Шпигл: Тежак задатак пред династијом Меркел

Меркелова је успела да преда ЦДУ коме је желела, али странка је толико подељена да је тренутни приоритет спречавање њеног распада

На конференцији Хришћанско-демократске уније (CDU) у петак очитана је лекција свима који су веровали да смислене дебате и озбиљне одлуке више нису могуће у немачкој политици. Чланови странке су се састали како би изабрали новог лидера, а двоје кандидата који су остали у финалу – након што је Јенс Шпан испао у првом кругу гласања – су тешко могли да буду различитији.

С једне стране је била Анегрет Крамп-Каренбауер – миљеница канцеларке Ангеле Меркел. Она се представила као неко ко одбија да допусти да јој галама десног крила диктира политички курс и као неко ко, попут Меркелове, преферира да се тој галами супротстави трезвеним аргументима и смиреном политичком вештином. Са друге стране је био Фридрих Мерц који је захтевао да се CDU окрене „новој стратегији“ и поново пружи нешто својим конзервативнијим бирачима. Он је желео да се странка помери удесно.

Заиста, након кампање протеклих недеља и говора ових кандидата у петак, нико није могао да каже да CDU није имала јасну алтернативу. И на крају, партија је одабрала Крамп-Каренбауер тесном већином од 51,75 одсто према 48,52 одсто. Меркелова је њу довела у Берлин са позиције гувернерке мале државе Сар у фебруару ове године како би је припремила за тај тренутак. Сада ће такозвана АКК преузети кормило од Меркелове као нови лидер странке.

Крамп-Каренбауер не жели да прекраја курс који је исцртала Ангела Меркел. У ствари, она је узела пар идеја од Герхарда Шредера који је на крају ере Хелмута Кола саопштио да „не жели да све чини другачије, али да намерава да понешто чини боље“. У странци која је традиционално стидљива кад треба да се преузме ризик и покрену политички експерименти, њена порука је испала привлачинија од оне коју је нудио њен ривал.

КАНДИДАТ МЕРКЕЛОВЕ
Али не много привлачнија. Многи су уочи конвенције сматрали да ће на крају говори кандидата у петак бити одлучујући фактор, а владао је широк консензус да у томе Мерц има предност. Он се генерално сматра одличним говорником, али у петак није био у најбољој форми. За разлику од страственог и савршено структуираног говора који је одржала Крамп-Каренбауер, Мерц је деловао раздражено и нервозно, а тек је пред крај заиста почео да делује убедљиво. Али то није било довољно да привуче окупљене делегате на његову страну.

Анегрет Крамп-Каренбауер и Фридрих Мерц

Резултат је добра вест за Ангелу Меркел. Сви у CDU знају да је Крамп-Каренбауер била кандидат ког је она преферирала. Није било изненађење што се током свог последњег говора у својству лидера CDU у петак постарала да скрене пажњу на победу Крамп-Каренбауер на изборима у Сару. Порука је била јасна: Анегрет Крамп-Каренбауер је већ показала да је у стању да однесе победу из тешких предизборних кампања, у чему Фридрих Мерц нема никаквог искуства.

Меркелова сада има луксуз да може да ради са женом коју дуго познаје, а коју не вуче амбиција да што пре изгура Меркелову напоље из канцеларског кабинета. Ово последње би било практично неизбежно да је победио Мерц. Мало људи унутар CDU је веровало да би Меркел и Мерц могли да успешно раде заједно, упркос њиховим инсистирањима да то није тачно. За то време, нема сумње да ће Крамп-Каренбауер бити захвална на додатном времену које је добила да се припреми за задатак управљања државом.

Међутим, њен први задатак биће да се постара да се странка не распадне, што делује као главни изазов пред њом у овом тренутку. Трка између ње и Мерца је завршена екстремно тесно, са свега 35 гласова разлике од укуно 999. Чињеница да је одабрана жена како би заменила жену на месту лидера странке којом су пола века управљали мушкарци показује колико је темељно Меркелова модернизовала CDU. Али као што су се многи прибојавали да је Мерц у игри пре свега како би се осветио Меркеловој што му је поткресала политичке амбиције пре готово две деценије, Крамп-Каренбауер ће морати да се носи са онима који су уверени да она представља наставак династије Меркел. Било како били, утисак је да је канцеларка направила велики корак ка избору своје наследнице у кабинету.

ПОЛЕМИСАЊЕ И ВЛАДАЊЕ
Крамп-Каренбауер ће моћи да одржи CDU на окупу једино уколико забележи успех у борби против десничарске популистичке странке Алтернатива за Немачку (AfD). Једно од трајнијих завештања Меркелове је то што је померила CDU ка центру. Тако је социјалдемократском SPD-у левог центра живот учинила екстремно тешким, што се показало суновратом рејтинга ове странке у последњим годинама. Али Мерц није сасвим промашио када је градио своју кампању на оптужби да је Меркелова практично прокрчила пут за успон AfD-а померивши се улево. Уколико Крамп-Каренбауер не успе да поново освоји поверење бирача који су прешли у табор AfD-а, немачки конзервативци ће се суочити са тешком ситуацијом која би могла да се заврши поделом.

CDU се већ суочава са значајним проблемом у источној Немачкој где је AfD скочио до нивоа у којем постаје нова велика странка. То је локалне хришћанске демократе навело на размишљање о идеји сарадње, па чак и коалиције са AfD-ом, у чему практично прате исту стазу којом су пошли и аустријски конзервативци. То је, међутим, стаза која би била неприхватљива за многе из CDU, што може гурнути странку у неизвесност.

Анегрет Крамп-Каренбауер

Кампања која се водила до гласања у петак јасно открива колико су дубоке разлике које остају иза епохе Ангеле Меркел. Међутим, управо зато је била исправна одлука да се бира нови лидер уместо повлачења иза затворених врата, како је странка раније чинила. Један од брендова Меркелиног лидерства било је гушење дебате унутар странке, па чак и унутар целог бирачког тела. Али сада се дебата вратила, а странка ће морати да научи вештину истовременог владања и вођења унутрашње полемике.

 

Превео Војислав Гавриловић

 

Spiegel.de