Резолуција ЕП о Србији: Признавање геноцида у Сребреници основни корак ка ЕУ

„Европски парламент жали због континуираног порицања геноцида у Сребреници“

Посланици Европског парламента усвојили су у резолуцију у којој се оцењује да је Србија остварила напредак у економским реформама, али да је од кључног значаја да се у реформама правосуђа, сузбијању корупције и слободи медија остваре опипљиви резултати.

Документ, који је сачинио известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер, усвојен је заједно са шест додатних амандмана, којима се указује на појединачне случајеве који руше концепт евроинтеграција Србије.

А 503 гласа „за“, 85 против, 47 уздржаних – то је биланс гласања европосланика о резолуцији Дејвида Мекалистера, у којом се „поздравља постојано ангажовање Србије на путу ка Европској унији“, истичу „импресивни“ економски резултати, „известан напредак“ у реформи правосуђа и поздрављају напори на нормализацији односа са Приштином. Међутим, посебно се истиче потреба за јачањем владавине права, недовољна борба против корупције и криминала и негодовање због могуће промене граница Косова по етничкој линији.

„Србија напредује на испуњењу свог стратешког циља да приступи Европској унији. Отворено је 14 поглавља, а два су привремено затворена. Уколико се више енергије усмери на усвајање и примену реформских процеса, а посебно владавину права и номализацију односа са Приштином, наредних месеци би могло бити отворено још поглавља. Европски парламент остаје посвећен подршци Србије на њеном европском путу“, рекао је известилац Мекалистер.

Уз основни текст Резуолуције усвојено је и шест од осам предложених амандмана, међу којима су и два које власти у Србији не сматрају проблематичним:

— Европски парламент примећује известан напредак у случају незаконитог уништавања приватне својине и лишавања слободе кретања у београдској четврти Савамала у априлу 2016. године и позива на решавање тог случаја и на пуну сарадњу са правосудним органима како би сви починиоци били приведени правди.

— Европски парламент жали због континуираног порицања геноцида у Сребреници од неких српских власти, подсећа их да пуна сарадња са Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију, и механизмом који га је наследио, такође укључује пуно прихватање и примену његових пресуда и одлука и наглашава да је признавање геноцида у Сребреници основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ“.

Резолуција Дејвида Мекалистера није обавезујућа, али се узима с великом пажњом, јер ће Србија морати да испуни све препоруке које су у њему наведене пре приступања Европској унији, кажу у Европском покрету.

„Све се прати, све то утиче на европске интеграције, на пут Србије према ЕУ, све се прати, бележи, по тим извештајима треба поступати у Србији. Није ЕУ та која ће наредити Србији да промени законодавство, да промени одлуке, да промени медијску слику или слободу медија, али Србија би требало, у духу своје стратешке одлуке, да се приближава ЕУ, да се са добрим праксама и вредностима ЕУ у пракси усаглашава“, каже Сузана Грубјешић из Европског покрета.

У расправи која је претходила усвајању резолуције посебно је позвана Приштина да укине одлуку о таксама на производе из Србије и БиХ, обе стране су позване на примену свих договора, а посебно на фомирање Заједнице српских општина. Указано је на угрожену слободу медија, уз препоруке Србији да уложи додатне напоре на путу ка Европској унији.

 

Аутор Никола Радишић

 

Извор Н1, 30. новембар 2018.