Протести Срба у Митровици, Грачаници и Штрпцу

Ракић је рекао да је ово последњи тренутак да ЕУ, која је преузела одговорност на себе да се поштује закон, прибегне дипломатским инструментима

Испред Канцеларије ЕУ и Еулекса у Косовској Митровици окупили су се грађани на протесту против уведених такси Приштине, какав ће данас у подне бити одржан и у Грачаници и Штрпцу, под називом „Свесрпски сабор”.

Грађани носе заставе Србије, као и транспаренте „Деца су нам гладна”, „Стоп насиљу Приштине”, „ЕУ отвори очи”, „Немамо лекове”, „Помозите нашим бебама”, „Уницеф хелп”, „Не гурајте нас у гета”, као и заставе синдиката „Трепче”.

Председник Кризног штаба Горан Ракић позвао је ЕУ и међународну заједницу да искористе све инструменте и механизме које имају на располагању да приморају Приштину да укине антицивилизацијске мере.

Ракић је, на протесту рекао да су се Срби окупили да пошаљу поруку ЕУ и међународној заједници, као и свима који одлучују о нашим животима, о томе да ли ће наша деца сутра имати храну, лекове, будућност.

„Европо отвори очи. Данас можда са ове говорнице обратиће се појединци, али имајте у виду да ово нису наше личне поруке, већ је проглас српског народа”, нагласио је он, преноси Танјуг.

Ракић је рекао да је ово последњи тренутак да ЕУ, која је преузела одговорност на себе да се поштује закон, прибегне дипломатским инструментима.

Српски народ ће наставити да се бори до последњег дана против мера Приштине, јер одлазак није опција.

Упозорио је да је српски народ на ивици хуманитарне катастрофе, јер понестају храна и лекови.

Међународна заједница, према његовим речима, пала је на испиту да најоштрије реагује када је Приштина увела таксе од 10 одсто, да би потом увела потпуну блокаду.

Приштина је, како је нагласио, одабрала пут дестабилизације, и поигравања са стабилношћу и миром.

Истакао је да рачуна на подршку владе у Београду и изразио уверење да Србија никада неће дозволити нови егзодус Срба са Косова и Метохије.

Протесту у Косовској Митровици требало је да се придруже и кошаркаши „Партизана”, али су руководство и играчи клуба заустављени пре подне на административном прелазу Јариње, где им није дозвољено да уђу на територију Косова и Метохије.

Они су се упутили на КиМ како би подржали Србе у протесту, али и да у Лепосавићу одиграју пријатељски меч са кошаркашима „Трепче”, братским клубом „Партизана” од 2014. године.

 

Извор Политика, 04. децембар 2018.