Стефановић: Приштина суштински не жели преговоре

“Кључно питање је да ли постоји владавина права за Србе”

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је за РТС да Приштина не жели да на озбиљан начин разговара. Србија ради све да очува мир и стабилности и зато је важна сутрашња седница Савета безбедности, истичући да је тежак посао пред председником.

Посланици косовске скупштине усвојили су Резолуцију о наставку дијалога са Београдом и изабрали нови преговарачки тим Приштине. У том документу наводи се да би наставак дијалога, уз посредовање Брисела, за Приштину био прихватљив само ако његов завршетак резултира обостраним признањем Србије и Косова, као и чланством Косова у УН, Европској унији и НАТО-у.

Нови вођа преговарачког тима Фатмир Љимај најављује да ће “Косово од Србије тражити ратну одштету”.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Небојша Стефановић је рекао да Приштина суштински не жели преговоре, не жели да било шта преговара са Београдом и не жели да на озбиљан начин разговара.

“Немам поверење у приштинске институције, зато што после више од 2.100 дана не желе да испуне најважније из Бриселског споразума, ЗСО и на крају крајева недостатак капацитета који се јасно види свакога дана да се на озбиљан начин разговара о животу у јужној пкрајини – показује да немају тај домет”, каже министар.

Како каже, ми морамо очигледно чекати одлуку њихових спонзора јер они ни до сада нису самостално доносили одлуке.

Према његовим речима, оваква резолуција, иако нема превелики значај, показује да они суштински неће да разговарају.

“ПОСТОЈИ ОЗБИЉАН СТРАХ ПРИШТИНЕ”
Говорећи о шефу преговарачког тима, Стефановић каже да су могли да ставе кога хоће.

“Али морају да се сете када су вадили Србима унутрашње органе, када су убијали људе, силовали, убијали децу, чистили етнички села – треба да се сете таквог понашања, чини ми се да својој јавности никада нису рекли да су криви за много ратних злочина”, рекао је Стефанвић.

Каже да му се чини да постоји озбиљан страх шта ће све испливати у међународној јавности, а Срби то знају.

“Истина о Србији о нашим жртвама никада није била очигледно важна свету. Сада када то постаје значајнија агенда, захваљујући нашим напорима, ономе што раде председник и Влада, чини ми се да приштински органи почињу полако да показују страх”, рекао је Стефановић.

Међутим, све ове њихове дворске игре да ли ће бити овај или онај састав тиме није важно, истакао је Стефановић.

Говорећи о сутрашњој седници СБ УН, која ће бити отворена за јавност, Стефановић каже да је веома важно и једно и друго, јер, какао каже, тамо седи 15 држава које треба да покажу да ли постоји одговорнст у данашњем свету.

“Не можете на озбиљан начин да разговарате о стабилности у овој великој организацији УН уколко не прихватите да не могу само лични интереси тих држава, које су тамо чланице, не могу бити кључни и најважнији”, каже министар.

“НЕСТАБИЛНОСТ СТВАРАЈУ КОСОВСКИ АЛБАНЦИ”
Истиче да нестабилност стварају косовски Албанци а не Срби и да поред кршења Цефта споразума и кршења ССП-а, поред формирања, супротно интерном законодавстви, тзв. војске Косова нико осим саопштењима суштински не реагује. “Онда треба да се постави једно кључно питање да ли постоји владавина права за Србе”, каже Стефановић.

Када преговарамо о уласку у ЕУ, наши партнери нам кажу да је важна владавина права, подсећа министар.

“Ужасно је тежак посао пред председником. Ово је пакао. Тај посао који он треба да обави тамо знајући да постоје земље које су трврдоглаве у својим ставовима које се своде на то – ми смо признали незавиост Косова и онда је све дозвољено и зато је тежак посао да их упозна шта су све последице”, истакао је Стефановић.

Последице које могу да доведу до нестабилности једног дела Европе су велике а нису захваљујући нашој страни, истиче Стефановић и додаје да Србија ради све да очува мир и стабилности и зато је важна седница Савета безбедности.

“Нисам сигуран какав ће бити резултат, то нико не може да каже, јер је то историјски значајан чин да се упозори на све оно што се дешава”, рекао је Стефановић.

Безбедност на Косову је сложена, зависи од много фактора и ако сви покажу одговорност онда можемо да кажемо да размишљамо о следећим корацима, закључио је Стефановић.

 

Извор РТС, 16. децембар 2018.