Opsadno stanje u Parizu, stotine uhapšenih

Pokret prelazi granice. U Briselu je policija blokirala celu zonu u kojoj se nalaze evropske institucije, pristup zabranjen i pešacima

Demonstranati iz pokreta “Žutih prsluka” marširaju niz Jelisejska polja u centru Pariza, a jake snage policije nastoje da ih odbiju. Na ulicama francuske prestonice raspoređeno je 8.000 policajaca, pa čak i oklopna vozila prvi put posle više decenija, a kako bi se predupredilo nasilje kakvo je obeležilo proteste prošle subote. Uhapšeno je više stotina osoba.

15.30 – Policija sprečila demonstrante u Staroj luci da se približe gradskoj skupštini, prenosi Figaro.

15.00 – U Francuskoj je uhapšeno oko 700 ljudi, od kojih 575 u Parizu, među kojima su 272 osobe zadržane u policiji.

13.00 – Na protestu u Parizu uhapšeno 548 ljudi.

11.15 – Policija je ispalila suzavac na demonstrante na Trgu Etoal u Parizu.

Mediji prenose da protest dešava na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Francuske snage reda u potpunosti su blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsedničke palate.

Time je policija onemogućila “žutim prslucima” da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima.

“Žuti prsluci” su danas izrazili razočaranje zbog toliko obimnih snaga policije, koje smatraju “preteranim” i žale što im je “onemogućeno da protestuju”.

Do Jelisejskih polja se i dalje može stići uskim bočnim ulicama, ali Trg Etoal, gde je policija pre podne ispalila suzavac na demonstrante, ostaće blokiran do kraja dana, navodi Figaro.

Portparolka policije saopštila je da se na Jelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters.

Figaro prenosi da u nekim delovima francuske prestonice dolazi do tenzija između prolaznika i demonstranata.

Oko 8.000 policajaca raspoređeno je u Parizu kako bi se sprečilo ponavljanje nasilja i nereda koji su pratili proteste prošle subote.

Prema najnovijim podacima Uprave pariske policije, tokom protesta “žutih prsluka” u Francuskoj je uhapšeno oko 700 ljudi, od kojih 575 u Parizu, među kojima su 272 osobe zadržane u policiji, javljaju francuski mediji.

“Staraćemo se da ovaj dan prođe u najboljim uslovima”, rekao je francuski premijer Eduar Filip, prenose francuski mediji.

Preventivna hapšenja osoba za koje policija posumnja da su planirale nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, izvršena su prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Hapšenja se sprovode zbog sumnje da demonstranti koji poseduju takvu opremu planiraju nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata.

Francuski mediji procenjuju da na današnjim protestima učestvuje manje demonstranata nego na protestima prošle subote, jer je danas u podne procenjeno da je na ulice u francuskim gradovima izašlo 31.000 demonstranata, dok ih je 1. decembra sredinom dana bilo 36.000.

Figaro prenosi da se na Jelisejskim poljima odvijaju mirni protesti i da je situacija relativno opuštena u toj aveniji, naročito s obzirom na prethodne proteste koji su tamo bili praćeni neredima i nasiljem.

Situacija je, međutim, napetija u velikim pariskim bulevarima gde su oko podne podignute barikade, navodi pariski dnevnik.

Vozila žandarmerije raspoređena su jutros pre 7 časova na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila na položaju na Trgu Bastilje, prenosi Figaro.

U francuskoj prestonici je zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice, a otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posete..

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se obratiti javnosti tek u narednin danima.

“Žuti prsluci” se okupljaju u mnogim francuskim gradovima, a blokirali su i neke auto-puteve u zemlji sprovodeći akciju “besplatnih putarina”. Većinom se okupljaju mirno, u malim grupama.

U celoj zemlji na snazi su danas izuzetne mere bezbednosti, koje podrazumevaju 89.000 raspoređenih pripadnika snaga reda.

Pariski list prenosi i da je policija u Grenoblu uhapsila jednog od lidera “žutih prsluka”, Žilijena Terijea, jer je navodno organizovao neodobrene proteste u tom gradu.

Lokalni mediji prenose da je u Grenbolu uhapšeno od 15 do 20 osoba, a da se okupilo između 500 i 1.000 demonstranata, kao i da je situacija napeta.

“Žuti prsluci” defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za popodne i u Lilu i Tuluzu.

AP javlja da francuski pokret “Žutih prsluka” prelazi granice, pošto su demonstracije i u susednim državama Belgiji i Holandiji.

Na stotine belgijskih policijaca mobilisano je u Briselu, a tokom protesta je preventivno uhapšeno oko 70 osoba, javljaju francuski mediji.

Istovremeno, u Briselu je policija blokirala celu zonu u kojoj se nalaze evropske institucije, zabranivši pristup toj zoni i vozilima i pešacima.

Belgijski dnevnik Soar prenosi da je atmosfera u Briselu napeta, ali da nasilja nema.

Agencija Belga javlja da su “žuti prsluci” blokirali auto-put ka Rekemu, gradu na zapadu Flandrije, u blizini granice sa Francuskom, kao i da su postavili barikade rano jutros na autoputu nadomak granice sa Francuskom na severu Belgije.

Demonstracije su za danas planirane i u Holandiji, mada ni Belgija ni Holandija nisu predložile povećanje takse na gorivo, što je bio katalizator masovnih i rušilačkih demonstracija u Francuskoj poslednjih nedelja.

AP navodi da je Jan Dejkgraf, urednik holandskog “lista otpora” pozvao na mirne proteste u Amsterdamu i Roterdamu.

 

Izvor Tanjug/RTS, 8. decembar 2018.

BLOKIRANE INSTITUCIJE EU U BRISELU
Demonstranti su stigli do policijske barikade u blizini zgrade Saveta Evropske unije, prenosi „Anadolija“.

I u glavnom gradu Belgije jutros je počeo protest „žutih prsluka“, a prema poslednjim informacijama, demonstranti se kreću prema Šumanovom trgu na kojem se nalaze institucije Evropske unije.

Demonstranti su ranije zatvorili auto-put koji vodi ka Francuskoj.

Portparolka briselske policije Ils Van de Ker ranije je potvrdila da je pre početka protesta u belgijskoj prestonici policija privela 50 osoba koje su se nalazile na železničkoj stanici i na području Šumanovog trga.

Kako javlja agencija „Anadolija“, demonstranti su stigli do policijske barikade u blizini zgrade Saveta Evropske unije.

Briselska policija preduzela je na tim područjima opsežne bezbednosne mere, a u blizini tih institucija postavljena je i bodljikava žica.

 

Izvor Sputnjik, 8. decembar 2018.