Vučić: Pozivamo UN da se više uključe u dijalog Beograda i Prištine

„Nemamo ništa protiv da dijalog bude pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se Ujedinjene nacije mnogo više uključe u taj proces”

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sinoć nešto posle 21 sat počela je vanredna sednica Saveta bezbednosti, čije je održavanje tražila Srbija zbog formiranja takozvane vojske Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upoznao je Savet bezbednosti UN, ali i svetsku javnost, sa nastojanjem Prištine da pravnim i političkim nasiljem, ekonomskim pritiscima i jednostranim potezima, poput uvođenja taksi i formiranja tzv. vojske Kosova, stvori novu situaciju na terenu i iznudi priznanje od Srbije, mimo dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Predsednik Srbije istakao je da Priština nije ispunila obaveze iz sporazuma koje je potpisala u Briselu, kao i da krši CEFTA sporazum i SSP.

On je rekao da je zahvalan što se sednica održava po hitnom postupku, jer je jako bitno i i pravedno da se tako učini zbog užasno komplikovane situacije na terenu.

„To znači da se mi suočavamo sa sve više poteškoća na Kosovu i Metohiji. Moram reći da sam jako zabrinut, i čak pomalo uplašen za budućnost ne samo mog naroda i naše zemlje Srbije, već celokupnog regiona”, kazao je on.

Vučić je dodao da je pažljivo slušao uvodni govor podgeneralnog sekretara UN De la Kroa, i kazao da bi želeo nešto drugačije od onoga što je rekao da prenese, iako se slaže sa puno stvari iz tog izlaganja.

„Želeo sam da kažem da je Srbija uložila ogromne napore i puno truda kako bi uspostavila mir i stabilnost na celokupnom Zapadnom Balkanu. Činili smo sve kako bismo se suzdržali od odgovora na razne provokacije koje su dolazile iz Prištine. Mi ne prihvatamo takvu vrstu fraze da neko poziva „obe strane da nešto učine ili ne učine”. Srbija, kao što znate, učinila je skoro sve kako bi sprovela u delo sve što je do sada dogovoreno. Kao što znate potpisali smo prvi dogovor Beograda i Prištine, i Srbija je ispunila sve svoje obaveze. Učinili smo puno ustupaka i bilo je jako teško za našu javnost da to prihvatimo, ali smo sproveli”, rekao je on.

Vučić je podvukao da s druge strane jedina obaveza koju je morala da realizuje Priština, a šest od 15 tačaka dogovora se tiče te jedne obaveze, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

„To je jedna jedina obaveza i danas je 2.070. dan kako nije sprovedeno u delo i nemaju nameru da to učine u budućnosti. S druge strane Srbija je ispunila sve vezano za sporazum o policiji, sudstvo, telekomunikacijama, učešće u opštinskim izborima po kosovskom zakonu, apsolutno sve što smo potpisali. Ali to nije bilo dovoljno”, naglasio je on govoreći na engleskom jeziku.

Podsetio je da je Srbija upozoravala Prištinu i ljude iz EU, (jer smo imali a i dalje smo u procesu dijaloga pod posredovanjem Unije, koji treba da reši naše probleme kroz dijalog), da nas ne teraju u tešku situaciju koja će stvoriti užasnu atmosferu između nas, kada žele da postanu članica međunarodnih organizacija, što smatramo provokacijom, jer je Srbija jedina međunarodno priznata država po Rezoluciji UN 1244. „Osim ako se nešto nije promenilo”, kazao je on.

„Preklinjali smo da ne idu na glasanje za članstvo u Interpol, UNESKO i ENTSO-e. Oni su računali na podršku SAD i mnogih evropskih država, nadajući se da će pobediti. U prvoj rundi dobili su manje od 50 odsto glasova. Onda su počeli da okrivljuju Srbiju kao da je naša greška, kao da je trebalo da ih podržavamo, kao da je bila to neka naša obaveza. Bilo je mnogo zemalja, bitnih, širom sveta, koje su glasale protiv njihovog zahteva”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je ukazao da je potom Priština, odjednom, uspostavila tarifu suprotno CEFTA sporazumu i SSP, tarife protiv Srbije i BiH.

„Najpre 10 odsto, a kada su videli da je albanska javnost reagovala dobro na to, povećali na 100 procenata. Oni su čak ubili svaki vid trgovine između centralne Srbije i Kosova. Ugrozili su celokupnu srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, jer je to jedini način za njih da zarađuju, da prežive, dobiju lekove, i to je oduvek bio jedini način da prežive. Prekršili su sve sporazume na koje se poziva čak i EU”, objasnio je on.

„ Možete li zamisliti nekog u 21. veku koji zabranjuje i sprečava slobodnu protok ljudi i dobara, samo što ne voli političke odluke druge strane”, upitao je Vučić.

Predsednik Srbije pozvao je Ujedinjene nacije da preuzmu veću ulogu u procesu dijaloga Beograda i Prištine. „Nemamo ništa protiv da dijalog bude pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se Ujedinjene nacije mnogo više uključe u taj proces”, rekao je Vučić i dodao da je, pored svega, Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, nakon što Priština vrati stvari na pređašnje stanje.

Generalni podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa pozvao je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN Beograd i Prištinu da izbegnu bilo kakve korake koji mogu dodatno da pogoršaju situaciju na Kosovu, prenosi Beta.

Na sednici SB UN koju je zatražila Srbija zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, Lakroa je rekao da Beograd i Priština treba „radije da nađu načine da poboljšaju međusobne odnose”.

On je naveo da Unmik ostaje posvećen saradnji s Kforom i drugim akterima na Kosovu, u skladu s Rezolucijom SB UN 1244.

Lakroa je dodao da će šef Unmika Zahir Tanin nastaviti da podržava uspostavljanje poverenja između dve zajednice i ocenio da je to neophodno za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Generalni podsekretar UN je opisao dešavanja na Kosovu u prethodnih mesec dana i ocenio da su uvođenje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i odluka Prištine o transformaciji BSK u vojsku dodatno pogoršali situaciju.

TAČI: NA KOSOVU NIŠTA NEOBIČNO, GREŠKA ŠTO NISMO I RANIJE
Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je večeras, na sednici Saveta bezbednosti UN da je na Kosovu situacija mirna, normalna i da je Priština pogrešila samo u tome što je pet godina čekala da donese odluku o formiranju vojske, prenosi Tanjug.

„Desila se normalna, pravna, pravedna odluka. Ukoliko je Kosovo pogrešilo, to je zato što je čekalo pet godina, i to bespotrebno, za formiranje vojske. Odluka je zakasnila, ali nikako nije pogrešna. Kasnili smo, jer smo čekali dobru volju od onih koji do sada to nisu pokazali”, rekao je Tači na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Tači tvrdi da Priština prošle nedelje nije donela nijednu odluku koja je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i planom Martija Ahtisarija, ustavom Kosova i međunarodnim pravom.

„Stav 15 Rezolucije govori samo o demilitarizaciji OVK, što je završeno u rekordnom roku u septembru 1999, bez ijednog incidenta”, rekao je Tači.

Tvrdi i da Kosovo ima „apsolutno pravo da ima vojsku” i da je formiranje vojske volja građana Kosova, „svidelo se to nekom ili ne”

„Srbija se naljutila, ali ne i građani Kosova”, kaže Tači, dodajući da će kosovska vojska doneti više mira i stabilnosti, da će braniti svakog građanina na celoj teritoriji Kosova, bez obzira na jezik koji govori, i da tranformacija KBS „nije pretnja i neće biti prema bilo kome”.

Rekao je i da mu je žao što Srbi na Kosovu ne učestvuju u kosovskoj vojsci i što su mnogi napustili KBS.

Poručio je Beogradu da je Priština spremna za dijalog i „konačni sporazum” i da će, ako se ne iskoristi ovaj „istorijski trenutak”, svi biti na gubitku.

AMBASADOR RUSIJE: DELIMO ZABRINUTOST SRBIJE, KFOR SELEKTIVAN
Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je večeras da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio povom situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku „grubo kršenje” Rezolucije 1244 SB UN.

Nebezja je ocenio da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata.

„Zabrinuti smo zbog situacije i bezakonja oko odluke uspostavljanja takozvane kosovskih oružanih snaga”, rekao je Nebenzja na sednici SB UN o Kosovu.

Ukazao je i na probleme s kojima se suočavaju Srbi na KiM i upozorio da postoji velika opasnost od izbijanja humanitarne krize zbog odluke Prišine da uvede tarife na robu iz Srbije, prenosi Tanjug.

„U toj situaciji stvaranje oružanih snaga Kosova predstavlja opasnost po mir u regionu, što može da dovede do nastavka oružanog konflikta”, upozorio je Nebenzja.

On je dodao da će se na sastanku SB UN čuti „zašto Rezolucija 1244 nema veze sa takozvanom ‘suverenom odlukom parlamentata tzv, suverene države”.

Ruski ambasador je istakao da je njegova zemlja u poslednjih nekoliko godina upozoravala da se problemi na Kosovu ne rešavaju, već gomilaju i da je situacija u regionu nestabilna i da svakog trenutka može da izmakne kontroli.

Nebezja je rekao da je Priština često dobijala zaštitu, a da je posledica toga da je „situacija postala eksplozivna”.

Ruski ambasador rekao je da je Kfor selektivan u primeni svog mandata, te je podsetio da je Kfor održao velike vojne vežbe na severu KiM, dok se takve vežbe „nikada ne održavaju” u albanskih regija čak i u slučaju otvorenih provokacija i nasilja.

„Sprovode vežbe kakve se nikada ne održavaju, a ne reaguju adekvatno na kršenje osnovne slobode kretanja. Ideja nije da se bave pitanjem zaštite”, rekao je on.

On je dodao da je Rusija bila jako razočarana stavom EU koja je tvrdila da igra ulogu objektivnog moderatora, a toleriše formiranje vojske kosova.

Ruski amabasador istakao je da je KFOR je na osnovu Rezolucije 1244 dužan da odmah izvede demilitarizaciju i raspusti bilio kavke oruzžane snage.

„Stvoren je osećaj da je sve dopušteno i da su kosovske vlasti nekažnjive”, rekao je on dodajući da će možda biti potrebno još vanrednih sednica.

UOČI SB UN, 8 ČLANICA EU O „SUVERENOM PRAVU KOSOVA NA VOJSKU”
Karel van Osterom, stalni predstavnik Holandije, nestalne članice Saveta bezbednosti UN, pročitao je, nekoliko minuta pre početka večerašnje sednice, saopštenje o Kosovu osam bivših, sadašnjih i dolazećih članica SB UN iz Evropske unije, u kojem je izneta tvrdnja da je formiranje kosovske vojske „suvereno pravo Prištine”, prenosi Tanjug.

Van Osterom je zajedničko saopštenje Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva – EU8 – objavio i na Tviteru.

„Želeli bismo da podvučemo da je sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji od ključne važnosti za napredovanje Srbije i Kosova na njihovim evropskim putevima. Početak procesa tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga je suvereno pravo Kosova. Svesni smo njegove posvećenosti na postepenom transformisanju sopstvenih bezbednosnih snaga, u bliskoj koordinaciji sa NATO i njegovim partnerima”, navodi se u saopštenju.

U njemu EU8 „pozivaju kosovske vlasti da tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u narednih deset godina učine transparentnim i inkluzivnim procesom koji povezuje sve zajednice i da izbegnu bilo kakav štetni uticaj na dijalog Beograda i Prištine”.

„Takođe naglašavamo potrebu zadržavanja postojećih aranžmana sa KFOR koji se tiču razmeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga na severu zemlje. Skoro dve decenije nakon usvajanja Rezolucije 1244 i deset godina nakon kosovskog proglašenja nezavisnosti, pred Beogradom i Prištinom je i dalje da se dogovore oko mnogih aspekata njihovog budućeg odnosa u okvirima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji”, piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju SB UN takođe pomenuo da je saopštenje ovih zemalja stiglo neposredno pre početka sednice.

​VUČIĆ SRBIMA NA KIM: SRBIJA ĆE UVEK BITI UZ VAS
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras sa sednice SB UN Srbima na Kosovu da će Srbija uvek biti uz njih. „Braćo i sestre Srpkinje, koristim priliku da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i kroz koje prolazite i da vam kažem da je Srbija uz vas i da će uvek biti uz vas”, rekao je Vučić.

 

Izvor Politika, 18. decembar 2018.

KO JE KAKO GLASAO?
Predstavnici SAD i Britanije u SB UN podržali transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga. Ruski ambasador: To je “pretnja po mir”. Kina podržava Srbiju

Govoreći na vanrednoj sednici SB UN o Kosovu, predstavnik SAD je rekao da je odluka o transformaciju KBS u vojsku u skladu sa Rezolucijom 1244.

“Rezolucija 1244 ovlašćuje međunarodno vojno prisustvo na Kosovu, zaduženo za razoružavanje OVK i drugih oružanih grupa, i ne odnosi se na formiranje bezbednosnih snaga”, rekao je američki predstavnik, dodajući da dijalog treba da bude prioritet i pozivajući obe strane da odmah preduzmu korake kako bi se smirile tenzije.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Karen Pirs je navela da nema pravne prepreke za transformaciju KBS u vojsku i da taj proces spada u nadležnost suverene države, ali da to treba da se sprovede u dogovoru sa KFOR-om i međunarodnom zajednicom. Prema njenim rečima, ništa u Ahtisarijevom planu, Rezoluciji 1244 niti u ustavu Kosova ne isključuje mogućnost transformacije KBS u vojsku.

Svi problemi su, kaže ona, nastali zbog odsustva normalizacije odnosa, te je to jedini način da obe strane napreduju, kroz dijalog pod posredovanjem EU, koja je budućnost Kosova i Srbije.

S druge strane, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio povodom situacije na Kosovu i Metohiji i istakao da je odluka o transformaciji KBS u kosovsku vojsku “grubo kršenje” Rezolucije 1244 SB UN i da ugrožava mir i bezbednost u regionu. Nebenzja je ocenio i da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata.

Predstavnik Kine je rekao da Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i hvali napore Beograda da postigne političko rešenje sa Prištinom. Da bi strane postigle dogovor, rekao je, obe strane se moraju držati Rezolucije 1244 UN, kao ključnog osnova za bezbednost Kosova, i promovisati toleranciju, ekonomski napredak, mir i stabilnost na Balkanu.

Uz to, ohrabrio je obe strane da nastave dijalog kako bi se postigao obostrano prihvatljiv sporazum. Na istoj sednici SB UN, ambasadori Holandije i Francuske ponovili su da podržavaju nezavisnost Kosova.

Francuski predstavnik je pozvao “obe strane” da svoje razlike rešavaju kroz nastavak dijaloga i izbegnu eskalaciju, a Prištinu je pozvao da poštuje ovlašćenja KFOR-a u skladu sa Rezolucijom 1244. Odluka o formiranju kosovske vojske, rekao je, ne dolazi u dobrom trenutku s obzirom na dijalog sa Beogradom. Istovremeno, pozvao je Prištinu da ukine takse na robu iz centralne Srbije.

Prioritet, kaže francuski predstavnik, mora da ostane normalizacija odnosa radi zajedničke budućnosti u EU. I ambasador Holandije rekao je da odluka Kosova o formiranju vojske dolazi u osetljivom trenutku i da obe strane moraju da pokažu odgovornost, da izbegavaju ekscese koji bi podrili dalji dijalog i međusovno poverenje i da pokažu političku volju za normalizaciju kroz dijalog u kojem posreduje EU.

Predstavnik Perua je rekao da podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i stabilnost na Balkanu. “Verujemo da je od suštinskog značaja da svi ostanu posvećeni primeni rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma a da SB bude jedinstven i da se fokusira na obaveze koje ima kao neko ko to treba da garantuje. Važna je uloga Kfora”, istakao je on.

Peru veruje da tri zakona usvojena u kosovskom parlamentu s ciljem forimiranje tzv. vojske Kosova nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i Briselskim sporazumom. Predstavnik Etiopije je rekao da je njihov stav konzistentan: “Snažno podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i mirno rešenje svih preostalih pitanja u skladu sa postojećim dokumentima.” On se pozvao i na nedavnu izjavu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i zabrinutost koju je izrazio zbog poteza kosovskog parlamenta.

Predstavnik Etiopije je istakao da Rezolucija 1244 obezbeđuje pravi okvir za funkcionisanje Kfora koji treba da osigura bezbednost na Kosovu. “Svaka druga akcija nije od pomoći”, zaključio je on.

Kazahstan je zabrinut zbog formiranja vojske Kosova, naveo je predstavnik te zemlje u UN, pozdravivši na početku govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gospodina Hašima Tačija. “Jednostrane mere ugrožavaju mir”, rekao je ambasador Kazahstana.

Predstavnik Ekvitorijalne Gvineje je istakao da se zalaže za dijalog Beograda i Prištine i istakao da ta zemlja odbacuje unilateralne akcije u vezi sa transformacijom u oružane snage. Pružio je podršku teritorijalnom integritetu Srbije i mirnom i političkom rešenju svih preostalih pitanja i podržao Rezoluciju 1244. I predstavnik Bolivije je pozvao na poštovanje Rezolucije 12 44 i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. “Ta rezolucija predstavlja jedini pravni okvir za medjunarodno prisustvo i Kfor je taj koji garantuje bezbednost”, istakao je on.

Tri zakona koja je usvojio kosovski parlament su alarmanatna stvar i nisu u skladu sa Rezolucijom 1244 i predstavljaju kršenje međunarodnog prava. Pozivamo Prištinu da se uzdrži od toga, rekao je predstavnik Bolivije.

Predstavnik Obale Slonovače u UN kazao je da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244 i pozvao obe strane da se uzdrže od unilateralnih poteza koji bi mogli da ugroze stabilnost u regionu. “Pozivamo obe strane da se vrate za pregovarački sto pod pokroviteljstvom EU kako bi se smanjile tenzije i stvorili uslovi da se reše sva otvorena pitanja”, rekao je on.

Obala Slonovače je uverena da je traženje mira kroz dijalog jedini način da se postigne mir na Balkanu. Predstavnik te zemlje je naveo i da je nedavno usvajanje tri zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga izazvalo reakciju međunarodne zajednice, te da ta inicijativa može uticati na mandat UNMIK-a i Kfora.

Predstavnik Poljske, koja je inače priznala nezavisnost Kosova, kaže da smatra da je tranzicija bezbednosnih u oružane snage pitanje Kosova, ali i da buduće oružane snage treba da budu formirane u skladu sa ustavom i u okviru inkluzivnog procesa.

“Samo tada mogu da rade u interesu bezbednosti svih. Verujemo da će se svi akteri u regionu uzdržati od izjava i akcija koja će voditi ka eskalaciji. Dijalog je jedini put kojim se može doći do trajne stabilnosti”, ocenio je predstavnik Poljske.

Predstavnik Kuvajta, koji je priznao nezavisnost Kosova, smatra da odluke kosovskog parlamenta predstavljaju suvereno pravo ida Kosovo ima pravo da formira oružane snage u skaldu sa Ustavom, mada priznaje da razume da to izaziva zabrinutost Srbije. Smatra da te odluke nisu u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

Pozvao je na dijalog koji je pravi okrvir za rešvanje svih pitanja izmedju Beograda i Prištine.

 

Izvor Tanjug/B92, 18. decembar 2018.