Обрачун са опозицијом у ЦГ: Испред Скупштине ухапшен Небојша Медојевић (ВИДЕО)

Андрија Мандић рекао да се Црна Гора налази на ивици грађанског рата

Рано јутрос, након завршетка скупштинског заседања, полиција ухапсила посланика Демократског фронта Небојшу Медојевића и спровели га у затвор у Спужу.

Медојевић је притворен по наредби председника Вишег суда Бориса Савића због вишемесечног одбијања да да исказ у предмету који се против њега води.

Медојевић и његов колега Милан Кнежевић месецима одбијају да доставе податке о судији који је наводно понудио да за 10.000 евра укине пресуду због напада на полицајаца 2015. године.

Судска наредба ће бити на снази, а Медојевић у ЗИКС-у, како је речено из Управе полиције, све док не да исказ у поступку који се води, што значи да може бити пуштен на слободу након давања изјаве или да може бити задржан у притвору до даљег.

Испред затвора у Спужу се јавио посланик Славен Радуновић, који је у видео обраћању на свом Фејсбук налогу, казао да не зна о чему се ради и да чекају да добију информацију. Како је рекао, у ДФ-у сумњају да се исто спрема Милану Кнежевићу, који је синоћ боравио у Скупштини.

“Сумњамо да се исто спрема и Милану Кнежевићу”, навео је Радуновић, додајући да је Медојевић “пресретнут “марицом” на Булевару Светог Петра Цетињског и да је ухапшен”.

Високи функционер ДФ Милан Кнежевић, поручио је на ванредној конференцији ноћас у један сат да се неће предати полицији и да ће с колегама из ДФ-а остати у Скупштини до даљег.

Он је рекао да је требало да буде ухапшен заједно с председником Покрета за промјене (ПзП) Небојшом Медојевићем.

“Због консултација сам остао пет-десет минута дуже у Скупштини, а испред су биле две ‘марице’ које је требало да поступе по налогу председника Вишег суда Бориса Савића. И раније сам саопштио да немам намеру да се добровољно предам и заједно ћу с колегама посланицима остати у Скупштни до даљег, да демонстрирамо принцијепијелост и наш став да су нападнути Скупштина, посланици, Устав, а најмање Медојевић и ја”, истакао је Кнежевић.

https://www.facebook.com/nbajcetic91/videos/10218530536994396/

Један од лидера ДФ-а и посланик тог политичког савеза у Скупштини Црне Горе Андрија Мандић рекао је да се Црна Гора налази на ивици грађанског рата.

“Медојевић је на преваран начин, пошто је напустио Скупштину после гласања о резолуцији коју је предложила парламентарна већина ухапшен и одведен у затвор у Спужу. Очигледно је реализована намера Вишег суда да Небојшу Медојевића ставе у затвор због тога што су проценили да није сведочио онако како су се надали, а овде видите да стоји још једна “марица” која чека Милана Кнежевића како би и њега повели у затвор”, рекао је Мандић.

 

Извор Бета/Б92

“ЦГ НА ИВИЦИ ГРАЂАНСКОГ РАТА”; КНЕЖЕВИЋ: НЕ ПРЕДАЈЕМ СЕ
Након хапшења једног од лидера Демократског фронта Небојше Медојевића, из ДФ упозоравају да је Црна Гора на ивици грађанског рата.

То је изјавио Андрија МАндић, док је други лидер ДФ Милан Кнежевић поручио да се неће добровољно предати полицији и да ће с колегама до даљег остати у парламенту.

Медојевић, који је и председник опозиционог Покрета за промјене, ухапшен је по налогу Вишег суда у Подгорици у предмету поводом тврдњи о примању и давању мита, саопштио је МУП Црне Горе.

На прес конференцији ДФ-а испред Скупштине Црне Горе, Мандић је одлуку о хапшењу Медојевића оценио као скандалозну и рекао да је ДФ затражио хитан састанак с председником Парламента Иваном Брајовићем, преносе Вијести.

“Ово је нешто што се још никад није десило у Црној Гори, да се посланик за изговорену реч, без скидања имунитета ставља у затвор. Ово је прворазредни скандал и по процени ДФ, Црна Гора се налази на ивици грађанског рата”, истакао је Мандић.

Према његовим речима, Медојевић је на преваран начин, пошто је напустио Скупштину после гласања о резолуцији коју је предложила парламентарна већина ухапшен и одведен у затвор у Спужу.

“Очигледно је реализована намера Вишег суда да Небојшу Медојевића ставе у затвор због тога што су проценили да није сведочио онако како су се надали, а овде видите да стоји још једна марица која чека Милана Кнежевица како би и њега повели у затвор”, рекао је Мандић на конференцији за новинаре.

Посланик Демократског фронта Милан Кнежевић поручио је да се неће добровољно предати полицији и да ће, заједно са колегама из тог политичког савеза, до даљег остати у парламенту Црне Горе.

Он је новинарима у четвртак увече, након сусрета са председником парламента Иваном Брајовићем, казао “да је посланик ДФ-а Небојша Медојевић вечерас кукавички, брутално, противуставно и незаконито ухапшен”, преноси РТЦГ.

“И раније сам саопштио да немам намеру да се добровољно предам, и ја ћу, заједно са колегама, посланицима ДФ-а, остати у Скупштини до даљег”, рекао је Кнежевић.

На тај начин ће, како је казао, демонстрирати принципијелност и став ДФ-а да је у овом тренутку нападнута Скупштина, посланици, а најмање он и Медојевић.

Након разговора с Брајовићем и потпредседником парламента Бранимиром Гвозденовићем, Андрија Мандић је рекао да су отворили тему која оптерећује јавност. “Имаћемо и колегијум у 12 сати, који ће се одредити према хапшењу Медојевића, који је ухапшен без скидања посланичког имунитета”, казао је Мандић.

Како је навео, ДФ ће наредних дана донети одлуку да ли ће уопште више учествовати у раду Скупштине и њених радних тела.

Медојевић, посланик у Скупштини Црне Горе ухапшен је без укидања имунитета и спроведен је у Завод за извршење кривичних санкција (ЗИКС). Виши суд у Подгорици одредио је Медојевићу притвор у трајању до два месеца јер је одбио да сведочи у предмету формираном у Специјалном државном тужилаштву због јавно изговорених тврдњи да наводно зна да бившем градоначелнику Подгорице неће бити одређен притвор из разлога што је Главни специјални тужилац примио мито у износу од 100.000 евра, наводи се у саопштењу достављеном Танјугу.

Медојевић је ухапшен касно синоћ после изласка из Скупштине, а након што су посланици парламента усвојили резолуцију којом се проглашавају ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године.

 

Извор Танјуг/Б92

ЦГ: ПРИСАЈЕДИЊЕЊЕ СА СРБИЈОМ НИШТАВНО
Посланици црногорског парламента усвојили иза поноћи предлог резолуције по којом се одлуке Подгоричке скупштине проглашавају ништавним.

Подсетимо, резолуцијупротив одлука из 1918, о присаједињењу Краљевине Црне Горе Краљевини Србије, тражои су посланици владајуће ДПС.

РТЦГ преноси да је у гласању учествовао 61 посланик, 46 је било “за”, 15 “против”, а није било уздржаних, а расправа је трајала више сати.

Током вишечасовне дебате која је претходила гласању, црногорски министар правде Зоран Пажин казао је да “резолуција усмерена против актуелних покушаја да се унизи црногорски државни идентитет, злоупотребом једног трагичног догађаја у црногорској историји”.

“Сазрело је време да у Црној Гори једном за сва времена утемељимо црногорски државни идентитет. Свиђало се то некоме или не, цео свет данас држављане Црне Горе зове Црногорцима, као што држављане Немачке зове Немцима, а држављане Француске Французима. Време је да и ми у Црној Гори са поносом прихватимо идентитет по којем нас цео свет препознаје”, рекао је Пажин.

Опозициони Демократски фронт је предложио да се на дневни ред стави и њихова резолуција “Никада више 1916”, којом се, како је објаснио Андрија Мандић, осуђује капитулација Црне Горе.

“Сви се стидимо одлуке краља Николе и тадашње војске да положи оружје. 1918 се пожњело оно што се 1916. посејало”, рекао је Мандић. Мандићев предлог, међутим, није прошао. Предлог резолуције владајуће коалиције образложио је посланик ДПС Бранимир Гвозденовић, који је рекао да је “реч о документу о неправди нанетој Црној Гори”.

“Сведоци смо чињенице да се занемаривањем нелегалности Подгоричке скупштине данас покушава довести у питање суверенитет и независност Црне Горе. Желимо да историјске факте ставимо у први план”, рекао је Гвоyденовић.

Посланик опозиционог Демократског фронта Славен Радуновић рекао је да се, када би данас дедови оних који су предложили ову резолуцију знали о чему се овде расправља, превртали у гробу. “Али ми који смо ваши савременици, нисмо изненађени”, рекао је Радуновић.

У Подгорици је вечерас одржана и протестна шетња под слоганом “Никад више 1918” коју је организовала невладина организација “Дукљани”, са чијег скупа је поручено да се “више никад не сме десити да ико у Црној Гори слави издају Црне Горе”.

 

Извор Танјуг/Б92, 30. новембар 2018.