Vučić ambasadorima Rusije, SAD i Kine: Neko destabilizuje region

„Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo stalnim provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na KiM. Srbija ne sme da dozvoli progon sopstvenog naroda“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je ambasadoru Ruske Federacije Aleksandru Čepurinu veliku zabrinutost Srbije zbog najava formiranja vojske tzv. Kosova, suprotno Rezoluciji 1244, jedinom pravnom okviru, koji je u skladu sa međunarodnim javnim pravom i postignutim dogovorima.

Predsednik Vučić je zamolio ambasadora Čepurina da predsednika Putina i rukovodstvo prijateljske Rusije upozori da Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob.

„Srbija ničim ne izaziva nestabilnost, ali ćemo stalnim provokacijama biti dovedeni u bezizlaznu situaciju da štitimo srpski narod na Kosovu i Metohiju. Srbija ne sme da dozvoli progon sopstvenog naroda“, rekao je predsednik Vučić, saopštila je pres-služba predsednika.

Ambasador Čepurin je rekao da je pitanje Kosova i Metohije dugotrajan problem za koji treba tražiti razumno rešenje, korisno za sve.

On je naglasio da zvanična Moskva s pažnjom prati razvoj situacije, što se vidi i po reagovanjima Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Predsednik Vučić i ambasador Čepurin konstatovali su da dobro teku pripreme za predstojeću posetu predsednika Putina Srbiji.

 

Izvor Sputnjik

VUČIĆ POZVAO SAD DA UPOZORE PRIŠTINU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, zamolivši da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

„Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz Centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je predsednik Vučić, saopštila je Pres služba Predsednika.

Ambasador Skot je naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona. On je podsetio da je američki državni sekretar Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug.

Ambasador Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja, koje bi omogućilo stabilnost, zahvalivši ujedno na uzdržanom reagovanju Srbije na poslednje događaje.

Predsednik Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe CEFTA, naglasivši da Srbija nije prekršila nijednu od njih. „Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost”, rekao je predsednik Vučić i dodao da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredstvo Evropske unije, nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

SKOT: TARIFE TREBA UKINUTI
Američki ambasador Kajl Skot istakao je danas da su SAD i EU ujedinjene u uverenju da tarife treba ukinuti.

Skot je danas razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji ga je zamolio da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

„Normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je jedini put ka stabilnosti i prosperitetu. Potrebne su mirne glave i hrabro vođstvo. SAD i EU su ujedinjene u uverenju da tarife treba ukinuti”, naveo je Skot na Tviteru.

Najavu formiranja kosovske vojske, što Srbija vidi kao novu opasnu meru na štetu bezbednosti i stabilnosti, nije komentarisao.

SA PREDSEDNICOM SRPSKE O SARADNjI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Beogradu predsednicu Republike Srpske Željku Cvijanović, koja mu je prenela da je Srbija bila i biće oslonac tom srpskom entitetu u BiH, kao i da će u njoj imati dobrog saradnika.

Vučić je rekao da je to najlepše što može da se čuje i što, kako je rekao, naši ljudi žele da čuju.

Predsednik je Cvijanovićevoj čestitao na izboru za predsednika Republike Srpske i poželeo joj mnogo uspeha u budućem radu na toj funkciji.

Poručio je da će Srbija uvek poštovati Dejtonski mirovni sporazum, svaku odluku koju konsenzusom donesu tri naroda BiH, poštovaće integritet BiH i integritet RS u okviru BiH.

„Sa RS ne moram da govorim šta nas sve vezuje, pripadamo istom narodu, ali mislim da treba da gledamo u budućnost kako da se ubrzano razvijmo, i gradimo ekonomske kulturne i sve druge odnose, od infrastrukturnih povezivanja do većeg broja investicija i verujem da ćemo kao u prošlosti, ali ovog puta ubrzanim tempom imati više uspeha”, kazao je predsednik.

Cvijanovićevoj je rekao da kao predsednica RS možete da očekuje, zahvaljujući pre svega dobrim ekonomskim rezultatima Srbije, još veću pomoć od Srbije.

Cvijanovićeva je Vučiću zahvalila za svest koju pokazuje prema važnosti opstanka Republike Srpske, te poručila da će u njoj imati dobrog saradnika.

„Imaćete dobrog saradnika u meni. Umem da cenim zajedničke vrednosti i trudiću se da uvek zajedno radimo gde god je to moguće. Razumem opterećenje koje nosi BiH, ali isto tako svi sa dužnom pažnjom treba da se ophodimo prema jednoj takvoj situaciji”, rekla je Cvijanović.

Istakla je da je interesuje stabilnost Republike Srpske i prosperitet, te napomenula da zna da je potrebno da se uloži dosta napora ne samo u izgradnji infrastrukture i popravljanju ekonomske situacije, nego i da se mora raditi i na demografskoj obnovi, jačanju nacionalne svesti.

Cvijanović je istakla da ona i građani RS-a vide Srbiju kao „uzdanicu i najjači oslonac”.

Istakla je i da je Vučić pomogao RS-u u ključnom momentu, i da, kao neko ko je vodio vladu u teškim vremenima, nikad neće prestati da ceni to što je Vučić omogućio finansijsku podršku Republici Srpskoj, što je za Republiku Srpsku značilo spas.

Ona je poručila da je spremna da sprovodi reforme i najavila pokretanje nacionalnog programa obnove Republike Srpske te poručila da će ceniti svaku podršku, kao i da ne sumnja da će ona doći i od Vučića i od institucija Srbije.

 

Izvir Politika

VUČIĆ ZATRAŽIO PODRŠKU KINE POSLE NAJAVE O FORMIRANjU VOJSKE KOSOVA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio je danas podršku Kine posle najava Prištine da će 14. decembra biti formirana vojska Kosova.

Kabinet predsednika Srbije saopštio je da je Vučić obavestio ambasadora Kine Li Mančanga o opasnostima najave formiranja vojske Kosova i zamolio ga da redovno izveštava kinesko rukovodstvo o razvoju situacije na Kosovu.

“Potpuno je jasno da najava formiranja vojske i insistiranje na taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa Kosova i Metohije, jer mu onemogućavaju opstanak”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je ocenio da “neodgovorno ponašanje” Prištine može dovesti do katastrofe, “jer Srbija ne može i neće mirno da gleda uništavanje srpskog naroda” i zamolio da “bratska” Kina iskoristi svoj uticaj u svetu i pomogne da se održe mir i stabilnost, navodi se u saopštenju.

Li je rekao da Kina razume šta se događa i ocenio da politika Srbije smeta određenim faktorima u međunarodnoj politici, dodaje se u saopštenju.

“Za Kinu je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i ostajemo privrženi poštovanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta”, rekao je Li.

 

Izvor Beta/N1, 04. decembar 2018.