Меркелова поручила Приштини: Прекините “рат” са Србијом

Штефан Зајберт рекао да Немачка има нулту толеранцију на царине од 100 одсто на производе из централне Србије

Влада немачке канцеларке Ангеле Меркел позвала привремене косовске институције да окончају “трговински рат са Београдом”.

Портрпарол немачке канцеларке Штефан Зајберт рекао је да Немачка има нулту толеранцију на царине од 100 одсто на производе из централне Србије. Он је за агенцију Блумберг рекао и да би Немачка волела да Србија дозволи Косову да се прикључи Интерполу.

“Надамо се да ће се обе стране брзо вратити дијалогу”, рекао је Зајберт.

Према његовим речима, канцеларка Меркел је нагласила да је “територијални интегритет свих земаља Западног Балкана изузетно важан”, због чега ће Немачка подржати нормализацију односа уколико су одрживи.

Подсетимо, на потез Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ реаговала је и ЕУ, САД али и НАТО. У свим реакцијама власти Косова позване су да повуку ту одлуку која је додатно заоштрила односе Београда и Приштине, а поготово након што Приштини није пошло за руком да постане чланица Интерпола.

Приштина, с друге стране, одговара свима да је одлука о повећању такси за 100 одсто суверена одлука једне државе и да су таксе уведене због понашања Србије.

 

Извор Танјуг/Б92, 29. новембар 2018.