Волфганг Петрич: НАТО је против војске Косова, али САД су за

“Сада ће ЕУ морати да разговара са САД, да пронађемо заједнички језик с НАТО-ом и да онда о томе разговарају с Приштином”

Аустријски дипломата Волфганг Петрич изјавио да ће ЕУ морати да разговара са САД о трансформацији косовских безбедносних снага у војску.

Петрич је новинарима у Београду рекао да дијалог Београда и Приштине мора да буде приоритет у сваком случају, а да је безбедност на КиМ већ гарантована од стране НАТО снага и Кфора. Подсећа да се НАТО, на пример, противи начину формирања војске какав је најавила Приштина, али да то подржавају САД.

“Сада ће ЕУ морати да разговара са САД, да пронађемо заједнички језик с НАТО-ом и да онда о томе разговарају с Приштином”, рекао је Петрич. То је, каже, кључно за дијалог Београда и Приштине и сигурно да то питање тренутно не помаже његовом наставку.

Према његовим речима, шефица европске дипломатије Федерика Могерини мора да уложи одлучан напор да би се Београд и Приштина вратиле конструктивном дијалогу. Он је оценио да је дијалог Београда и Приштине тренутно у круцијалној, али опасној ситуацији због ствари које су се десиле у претходном периоду, попут подизања царинских такси на производе из центрралне Србије, као и негативног гласања о пријему Косова у Интерпол.

“Мислим да нам сада треба одлучан напор европске шефице дипломатије Федерике Могерини да се две стране врате још констуктивнијем дијалогу”, рекао је Петрич који учествује на Трећој међународној конференцији Београдског стратешког дијалога “Иницијатива појас и пут на Балкану”.

Упитан о новим мерама које Приштина најављује, подсетио је да је Европска унија јасно изразила своје противљење увођењу такси, што је јасна порука, те да су Приштини рекли да их повуче. “Верујем да свака земља ЕУ сматра да је то неопходно. Не можемо у Европи, у којој желимо укидање такси, сада да подижемо такве баријере”, рекао је Петрич.

Упитан како ЕУ то може да уради, рекао је да ЕУ нема своју војску, већ да мора да преговара и да убеђује партнере у Приштини да повуче мере. “Убеђен сам да претње нису оно што је потребно дијалогу. Дијалог треба да буде отворен и треба да зближава људе, а не да их одваја”, рекао је Петрич.

 

Извор Танјуг/nspm.rs, 10. децембар 2018.