Недељник: Коме смета највећа српска глумица Мирјана Карановић

Београдски ,,Недељник” на насловној страни Мирјану Карановић прогласио “највећом српском глумицом”

“Желим да живим неки миран живот, али не можеш да се правиш да се ништа не дешава”, казала је у интервјуу за Недељник Мирјана Карановић.

Мирјана Карановић је већ са својом првом филмском улогом у „Петријином венцу” ушла у сазвежђе југословенске кинематографије и освојила најзначајнију глумачку награду тадашње државе. И то у двадесет трећој години живота и као студент ФДУ.

Пет година касније одушевила је улогом у филму „Отац на службеном путу”, који је освојио Златну палму у Кану. Уследиле су маестралне улоге у позоришту. Када све то постигнете пре своје тридесете године, у Америци бисте се звали Мерил Стрип, али у Србији, Мирјана Карановић је морала да се суочи са константним нападима због свог бескомпромисног става током ратова у бившој Југославији.

Интервју са Мирјаном Карановић вођен је у суботу, неколико сати пре протеста на којем је требало да се обрати грађанима, што се на крају ипак није догодило.

“Не желим да идем на протесте. Не желим да стојим ту на киши и хладноћи. Желим да живим неки миран живот, али не можеш да се правиш да се ништа не дешава. Никада нисам желела да ме неко проглашава издајником и нисам срећна због тога. Нисам срећна да ме неко мрзи и да ме прозивају на мрежама и у новинама. Да те стављају на листу? Да си нечија мета? Па нико не жели да то буде његова судбина. То није моја каријера”, рекла је, између осталог, за Недељник највећа српска глумица Мирјана Карановић.

Суботњи протест је послужио само као повод за разговор са великом глумицом, која је за Недељник причала и о томе “коме и зашто смета Мирјана Карановић”; како је бунт изгледао деведесетих; политици, страху и разочарањима; о Петом октобру и Зорану Ђинђићу; коју лекцију је научила када се пре 30 година побунила због хонорара младе глумице Анице Добре, а шта је схватила после разговора са једним политичарем средином деведесетих; о мржњи, етикетама и “издајницима”; о Косову, компромисима – животним и политичким; о глумцима, Народном позоришту, медијима; о Југославији, носталгији, глуми, вредностима, Кану; да ли би више желела да буде у праву или да буде срећна…

 

Извор Недељник/Б92, 13. децембар 2018.