизно одговорио на питање треба ли укинути царине на српску робу на Косову, али је рекао да се кроз “унутрашњи дијалог и сарадњу са међународним партнерима та ситуација мора превазићи”.

“Ми смо у последњим корацима, коначној фази постизања мировног споразума између Косова и Србије”, казао је Тачи. Он је додао да се нада да ће у наредним данима бити формиран преговарачки тим институција које излазе из косовског парламента.

“Једна ствар коју треба знати јесте да без дефинисања граница нећемо имати коначан мировни споразум који гарантује међусобно признавање”, тврди Тачи. Он, такође, тврди да неће бити етничких граница, као и да ће карактер и реалност мултиетничког Косова бити очувани.

 

Извор Танјуг/Б92, 29. новембар 2018.