Суд одбио жалбу, Небојша Медојевић остаје у затвору

Медојевић, који је од петка у затвору код Подгорице, штрајкује глађу у знак протеста због хапшења

nebojsa medojevic

Црногорски Апелациони суд је саопштио да је одбио жалбу на одлуку Вишег суда о затварању посланика Демократског фронта Небојше Медојевића и Милана Кнежевића, те Медојевић остаје у затвору, а Кнежевић у Скупштини Црне Горе, где је да не би био ухапшен.

Испред Апелационог суда у Подгорици одлуку о жалби о стављању у притвор чекали су новинари и Марина Медојевић, његова супруга.

„Уколико одлука суда не буде у складу са правом, законом и Уставом Црне Горе, а то значи продужење затворске казне која је донета противуставно и противзаконито, ја ћу да протестујем испред зграде суда“, најавила је Марина Медојевић и позвала грађане да јој се придруже.

„Није ово борба за Небојшу или било кога другог, него за право, правду, достојанство и образ Црне Горе“, рекла је Марина Медојевић.

Она је раније данас казала да Медојевић, који је од петка у затвору код Подгорице, штрајкује глађу у знак протеста због хапшења.

Један од челника Демократског фронта ухапшен је у ноћи између четвртка и петка због одбијања да сведочи у предмету формираном поводом његове тврдњи о примању и давању мита. Он је послат у затвор где ће остати док се не одазове позиву суда за сведочење.

Медојевић је ухапшен на улици после седнице Скупштине и без укидања посланичког имунитета. Виши суд је одлуку објаснио ставом да није реч о притвору, већ о „принудној мери стављања у затвор до испуњења грађанске обавезе сведочења“.

Медојевићеви адвокати су се жалили Апелационом суду због хапшења, уз оцену да је реч о „бруталном правном насиљу“.

Суд је раније наложио хапшење и Милана Кнежевића, такође једног од челника ДФ-а и у његовом случају због одбијања да сведочи.

Кнежевић је хапшење избегао одлуком да остане у Скупштини Црне Горе, где је од четвртка увече.

 

Извор Бета/Н1, 02. децембар 2018.