Вучић: Не подлежем притисцима са улице, спреман сам за изборе

“Када Америка буде желела дијалог, онда ће Албанци укинути таксе”

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да неће да испуњава захтеве оних за које сматра да су били катастрофални за Србију и који су покрали земљу, али да народ поштује.

Вучић је гостујући на ТВ Прва рекао да неће да подлегне притисцима који долазе са улице, али да је увек спреман да иде на изборе, што је, како каже, најдемократскија форма.

На питање да појасни изјаву да „неће да испуни захтеве” оних који протестују и да их је пет милиона, Вучић је рекао да се извињава ако је то звучало као ароганција, али да је порука била јасна – да су избори, а не улица, једино место где се о политици одлучује.

На питање како коментарише то што део опозиције говори да је све то на Косову, стварање те атмосфере, договор њега и Тачија, он каже да Јеремић и други то говоре зато што полазе од себе и мисле да су сви људи исти.

„Рекао је (Јеремић) да ме неће примити Меркелова, па ме примила за три дана, да ме неће примити Путин, па ме примио и он, да сам са Харадинајем договорио таксе, а Харадинаја нисам никад видео у животу, да ће бити избори 4. новембра, па где су избори?”, каже Вучић, преноси Танјуг.

Он додаје да тако може да говори не само неморалан човек, већ човек који мрзи свој народ.

„Зашто то говори тај човек и неки други? Зато што полазе од себе, мисле да су сви људи такви”, рекао је он.

Бивши режим је, каже Вучић, помешао ствари и живи у 90-им годинама.

„Не разумеју да су се времена променила. Сањате да се врати 1996. година, 1997. година. Сањате и маштате да је Милошевић противник, јер немате своју политику. Србија се опоравља, на добром је путу, није Србија богата, богати су Јеремић и Ђилас, али у Србији је све мање сиромашних”, рекао је Вучић.

Он је поновио да извештаји надлежних органа показују да је било мање људи на протесту него што опозиција каже, али да њему није важно колико их је било, јер је за њега велика цифра и 3.000 људи, већ је проблем у томе што они који протестују против њега немају идеју.

Поновио је да у протесту учествује махом виши средњи слој и истакао да он сваког дана размишља о томе шта би требало да ради још боље.

„Не могу сви да вас воле, имате интересне групе, оне који су пали са власти, оне који имају новац и желе на власт… Али, ја увек размишљам да постоји део људи незадовољних променама и реформама, који желе да ствари изгледају другачије. О томе размишљам и о томе ћу да размишљам, то је мој посао”, рекао је председник.

Поновио је да није иронично говорио о 3.500 људи на протесту, јер бројеви нису битни, већ о томе да они неће урадити ништа, јер немају политику и идеје.

СРБИЈА ЋЕ ЗАШТИТИТИ СВОЈ НАРОД НА КОСМЕТУ
Председник Србије Александар Вучић поновио је вечерас да ће Србија заштити свој народ на КиМ од могућих протеривања, погрома и убијања.

Вучић је навео да не жели да говори на који начин ће Срби на КиМ бити заштићени нити о техничким детаљима, али да је суштина да ће они бити заштићени.

Он је за Прву навео да, упркос неким површним тумачењима и теоријама завере које тврде супротно, Србија нема право да уђе на север Косова по Резолуцији 1244, и да улазак српске војске може бити могућ уз дозволу КФОР односно НАТО.

Како каже, ни трупе косовских Албанаца не могу да уђу на север Косова ако не испуне два услова, добијање дозволе од НАТО и српске заједнице на северу, односно представника све четири већински српске општине.

„То се није десило и Србија није могла то да уради”, рекао је он и додао да „сви живе у неким теоријама завере које износе на друштвеним мрежама, а ствари су много озбиљније и одговорније”.

Вучић каже да је питање војске питање одговорне политике, те истиче да је миран, јер је донео одлуку која је одговорна и права за српски народ.

„У случају напада на српски народ заштитићемо Србе. Нећу да одговорим на питање како, нити да говорим о техничким детаљима, суштина је заштита”, подвукао је он, преноси Танјуг.

Председник Србије навео је да му је премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај једном приликом рекао да их штити САД, те да очекују да Србија „нешто уради” како би Америка имала разлог да реагује и протера све Србе са КиМ.

„Ми то не смемо да дозволимо, да се затре српско семе на КиМ, то је наша политика”, закључио је он.

МОЈ БРАТ НЕМА НИЈЕДНУ ДРЖАВНУ ФУНКЦИЈУ
Председник Србије Александар Вучић одбацио је вечерас тврдње једног од оснивача Савеза за Србију Драгана Ђиласа да га је 2016. године звао у Владу Србије.

„Никада га нисам звао да учествује у влади. Последњи пут смо се чули када ме је молио да му помогнем око породичних проблема, али не бих о томе да говорим. За разлику од њега, ја не бих да помињем чланове породице и по томе са разликујемо”, рекао је Вучић на ТВ Прва.

На изјаву Ђиласа да би он своје богатство заменио за половину онога што имају он и његов брат, Вучић је рекао да његов брат има стан који је купио на кредит.

„Све што имамо мој брат и ја даћемо, не за половину, него за педесети део онога што има Драган Ђилас, и да позовемо адвокате, да се договоримо, само да нам не муља по Малти, Бугарској и другим сферама своје паре”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Рекао је да његов брат нема ниједну државну функцију и одбацио наводе да је у борду директора Азотаре и Петрохемије.

„Он нема никакве везе. Он има свој посао”, рекао је и казао да његов брат није добио ништа од државе.

Како је рекао, његов брат помаже у раду СНС, али је упитао да ли је то забрањено и да ли ту има непотизма.

„Знате зашто им смета? Зато што уђе у кућу сваког домаћина, и каже мој брат је Александар. Хоћу да вас замолим да ми кажете да ли поштујете то што он ради и да ли можете да помогнете у будућности – да подржите његову политику и да гласате за СНС. Попије сок, чашицу ракије… вредан је и марљивији је од мене. И то је оно што њима смета. И, као што видите, нема ништа, а сутра ћемо да проверимо да ли је он члан свих тих бордова, не знам чега”, рекао је Вучић.

КАД САД БУДУ ЖЕЛЕЛЕ ДИЈАЛОГ, АЛБАНЦИ ЋЕ УКИНУТИ ТАКСЕ
Када Америка буде желела дијалог, онда ће Албанци укинути таксе, оценио је вечерас председник Србије Александар Вучић на ТВ Прва.

„То може да се догоди следеће недеље, ако Американци буду рекли, а може да се догоди никада, као што Харадинај каже. Видећемо. Ми морамо да будемо спремни на обе опције”, рекао је Вучић и приметио да је очигледно да Албанци не поштују и не слушају ЕУ.

Поводом одлуке Приштине о именовању Фатмира Љимаја и Шпенда Ахметија на чело преговарачког тима, Вучић је рекао да Албанци прво треба све да врате на пређашње стање, да повуку оно што су урадили, па онда може да се настави дијалог, а нека бирају, каже, кога хоће…

„Али, неће они са мном да разговарају. Они су ово све направили да би рекли ‘са дијалогом је завршено’. Они су ово све направили да би рекли ‘ми ћемо да гурамо до краја’. Али, у Београду и централној Србији се живи боље него на Косову, они не могу да издрже наш притисак”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Како је рекао, није да дијалог не постоји, али неко мора да их обавести да у дијалогу морају да учествују, а кад учествују у дијалогу, онда не могу да уводе таксе од 100 одсто.

КОМПРОМИС ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ, АЛИ НИСМО МУ НИ БЛИЗУ
Председник Србије Александар Вучић каже да је компромис са Приштином једини спас за Србију, али да ни близу нисмо никаквом решењу, нити се о њему тренутно разговара.

Он је за ТВ Прва, на питање да ли је тачно тумачење да прекид дијалога одговара и Бриселу и Приштини и Београду и које је то његово решење, јер се у јавности само говори о неком предлогу разграничења, он каже:

„Јасно је да за то немамо подршку у земљи, ни да Албанци то неће. Немам ја то решење, не постоји то решење, моје је било да се борим”. Али, да треба да га имамо, то мислим, додао је он, преноси Танјуг

„Волео бих да га има, макар пропао и изгубио све, али да остане запамћено да сам нешто реално, рационално, важно предложио, ма шта други говорили. У историји ће остати записано да смо спровели фискалу консолидацију, и друге економске мере, али то је одрживо само ако имамо мир, мир имамо само ако постигнемо решење, иначе ће то бити крхки мир. Јесмо ли близу? Нисмо нигде, ни не разговарамо”, рекао је он.

Како каже, и кад предложи нешто – то се прво одбије у српској јавности, а потом и код Албанаца.

Верује, међутим, да Брисел искрено жели договор.

ПРИШТИНА РЕЗОЛУЦИЈОМ ЗАТВАРА ВРАТА ДИЈАЛОГУ
Наша највећа мука је Косово и Метохија, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић за Прву телевизију.

Он је рекао да је Приштина вечерашњим усвајањем резолуције о дијалогу „желела да суштински затвори врата дијалогу”.

Најавио је и да ће присуствовати седници Савета безбедности УН у понедељак у Њујорку, преноси Танјуг.

ИЗБЕГАВАЋЕМО ЗАМКЕ И УБУДУЋЕ
Председник Србије Александар Вучић осврнуо се вечерас и на увођење такси од стране Приштине за 100 одсто на производе из централне Србије рекавши да су желели да испровоцирају, али да ће Београд да избегава такве замке и убудуће.

„Такву меру можете да уведете у два случаја, један је да сте сишли с ума, а други је да хоћете да испровоцирате Србију да предузме неке друге мере не би ли ушли и у оружани сукоб”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је истакао да је Србија успела да избегне такве замке и да ће у томе успети и убудуће.

Приштинске власти подигле су 21. новембра таксе на српске производе за 100 одсто, а Београд након тога није увео контрамере.

РЕАГОВАО САМ СРЦЕМ НА АМБАСАДОРЕ
Председник Србије Александар Вучић није вечерас хтео да прецизира шта ће, како је најавио, рећи америчком амбасадору у Приштини, и то, како је додао, у лице.

Истакао је једино да је „реаговао срцем”.

На питање шта то има да поручи америчком амбасадору на Косову, одговорио да ће то рећи њему у лице, али да је његова реакција била емотивна на неке недипломатске изјаве америчког дипломатског представника.

„То ћу њему да кажем у лице кад га будем видео. Емотивно сам реаговао на његове недипломатске изјаве, као и на изјаве које су директно уперене против интереса Србије, а мој посао је да браним интересе Србије. Не плашим се амбасадора, ниједног, па ни САД”, истакао је Вучић за ТВ Прва, преноси Танјуг.

Није желео да изнесе детаље, рекавши да би тиме прекршио дипломатске протоколе.

„Реаговао сам срцем”, рекао је он.

 

Извор Политика, 16. децембар 2018.