Protesti Srba u Mitrovici, Gračanici i Štrpcu

Rakić je rekao da je ovo poslednji trenutak da EU, koja je preuzela odgovornost na sebe da se poštuje zakon, pribegne diplomatskim instrumentima

Ispred Kancelarije EU i Euleksa u Kosovskoj Mitrovici okupili su se građani na protestu protiv uvedenih taksi Prištine, kakav će danas u podne biti održan i u Gračanici i Štrpcu, pod nazivom „Svesrpski sabor”.

Građani nose zastave Srbije, kao i transparente „Deca su nam gladna”, „Stop nasilju Prištine”, „EU otvori oči”, „Nemamo lekove”, „Pomozite našim bebama”, „Unicef help”, „Ne gurajte nas u geta”, kao i zastave sindikata „Trepče”.

Predsednik Kriznog štaba Goran Rakić pozvao je EU i međunarodnu zajednicu da iskoriste sve instrumente i mehanizme koje imaju na raspolaganju da primoraju Prištinu da ukine anticivilizacijske mere.

Rakić je, na protestu rekao da su se Srbi okupili da pošalju poruku EU i međunarodnoj zajednici, kao i svima koji odlučuju o našim životima, o tome da li će naša deca sutra imati hranu, lekove, budućnost.

„Evropo otvori oči. Danas možda sa ove govornice obratiće se pojedinci, ali imajte u vidu da ovo nisu naše lične poruke, već je proglas srpskog naroda”, naglasio je on, prenosi Tanjug.

Rakić je rekao da je ovo poslednji trenutak da EU, koja je preuzela odgovornost na sebe da se poštuje zakon, pribegne diplomatskim instrumentima.

Srpski narod će nastaviti da se bori do poslednjeg dana protiv mera Prištine, jer odlazak nije opcija.

Upozorio je da je srpski narod na ivici humanitarne katastrofe, jer ponestaju hrana i lekovi.

Međunarodna zajednica, prema njegovim rečima, pala je na ispitu da najoštrije reaguje kada je Priština uvela takse od 10 odsto, da bi potom uvela potpunu blokadu.

Priština je, kako je naglasio, odabrala put destabilizacije, i poigravanja sa stabilnošću i mirom.

Istakao je da računa na podršku vlade u Beogradu i izrazio uverenje da Srbija nikada neće dozvoliti novi egzodus Srba sa Kosova i Metohije.

Protestu u Kosovskoj Mitrovici trebalo je da se pridruže i košarkaši „Partizana”, ali su rukovodstvo i igrači kluba zaustavljeni pre podne na administrativnom prelazu Jarinje, gde im nije dozvoljeno da uđu na teritoriju Kosova i Metohije.

Oni su se uputili na KiM kako bi podržali Srbe u protestu, ali i da u Leposaviću odigraju prijateljski meč sa košarkašima „Trepče”, bratskim klubom „Partizana” od 2014. godine.

 

Izvor Politika, 04. decembar 2018.