Saša Adamović: Benonova ruka u evropskoj politici

Adamović podseća da je Stiv Benon u poslednje vreme sve češće u Evropi i da se sastaje sa desničarskim liderima

Benonova akcija u Evropskoj uniji, nekoliko meseci uoči izbora za Evropski parlament, izgleda da već daje prve rezultate, kaže za Sputnjik analitičar Saša Adamović.

Bivši savetnik američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon i predsednica francuske opozicione partije Nacionalno okupljanje Marin le Pen obratili na su se na zasedanju Parlamenta Flandrije, na poziv predstavnika tamošnje nacionalističke stranke „Vlams belang“.

Adamović podseća da je Stiv Benon u poslednje vreme sve češće u Evropi, gde se susreće sa političkim liderima nacionalpopulističkih odnosno evropskih suverenističkih stranaka u cilju da ih okupi i napravi neku vrstu njihovog savezništva uoči izbora za Evropski parlament.

Poznato je da je Benon u Briselu napravio tzv. “Pokret”, neku vrstu antisoroševske fondacije, koja bi trebalo da, pre svega svojim stručnim ekspertizama, pruži neophodnu pomoć suverenističkim strankama u Evropi.

„U početku njegove akcije mogle su se čuti reči skepse među nekim liderima evropskih suverenističkih stranaka, ali, kako vreme prolazi, potpuno je jasno da će izbori za Evropski parlament biti i te kako važni, kako za pojedinačne stranke i njihov nastavak daljeg uspona u pojedinim državama EU, ali, sa druge strane, njihov dobar rezultat na tim izborima značio bi i jedan značajan udarac dosadašnjoj politici EU“, kaže Adamović.

On dodaje da je neophodno okupljanje evropskih suverenističkih stranaka i njihova koordinacija i zajednički rad, jer dele sličan pogled na svet, imaju slično viđenje EU i sve su to stranke koje se snažno protive aktuelnoj briselskoj migrantskoj politici.

„Sve su to stranke koje žele sasvim drugačiju EU. Ne EU liberalne nedemokratije, već kao Evropu nacija odnosno kao Evropu tvrđavu. Čini se da je neophodna transformacija EU u tom smislu jer onako kako je sada, EU se nalazi na svojevrsnoj raskrsnici. Briselski birokrate više nisu sigurne u kojem pravcu EU ide i da li će u ovakvom obliku postojati narednih nekoliko godina“, smatra Adamović.

On podseća da je čuveni britanski konzervativni istoričar Nil Ferguson nedavno rekao da će se u narednih deset godina EU raspasti.

Međutim, situacija je, što se tiče suverenističkih stranaka u EU, prilično dobra i svuda te stranke na lokalnim ili nacionalnim izborima postižu odlične rezultate.

Prema Adamoviću, potpuno je očekivano što Benon i Le Penova imaju izrazito negativan stav prema Paktu iz Marakeša, čiji je cilj da legalizuje, pa i da podstakne migrantsku krizu u Evropi.

Podsećamo, Benon i Le Penova snažno su se usprotivili Globalnom paktu o migracijama Ujedinjenih nacija. Benon je poručio da je pakt „mrtav i pre nego što je potpisan“ a Le Penova da je reč o „paktu sa đavolom, koji će pretvoriti svet u ogromni prihvatni centar“.

To je jasan stav i Marin le Pen i Stiva Benona i svih drugih evropskih suverenističkih stranaka, a mnoge od njih su i svoj uspon započele na čvrstom protivljenju ilegalnih imigracija kojima svedočimo u proteklih nekoliko godina, podseća naš sagovornik.

„Koliko je migrantsko pitanje važno ne vidi se više samo u agendi suverenističkih stranaka, već su i neke države u svetu i EU odlučile da ne žele da potpišu taj pakt o migracijama, naročito one zemlje koje su na udaru velikog broja migranata. Zbog toga taj pakt ne samo što bi mogao da predstavlja neku vrstu pakta sa đavolom već i mrtvorođenče“, smatra Adamović.

On dodaje da dovođenje miliona migranata u Evropu nije nikakav spontani događaj, već „operacija širokih razmera“ o kojoj su čak pisali i neki mediji koji su bili promigrantski raspoloženi.

Iza migrantskog talasa stoje UN i globalistička elita „koja je poznata po tome što se okuplja u Davosu“ i Džordž Soroš i njegov fond koji odvaja ogromna sredstva da bi podstakao migraciju u Evropi.

„Nije ni čudo što je Stiv Benon kao svog arhineprijatelja proglasio upravo američkog milijardera Džordža Soroša i što Viktor Orban upravo u Sorošu vidi svog glavnog političkog neprijatelja“, zaključio je Adamović.

 

Autor Vladimir Sudar

 

Izvor Sputnjik, 10. decembar 2018.

Pratite nas na YouTube-u