Кинези најављују: ИТ парк у Борчи Србији доноси 2.6 милијарди долара

Идеја је да индустријски парк привуче 70 предузећа из Кине

Изградња кинеског индустријског парка у Београду требало би да почне средином следеће године, а први ефекти рада видеће се већ крајем 2019. године.

То је речено на конференцији “Иницијатива Појас и пут на Балкану” у Београду.

Индустријски парк ће само у првој фази Србији донети око 2,6 милијарди долара директних инвестиција, рекао је на конференцији Цоу Цеси из кинеске корпорације CRBC (China Road and Bridge Corporation).

Идеја је да индустријски парк привуче 70 предузећа из Кине, рекао је Цоу и додао да ће у њему радити компаније које се баве производњом хране, намештаја.

Он је навео да би Кина желела да привуче и друге европске и међународне компаније у индустријски парк, истичући да ће у њему радити и српске компаније. “Рад индустријског парка ће бити усклађен са регулативом ЕУ”, истакао је Цоу.

Према његовим речима, тај индустријски парк биће први такав пројекат у Европи и модел како ће изгледати индустријски паркови у другим земљама.

Цоу наводи да ће се први ефекти рада индустријског парка осетити већ крајем следеће године, будући да ће изградња почети средином следеће године.

У првој фази, већина предузећа биће произвођачка, посебно у области прераде хране, али ће ту бити и логистичке компаније, док ће у другој и трећој фази ту бити и компаније које се баве другим економским гранама.

ЛИ МАНЧАНГ: ПОТРЕБНИ СУ НАМ СРПСКИ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПРОИЗВОДИ
“Морамо да размишљамо о предностима Србије, као што је производња и прерада хране. Србија има добру пољопривредну основу и нама су ти производи потребни”, рекао је кинески амбасадор у Београду Ли Манчанг. Он је додао да Кина сваке године увози много пољопривредних производа и најавио да ће почети и увоз у Кину из Србије, од чега ће Србија имати велику корист. “Тако ће јаз у смислу дефицита између Кине и Србије бити превазиђен, то је врло битно за Србију”, рекао је Ли.

 

Извор Танјуг/Б92, 10. децембар 2018.