sns pano

СНС убедљив на локалу, пометња око хапшења

Стефановић се огласио тврдњом да је Обрадовић с групом функционера СзС упао у просторије полицијске станице у Гучи

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић прогласио је убедљиву победу СНС-а на локалним изборима у Лучанима, Кули, Кладову и Дољевцу. Обраћајући се у седишту СНС-а, он је указао да ће та партија у готово све четири општине имати двотрећински број мандата.

Вучић није опширније коментарисао инциденте који су се дешавали у изборном дану у Лучанима а због којих је, према наводима појединих медија, министар полиције Небојша Стефановић понудио оставку.

Најбољи резултат, према Вучићевим речима, СНС је остварио у Дољевцу с освојених 83,4 одсто гласова (33 од 37 мандата). Истакавши да је то највиши проценат освојених гласова који је нека странка остварила у историји на локалу, он је додао да су цензус у овој општини прешле још листе Јединствене Србије са 6,22 одсто и Социјалистичке партије Србије са 5,52 процента (обе ће имати по два мандата).

У Дољевцу је, додао је Вучић, излазност износила чак 75 одсто. Иначе, у трци за мандате у тој општини су биле и листе Партије уједињених пензионера Србије, Српске радикалне странке и Групе грађана „За демократски Дољевац”, а право гласа је имало 14.700 гласача.

У Кладову, СНС ће с освојених 59 одсто гласова имати 18 од 28 одборничких места, док ће СПС имати девет мандата, а ПУПС с освојених 5,22 одсто гласова једно одборничко место, рекао је Вучић. Право гласа су у овој општини имала укупно 22.363 грађанина, а за њихову наклоност се борио и СРС.

У локалном парламенту у Кули напредњацима, који су освојили 59,68 одсто и 26 од 37 мандата, придружиће се и СПС (11,1 одсто – пет мандата), ГГ „Критична маса” (8,9 одсто – четири мандата) и Покрет обнове Краљевине Србије (6,67 одсто – два мандата).

Излазност је, према Вучићевим речима, у Кули била 46,55 одсто. У овој општини је могло да гласа 35.914 бирача а на гласачком листићу су биле још Руска странка, Покрет социјалиста, СРС и ПУПС.

Највише пажње Вучић је поклонио резултатима из Лучана, где је, како је навео, СНС освојио 66,25 одсто гласова (27 мандата), Савез за Србију 9,57 одсто (четири мандата), ГГ „Један тим” 7,24 одсто а СПС 6,37 одсто (по два одборничка места).

„На претходним изборима у Лучанима имали смо тачно 50 одсто гласова, али је интересантно да су Двери саме тада имале 11,53 одсто, а сви заједно у СзС су сада имали испод 10 одсто”, приметио је Вучић и додао да је само на једном бирачком месту, у Месној заједници „Котража”, СНС освојио чак 80 одсто гласова.

Сумирајући резултате, лидер СНС-а је истакао да је, од укупно 50.000 изашлих бирача у све четири општине, та странка добила 33.000 гласова, оценивши да „није популарност то колико ћете пута да викнете или неког да ударите, већ људи желе да виде стварну политику и идеје”.

Тим речима он је алудирао на инцидент којим су кулминирале целодневне тензије у Лучанима у току гласања, када је лидер Двери Бошко Обрадовић, с групом партијских сарадника, око 19 сати, упао у полицијску станицу у Гучи где је, према наводима агенција, вређао државног секретара МУП-а Дијану Хркаловић и присутне полицајце.

Због тог догађаја поједини медији су пренели да је министар полиције Небојша Стефановић понудио оставку Вучићу и премијерки Ани Брнабић, јер му је наводно речено да не хапси присталице Савеза за Србију које су упале у станицу.

Вучић је у потоњем обраћању рекао да „није то баш било у таквој форми” и да ће Стефановић више о томе говорити у понедељак.

„После упада у полицијску станицу у Гучи, Небојша ме је узнемирено назвао и рекао да полиција мора да интервенише, јер нико нема право да је на тај начин понижава. Рекао сам му: док не почне насиље, пусти их да прете, вичу и раде све шта хоће. И онда је њему то било прилично тешко”, истакао је Вучић и додао: „Али, он ће отићи кад и ја.”

Недуго по затварању биралишта, Стефановић се огласио тврдњом да је Обрадовић с групом функционера Савеза за Србију упао у просторије полицијске станице у Гучи, у покушају да се на насилан начин обрачуна с полицијом, која је „радила свој посао по налогу тужиоца”.

Какав је то посао, појаснила је Дијана Хркаловић, која је саопштила да су представници СзС-а упали у станицу незадовољни привођењем Лазара Ђуровића, једног од представника тог савеза, који је „доведен у станицу по налогу тужиоца због сумње да је напао новинара испред једног бирачког места” у изборном дану.

„Имајући у виду да сам дошла да обиђем полицијске службенике и пружим им подршку због медијских напада Бошка Обрадовића, у тренутку упада била сам у полицијској станици”, навела је Хркаловићева.

Осим Ђуровића, у Лучанима је ухапшен и председник Извршног одбора Двери Борко Пушкић, недуго пошто је двоје грађана пријавило да их је непозната особа напала приликом доласка на гласање на бирачком месту у Котражи. Из МУП-а су најавили подизање кривичне пријаве против њега.

Пушкић је пуштен у току дана, после чега је рекао да је полицији пријавио нерегуларности на бирачким местима, а да је она реаговала тако што га је привела, преноси Бета. На истој конференцији, Обрадовић је обелоданио и хапшење Ђуровића, а СзС је касније саопштио да је приведено пет њихових активиста, пренео је Танјуг.

Крупнији инцидент је забележен и у Кладову, где је на информативни разговор приведен потпредседник Општинског одбора СПС-а Перица Панковић. Он је, према наводима председника кладовског СПС-а Радована Арежине, указао на присуство особа из Београда у близини бирачких места, а пуштен је пошто је дао исказ, пренела је Бета.

На ове тврдње је узвратио кандидат СНС-а за председника општине Саша Николић, који је, према наводима Танјуга, изјавио да Арежина на „најбруталнији начин вређа, пресреће и физички насрће на активисте СНС-а”, затраживши од надлежних да санкционишу такво понашање.

ИМА ВАЖНИЈИХ ПИТАЊА ОД ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА
Има много важнијих питања у овом тренутку од избора, рекао је председник Србије и СНС-а Александар Вучић на питање да ли је после резултата на локалу у четири општине ближи одлуци о расписивању ванредних парламентарних избора.

Он је навео да су чланови странке за парламентарне изборе, али да неће „ићи против шефа отворено” и да ће сачекати још неки месец, па ће поново размотрити то питање. Упитан за протесте опозиције у Београду, он је рекао да нема ништа против шетњи уколико неко шета мирно.

„Нека шетају колико год дана, недеља, година хоће. Ми нисмо извели полицајце на улицу, код нас нема разбијених глава, ухапшених, привођених, притворених”, рекао је Вучић.

 

Извор Политика, 17. децембар 2018.