SNS ubedljiv na lokalu, pometnja oko hapšenja

Stefanović se oglasio tvrdnjom da je Obradović s grupom funkcionera SzS upao u prostorije policijske stanice u Guči

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić proglasio je ubedljivu pobedu SNS-a na lokalnim izborima u Lučanima, Kuli, Kladovu i Doljevcu. Obraćajući se u sedištu SNS-a, on je ukazao da će ta partija u gotovo sve četiri opštine imati dvotrećinski broj mandata.

Vučić nije opširnije komentarisao incidente koji su se dešavali u izbornom danu u Lučanima a zbog kojih je, prema navodima pojedinih medija, ministar policije Nebojša Stefanović ponudio ostavku.

Najbolji rezultat, prema Vučićevim rečima, SNS je ostvario u Doljevcu s osvojenih 83,4 odsto glasova (33 od 37 mandata). Istakavši da je to najviši procenat osvojenih glasova koji je neka stranka ostvarila u istoriji na lokalu, on je dodao da su cenzus u ovoj opštini prešle još liste Jedinstvene Srbije sa 6,22 odsto i Socijalističke partije Srbije sa 5,52 procenta (obe će imati po dva mandata).

U Doljevcu je, dodao je Vučić, izlaznost iznosila čak 75 odsto. Inače, u trci za mandate u toj opštini su bile i liste Partije ujedinjenih penzionera Srbije, Srpske radikalne stranke i Grupe građana „Za demokratski Doljevac”, a pravo glasa je imalo 14.700 glasača.

U Kladovu, SNS će s osvojenih 59 odsto glasova imati 18 od 28 odborničkih mesta, dok će SPS imati devet mandata, a PUPS s osvojenih 5,22 odsto glasova jedno odborničko mesto, rekao je Vučić. Pravo glasa su u ovoj opštini imala ukupno 22.363 građanina, a za njihovu naklonost se borio i SRS.

U lokalnom parlamentu u Kuli naprednjacima, koji su osvojili 59,68 odsto i 26 od 37 mandata, pridružiće se i SPS (11,1 odsto – pet mandata), GG „Kritična masa” (8,9 odsto – četiri mandata) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (6,67 odsto – dva mandata).

Izlaznost je, prema Vučićevim rečima, u Kuli bila 46,55 odsto. U ovoj opštini je moglo da glasa 35.914 birača a na glasačkom listiću su bile još Ruska stranka, Pokret socijalista, SRS i PUPS.

Najviše pažnje Vučić je poklonio rezultatima iz Lučana, gde je, kako je naveo, SNS osvojio 66,25 odsto glasova (27 mandata), Savez za Srbiju 9,57 odsto (četiri mandata), GG „Jedan tim” 7,24 odsto a SPS 6,37 odsto (po dva odbornička mesta).

„Na prethodnim izborima u Lučanima imali smo tačno 50 odsto glasova, ali je interesantno da su Dveri same tada imale 11,53 odsto, a svi zajedno u SzS su sada imali ispod 10 odsto”, primetio je Vučić i dodao da je samo na jednom biračkom mestu, u Mesnoj zajednici „Kotraža”, SNS osvojio čak 80 odsto glasova.

Sumirajući rezultate, lider SNS-a je istakao da je, od ukupno 50.000 izašlih birača u sve četiri opštine, ta stranka dobila 33.000 glasova, ocenivši da „nije popularnost to koliko ćete puta da viknete ili nekog da udarite, već ljudi žele da vide stvarnu politiku i ideje”.

Tim rečima on je aludirao na incident kojim su kulminirale celodnevne tenzije u Lučanima u toku glasanja, kada je lider Dveri Boško Obradović, s grupom partijskih saradnika, oko 19 sati, upao u policijsku stanicu u Guči gde je, prema navodima agencija, vređao državnog sekretara MUP-a Dijanu Hrkalović i prisutne policajce.

Zbog tog događaja pojedini mediji su preneli da je ministar policije Nebojša Stefanović ponudio ostavku Vučiću i premijerki Ani Brnabić, jer mu je navodno rečeno da ne hapsi pristalice Saveza za Srbiju koje su upale u stanicu.

Vučić je u potonjem obraćanju rekao da „nije to baš bilo u takvoj formi” i da će Stefanović više o tome govoriti u ponedeljak.

„Posle upada u policijsku stanicu u Guči, Nebojša me je uznemireno nazvao i rekao da policija mora da interveniše, jer niko nema pravo da je na taj način ponižava. Rekao sam mu: dok ne počne nasilje, pusti ih da prete, viču i rade sve šta hoće. I onda je njemu to bilo prilično teško”, istakao je Vučić i dodao: „Ali, on će otići kad i ja.”

Nedugo po zatvaranju birališta, Stefanović se oglasio tvrdnjom da je Obradović s grupom funkcionera Saveza za Srbiju upao u prostorije policijske stanice u Guči, u pokušaju da se na nasilan način obračuna s policijom, koja je „radila svoj posao po nalogu tužioca”.

Kakav je to posao, pojasnila je Dijana Hrkalović, koja je saopštila da su predstavnici SzS-a upali u stanicu nezadovoljni privođenjem Lazara Đurovića, jednog od predstavnika tog saveza, koji je „doveden u stanicu po nalogu tužioca zbog sumnje da je napao novinara ispred jednog biračkog mesta” u izbornom danu.

„Imajući u vidu da sam došla da obiđem policijske službenike i pružim im podršku zbog medijskih napada Boška Obradovića, u trenutku upada bila sam u policijskoj stanici”, navela je Hrkalovićeva.

Osim Đurovića, u Lučanima je uhapšen i predsednik Izvršnog odbora Dveri Borko Puškić, nedugo pošto je dvoje građana prijavilo da ih je nepoznata osoba napala prilikom dolaska na glasanje na biračkom mestu u Kotraži. Iz MUP-a su najavili podizanje krivične prijave protiv njega.

Puškić je pušten u toku dana, posle čega je rekao da je policiji prijavio neregularnosti na biračkim mestima, a da je ona reagovala tako što ga je privela, prenosi Beta. Na istoj konferenciji, Obradović je obelodanio i hapšenje Đurovića, a SzS je kasnije saopštio da je privedeno pet njihovih aktivista, preneo je Tanjug.

Krupniji incident je zabeležen i u Kladovu, gde je na informativni razgovor priveden potpredsednik Opštinskog odbora SPS-a Perica Panković. On je, prema navodima predsednika kladovskog SPS-a Radovana Arežine, ukazao na prisustvo osoba iz Beograda u blizini biračkih mesta, a pušten je pošto je dao iskaz, prenela je Beta.

Na ove tvrdnje je uzvratio kandidat SNS-a za predsednika opštine Saša Nikolić, koji je, prema navodima Tanjuga, izjavio da Arežina na „najbrutalniji način vređa, presreće i fizički nasrće na aktiviste SNS-a”, zatraživši od nadležnih da sankcionišu takvo ponašanje.

IMA VAŽNIJIH PITANjA OD PARLAMENTARNIH IZBORA
Ima mnogo važnijih pitanja u ovom trenutku od izbora, rekao je predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić na pitanje da li je posle rezultata na lokalu u četiri opštine bliži odluci o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

On je naveo da su članovi stranke za parlamentarne izbore, ali da neće „ići protiv šefa otvoreno” i da će sačekati još neki mesec, pa će ponovo razmotriti to pitanje. Upitan za proteste opozicije u Beogradu, on je rekao da nema ništa protiv šetnji ukoliko neko šeta mirno.

„Neka šetaju koliko god dana, nedelja, godina hoće. Mi nismo izveli policajce na ulicu, kod nas nema razbijenih glava, uhapšenih, privođenih, pritvorenih”, rekao je Vučić.

 

Izvor Politika, 17. decembar 2018.

Pratite nas na YouTube-u