Србија постала чланица ЦЕРН-а

Чланство у ЦЕРН-у утицаће на спречавање одласка образованих младих људи из Србије

Србија је постала 23. пуноправна чланица Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), одлучено је у Женеви једногласним усвајањем резолуције Савета те организације, саопштила је Влада Србије.

Уз Израел, Швајцарску и Норвешку, Србија је четврта земља која није чланица Европске уније (ЕУ) а пуноправна је чланица престижне научне организације.

Пуноправно чланство омогућава да студенти и професори из Србије раде истраживања на светском нивоу у Србији, као и да наша привреда учествује у већем обиму на пројектима у ЦЕРН-у, наводи се у саопштењу.

Уз подизање квалитета научних истраживања, приступа најновијој научној опреми и технологијама као и преношења искуства и знања, чланство у ЦЕРН-у утицаће на спречавање одласка образованих младих људи из Србије.

Истраживачи из Србије равноправно ће учествовати на свим конкурсима ЦЕРН-а, од финансирања пројеката научне изврсности, редовних летњих школа за студенте и дипломце, докторских и постдокторских стипендија, до финансијске подршке за научне специјализације, истиче Влада.

Такође, додаје, српска привреда има значајну корист од чланства, пошто ће компаније моћи у већој мери да учествују на свим тендерима које расписује ЦЕРН и тако се равноправно такмиче са светски успешним компанијама.

Од 1. јануара 2019. у Србији почиње да ради Фонд за науку, који ће омогућити конкурентно финансирање научних истраживања и бољу повезаност науке и привреде, а држава је определила 100 милиона евра за иновативну инфраструктуру.

Уз запошљавање најбољих докторанада при факултетима и научним институтима у Србији (1.000 младих научника потписало је уговоре о раду у јулу, а прошлог месеца објављен је позив за нових 100), Влада Србије системски подржава науку и ствара услове који ће омогућити младим научницима да остану у земљи.

Како се наводи у саопштењу, чланство у једној од најпризнатијих научних организација у свету, резултат је напора Владе за развој науке и модернизацију образовања у Србији, које је председница Владе Ана Брнабић поставила као своје приоритете на почетку мандата.

Подсећа се да је Брнабићева у септембру посетила седиште ЦЕРН-а у Женеви и представила реформе које Влада спроводи у области науке и образовања.

Чланство Србије у ЦЕРН-у биће формално потврђено пошто Скупштина Србије и Унеско ратификују ову резолуцију.

Званичан пријем Србије као сталног члана ЦЕРН-а биће уприличен свечаном церемонијом подизања српске заставе испред зграде ЦЕРН-а у Женеви, којој ће присуствовати највиши државни врх Србије.

БРНАБИЋ: ПУНОПРАВНО ЧЛАНСТВО У ЦЕРН-У ЈЕ ВЕЛИКА СТВАР
Премијерка Ана Брнабић истиче да је пуноправно чланство Србије у ЦЕРН-у велика ствар јер ће наши млади научници моћи да учествују у свим истраживањима и експериментима.

Брнабићева је на скупу у Привредној комори Србије поручила привредницима да ће и они сада моћи равноправо да учествују на тендерима ЦЕРН-а, “од најмањег шрафа до сложених механизама који се користе”.

“Нису ни све земље ЕУ чланице ЦЕРН-а, ниједна бивша републике СФРЈ. То је велика ствар. Трудили смо се да то постигнемо”, рекла је Брнабићева.

Додала је да ту одлуку треба да рафитикује Скупштина Србије.

Говорећи о напретку Србије и сарадњи са међународних организацијама, Брнабићева је додала и да је данас потписан Меморандум о сарадњи са Светским економским форумом.

 

Извор Фонет/РТС, 14. децембар 2018.