Фигаро: Србија прети интервенцијом ако Косово добије војску

Француски лист наводи да је таква интервенција мало вероватна с обзиром на планове Србије о приступању ЕУ

Француски лист Фигаро пренео је изјаву премијерке Србије Ане Брнабић да би евентуално формирање косовске војске могло да изазове војну интервенцију Србије.

Лист је навео да Београд страхује да таква војска не буде искоришћена за протеривање српске мањине са Косова.

У тексту под насловом “Србија прети интервенцијом ако се Косово опскрби војском”, париски дневник напомиње да косовски парламент треба да се 14. децембра изјасни о трансформацији обрамбених снага, сачињених од 4.000 људи, у редовну војску.

“Тај процес би могао да траје годинама, али Београд страхује да та војска не буде употребљена за протеривање српске мањине која и даље живи на Косову”, пише Фигаро.

У том контексту, лист преноси изјаву премијерке Брнабић да се нада да Србија никада неће морати да употреби војску, али да је то тренутно једна од опција које се могу разматрати, јер Београд не жели да присуствује том етничком чишћењу.

Позивајући се на неименоване експерте, француски лист наводи да је таква интервенција мало вероватна с обзиром на планове Србије о приступању Европској унији и оцењује да “премијерка вероватно покушава да придобије наклоност националиста”.

Лист подсећа и да су се билатералне тензије додатно погоршале када је Приштина 21. новембра одлучила да уведе таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије и БиХ, што је, како оцењује, била реакција на притиске Београда против пријема Косова у Интерпол.

Париски дневник указује и на поруку генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга да би формирање косовске војске било противно саветима многих чланица НАТО те да би то могло да има озбиљне последице по будуће евроатлантске интеграције Косова.

 

Извор Танјуг/Б92, 06. децембар 2018.