Макрон наставља да узмиче, најавио нове економске мере

“Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Моја једина брига сте ви. Само за вас се борим”

Француски председник Емануел Макрон поручио је јавности да ће смањити порезе за пензионере и повећати минималну зараду за 100 евра месечно почев од јануара 2019, али да неће поново увести порез за богаташе.

У првом обраћању нацији откако су протести против пореза широм земље прерасли у нереде у Паризу, Макрон је на телевизији саопштио да проглашава „ванредно економско и социјално стање” и да жели „Француску која може да достојанствено живи од свог рада”, преносе француски медији.

„Одговорићемо на економске и социјалне преке потребе снажним мерама, смањујући порезе брже, држећи трошкове под контролом, али не заокретима”, рекао је Макрон, преноси Ројтерс.

Најавио је и да ће убрзати увођење пореских олакшица за раднике с ниским примањима, као и да ће укинути порез на исплату за прековремени рад почев од 1. јануара, неколико месеци раније него што је то првобитно предвиђено.

Све ове најављене мере захтевали су демонстранти у жутим прслуцима који су четири недеље све оштрије протестовали против Макрона, кога сматрају наклоњеним богатима, примећује АП, преноси Танјуг.

Макрон је рекао и да ће се састати са градоначелницима од региона до региона у целој земљи, „како би изградио темељ новог националног уговора”, преносе француски медији.

Најављује и да ће се бавити различитим питањима као што је „равнотежа фискалности” и мера ради суочавања с климатским променама.

„Добра решења ће се појавити на терену”, истакао је.

Макрон је изразио и намеру да преиспита начин на који је држава организована, као и питање имиграције „како би се нација сагласила о томе шта је њен дубоки идентитет”.

„Нећемо наставити живот, а да се ништа није променило. Ово је историјски тренутак за нашу земљу. Моја једина брига сте ви. Само за вас се борим. Наша једина битка јесте битка за Француску. Живела Република, живела Француска”, тим речима је председник завршио обраћање нацији, прво откако су „жути прслуци” почели протесте широм земље пре четири недеље.

О НЕРЕДИМА И “ЖУТИМ ПРСЛУЦИМА”
Француски председник Емануел Макрон рекао је да је гнев у земљи дубок и оправдан, али да је насиље недопустиво, те да мир и ред морају да завладају „уз примену свих средстава”, а да за себе верује да може пронаћи излаз из тренутних проблема.

У првом телевизијском обраћању јавности откако су протести против пореза широм земље прерасли у нереде у Паризу, Макрон је истакао да у протеклих 18 месеци није било могуће пружити одговор на проблеме који трају последњих 40 година, преноси Ројтерс.

Француски председник осудио је насиље које је обележило протекле седмице приликом протеста „жутих прслука”, а које је, каже, дубоко уздрмало земљу, јављају медији, преноси Танјуг.

„За то насиље неће бити никакве милости”, истакао је председник, али је истовремено нагласио да има обзира према бесу „жутих прслука”.

„Сви смо видели какву игру играју опортунисти који су искористили искрен гнев”, рекао је Макрон, указавши да „никакав бес не оправдава нападе на полицајце, жандарме, уништавање продавница и јавних зграда”.

Како је истакао, „када се насиље разулари, слобода престаје. Зато сада мир и ред морају да завладају у Републици, јер се ништа трајно неће изградити све док постоји страх”.

МАРИН ЛЕ ПЕН: МАКРОН У ЗАЛЕТУ, УЗМИЧЕ ДА БИ БОЉЕ СКОЧИО
Председница француске крајње десничарске странке „Национално окупљање” Марин Ле Пен оценила је да председник Француске Емануел Макрон „узмиче да би боље скочио”, а ту оцену је изнела након што је он у обраћању јавности најавио низ мера као одговор на економске и социјалне потребе грађана.

„Пред оспоравањем, Макрон одустаје од једног дела својих фискалних грешака и утолико боље, али одбија да призна да је оспорен модел чије је он оличење”, написала је Марин Ле Пен на Твитеру након Макроновог телевизијског обраћања.

Тај модел, навела је лидерка крајње деснице, јесте модел „дивље глобализације, нелојалне конкуренције, генерализоване слободне трговине, масовне имиграције и њених социјалних и културних последица”, преноси Танјуг.

МЕРЕ МАКРОНА НЕДОВОЉНЕ, ПРОТЕСТ У ПЕТАК
Генерални секретар француског синдиката Генерална конфедерација рада (CGT), Филип Мартинес, оценио је да су мере које је председник Емануел Макрон најавио недовољне и позвао на „мобилизацију заједно са жутим прслуцима” у петак 14. децембра, јављају француски медији, преноси Танјуг.

МАКРОНОВЕ МЕРЕ ЋЕ КОШТАТИ ОД ОСАМ ДО 10 МИЛИЈАРДИ ЕВРА
Мере које је француски председник Емануел Макрон најавио, у циљу смиривања таласа протеста широм земље, коштаће између осам и 10 милијарди евра, рекао је државни секретар у француском Министарству за јавне рачуне Оливије Дисопт.

„У процесу смо прецизирања (расхода) и видећемо како ћемо то финансирати”, рекао је Дисопт француској телевизији БФМ, преноси Танјуг.

Макрон је, у телевизијском обраћању јавности, најавио да ће повећати плате радницима с најнижим примањима и смањити порезе пензионерима, у оквиру даљих уступака с циљем да се смире вишенедељни протести који су уздрмали његов ауторитет.

 

Извор Политика, 10. децембар 2018.