Брнабић о Космету: Употреба војске опција коју разматрамо

Не можемо да гледамо како неко спроводи ново етничко чишћење, нове „Олује”, рекла је премијерка

Председница Владе Ана Брнабић није желела да коментарише медијске наводе да Американци шаљу оружје у Албанију, која је наводно намењења војсци Косова, истичући да је то озбиљна тема и да се нада да ће бити довољно разума на страни САД.

„Надам се да ће бити довољно разума на страни САД да знају шта је добро за њихове партнере у Приштини”, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Она је истакла да се слаже са председником Александром Вучићем у оцени да формирање војске Косова значи да ће Србија бити у ћорсокаку и да због тога још једном апелује „да се призову разуму”. Казала је да би све европске лидере упитала шта би радили да су на њеном месту.

Премијерка је истакла да је Србија улагала у подизање одбрамбених капацитета, војске и полиције, јер су били девастирани, зато што смо војно неутрална земља, али и зато што, када неко зна да смо и у том смислу јаки и способни, онда је то аргумент више да морају да седну и разговарају о компромису.

„Надам се да никада нећемо морати то да употребимо, али нажалост мислим да је то у овом тренутку једна од опција на столу. Не можемо да гледамо како неко спроводи ново етничко чишћење, нове Олује и ако Еди Рама на њих позива”, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла и да ће Београд апеловати на, пре свега, сталне чланице СБ УН, јер ни по једном међународном споразуму не постоји опција да тзв. Косово, односно привремене институције самоуправе у Приштини, формирају сопствену војску.

„Ни по једном. У том случају, они који су дали мандат Унмику, Еулексу, Кфору, морају да се умешају и да кажу – ако ви нећете да поштујете сопствена акта, морате да поштујете оно што смо вам ми дали као мандат, да позову Приштину на поштовање споразума”, рекла је председница владе а преноси Танјуг.

АП: НАЈОТВОРЕНИЈЕ УПОЗОРЕЊЕ
Америчка агенција АП пренела је да је премијерка Србије Ана Брнабић изјавила да формирање косовске војске може покренути оружану интервенцију Србије у јужној српској Покрајини, али да се нада да Србија то неће никада урадити, уз оцену да је то до сада најотвореније упозорење од пораста тензија између Београда и Приштине.

Агенција оцењује и да би оружана интервенција Србије на Косову изазвала директне сукобе са мировном мисијом предвођене НАТО-ом која је тамо стационирана. Како се наводи косовски парламент ће 14. децембра гласати о трансформацији безбедносних снага у редовну војску.

 

Извор Политика, 05. децембар 2018.